Hoe woelmuizen bestrijden
Woelmuizen wil je niet in je tuin. Ze eten planten kapot en graven tunnels. Zo kan een woelmuis veel schade aanrichten. Wil je woelmuizen bestrijden of schade door woelmuizen voorkomen? Lees dan snel verder.
In dit artikel vertellen we wat woelmuizen zijn, hoe je woelmuizen in de tuin kan herkennen én wat je kan doen tegen woelmuizen. Bestrijden maar ook voorkomen is gelukkig heel makkelijk.
Ook ratten en mollen maken tunnels en zijn boosdoeners van gaten in je gazon.
Wat zijn woelmuizen?
Woelmuizen is een verzamelnaam van verschillende muissoorten die de meeste tijd onder de grond leven. De woelmuis eet vooral planten en heeft een voorkeur voor ondergrondse deel ervan. Op die manier vernielen woelmuizen je gazon, borders, moestuin en boomgaard.
De woelmuis is rond en gedrongen. Ze hebben kleine ogen en oren en een korte snuit en staart. Afhankelijk van de soort, is hun vacht grijs, oranje- of donkerbruin. Woelmuizen houden geen winterslaap en hun kiezen zijn aangepast aan taai voedsel zoals grassen.
Soms duikt de woelmuis in een keer op in je tuin en vormt een ware plaag. In België komen verschillende soorten woelmuizen voor:
- veldmuis
- rosse woelmuis
- aardmuis
- muskusrat
- woelrat of molmuis
- ondergrondse woelmuis
De kleinste woelmuis is de ondergrondse woelmuis. De lengte van kop en lijf is 75 tot 110 millimeter. Deze woelmuis komt in Vlaanderen veel voor. Net als de rosse woelmuis.
De muskusrat of waterrat is de grootste woelmuis. Ze zijn zeldzaam in België, waardoor je ze dus niet snel in je tuin zal aantreffen. Ze graven namelijk tunnels in de oevers van waterlopen.
Wat doen woelmuizen?
Woelmuizen leven vooral in bossen en weilanden maar komen ook voor in tuinen. Ze zijn overdag en ´s nachts actief. In de zomer meestal ’s nachts en in de winter, als er minder eten te vinden is, vaak overdag.
De woelmuis eet zachte ondergrondse plantendelen van bijvoorbeeld bloembollen, groenten en jonge vruchtbomen. Grassprieten en -wortels laten ze helaas ook niet staan.
Woelmuizen kunnen goed klimmen, rennen en zwemmen. Maar het beste zijn ze in tunnels graven. Zo maakt de woelmuis hele tunnelsystemen in je tuin. Dat doet hij vlak onder de grond, om de wortels van planten en gras te eten.
Vaak verwarren mensen woelmuizen in de tuin met mollen. Beide knaagdieren graven tunnels. Maar in tegenstelling tot de mol, leven woelmuizen meestal in groepen. Het leefgebied van de woelmuis is soms wel 5 bij 5 kilometer.
Daarbij planten woelmuizen zich supersnel voort. Van april tot en met oktober krijgt het vrouwtje van de woelmuis ongeveer 4 nestjes. Elk nestje bestaat uit 3 tot 7 jongen. Het is dus niet onbegrijpelijk dat je plots veel last van deze beestjes kunt hebben.
Hoe woelmuizen herkennen?
De woelmuis laat zichzelf niet snel zien. Toch kun je aan een paar dingen zien dat er woelmuizen in de tuin zitten.
Woelmuizen herken je door knaagschade. Ze knagen aan bomen en eten in de zomer de bast onderaan de stam. Vaak zie je dan stukjes schors rondom de boom.
Meestal worden woelmuizen in de tuin ontdekt door de slangvormige hopen die ze maken in het gazon en borders. Mensen denk dan vaak aan mollen. Maar toch zijn er duidelijke verschillen met de bekende molshopen. Hopen van woelmuizen zijn vaak plat en fijn van korrel. De zandhopen zijn asymmetrisch. Ook kan je de ingang vaak zien aan de zijkant.
De vraatschade aan planten, grassen en fruitbomen zorgt dat ze verdorren. Daarbij laten de gangen, die de woelmuis vlak onder de graszoden maakt, je gazon verzakken. Er ontstaan lelijke gaten en kuilen in je gras.
Hoe woelmuizen voorkomen?
Woelmuizen voorkomen is altijd beter dan de muizen in je tuin moeten bestrijden. Gelukkig is het niet moeilijk. Hieronder bespreken we op welke manieren je woelmuizen in je tuin kan tegengaan:
- Maai het gras vaak
- Vermijd wilde grassen in je tuin
- Haal onkruid met stevige wortels snel weg
- Voorkom dichtgegroeid onkruid en struiken
- Ruim hout- en steenafval op
- Plaats kippengaas voor drainagepijpen
- Houd watergangen schoon
- Plant sterk ruikende planten
- Plaats een mollennet of gaas onder je gazon.
Woelmuizen bestrijden
Woelmuizen bestrijden kan op verschillende manieren. Je kan de muizen vangen maar ook verjagen. Lees hieronder hoe je woelmuizen kunt bestrijden met:
- natuurlijke vijanden
- muizenvallen
- muizenverjagers
Natuurlijke vijanden
De natuurlijke vijanden van woelmuizen zijn de kerkuil, ransuil, bosuil, torenvalk en sperwer. Lok deze roofvogels naar je tuin door bijvoorbeeld het plaatsen van een nestkast. Ook kleine roofdieren zoals wezels, hermelijnen, vossen en huiskatten eten woelmuizen.
Sterk geurende planten weren woelmuizen ook uit je tuin. De keizerskroon (Fritillaria) is een plant die heel goed werkt tegen de woelmuis. Of bestrijd woelmuizen met giftige planten zoals de Scilla maritima en kruisbladwolfsmelk.
Je tuin herstellen
Na het bestrijden van woelmuizen kan je het gazon en de borders in je tuin herstellen. Vul de tunnels op met de omhooggeduwde aarde. Gebruik eventueel extra potgrond. Maak de oppervlakte weer vlak met je voeten of een gazonwals.
Kale plekken in het gras kan je opnieuw inzaaien of vervangen door nieuwe graszoden. Leg je een heel nieuw gazon? Denk dan aan het gaas of mollennet onder de grasmat. Ziezo, je kunt weer genieten van je mooie tuin!