Hoe kweek je blauwe bessen of bosbessen?
Blauwe bosbessen of bosbessen (Vaccinium corymbosum) zijn heerlijk zo uit het vuistje, verwerkt in een muffin en natuurlijk ook in confituur of allerlei desserts. Door hun hoge gehalte aan vitamine C en antioxidanten behoren ze tot de superfoods. Wist je echter dat het ook supermakkelijk is om zelf blauwe bessen te kweken in je tuin? Lees snel verder, we vertellen je er alles over.
Wat zijn de beste soorten blauwe bosbessen?
Bosbessenstruikjes worden ongeveer anderhalve meter hoog en breed, maar er bestaan ook compacte soorten die niet hoger worden dan 60 cm. Die zijn dan ook perfect om in potten te plaatsen.
Voor een rijkere oogst is het een goed idee om kruisbestuiving in de hand te werken door verschillende soorten bosbessen bij elkaar in de buurt te planten. De meeste soorten zijn wel in zeker mate in staat tot zelfbestuiving. Heb je maar plaats voor één bosbessenstruik? Kies dan zeker een zelfbestuivende soort. Dit zijn alvast enkele mogelijkheden:
- Vaccinium angustifolium ‘Top hat’ - zelfbestuivende dwergsoort met een heerlijke smaak.
- Vaccinium angustifolium 'Bluegold' - zelfbestuivende dwergsoort die ideaal is in een pot.
- Vaccinium angustifolium 'Northblue' - compacte zelfbestuivende soort die het eveneens goed doet in potten.
- Vaccinium angustifolium 'Patriot' - een krachtige en zeer sterke soort die veel lekkere bessen produceert.
- Vaccinium angustifolium 'Duke' - deze vroegbloeiende soort is ideaal in koudere gebieden met een korter kweekseizoen.
- Vaccinium angustifolium 'Nelson' - een laatbloeiende, zelfbestuivende soort met grote vruchten.
Wat heb je nodig om blauwe bosbessen te kweken?
Als je blauwe bosbessen wilt kweken in je tuin, heb je het volgende nodig:
- Een schop of een spade
- Een set om de pH van de bodem te meten
- Potgrond voor zuurminnende planten: Substral Potgrond voor Hortensia, Rododendron & Azalea
Aanplanting in een pot:
- Een bloempot met een diameter van minstens 30 cm
- Plantschep
- Potgrond voor zuurminnende planten
- Hydrokorrels van Substral
Jouw gids om blauwe bessen te planten
Wanneer plant je blauwe bosbessen nu het best? De plantperiode loopt van het einde van de herfst tot het begin van de lente, op voorwaarde dat je een beschutte plek kiest. Bosbessen doen het het best in de volle zon, maar kunnen zich ook aanpassen aan een meer schaduwrijke omgeving.
Voor een goed resultaat hangt alles af van de bodem. Het is dan ook belangrijk om vooraf te weten over welk type ondergrond je beschikt. Bosbessen groeien alleen in zure grond, met een pH-waarde lager dan 5,5. Ter info: bodems met een pH lager dan 7 worden zuur genoemd (ook wel 'heidegrond'). Bodems met een pH hoger dan 7 zijn kalkachtig.
Om je pH-graad te testen bestaan er testsetjes. Ze zijn zeer gebruiksvriendelijk en je vindt ze in elke tuinzaak. Als je een kalkachtige bodem hebt, is de eenvoudigste oplossing om de bessen in potten te kweken, zodat je zelf de ondergrond kunt bepalen.
Hoe plant je blauwe bessen?
- Vooraleer je je bosbessen plant, is het een goed idee om flink wat zuur organisch materiaal in de bodem te werken, zoals bladaarde of gemalen dennennaalden, om de structuur en de drainage te verbeteren.
- Laat anderhalve meter afstand tussen de planten.
- Mulch na het planten met sierschors van den of met houtsnippers.
- Als je je bosbessen in een pot wilt planten, kies je een exemplaar met een diameter van minstens 30 cm en gaten om het water af te voeren. Maak gebruik van speciale potgrond voor zuurminnende planten.
Hoe verzorg je bosbessen het best?
Geef je bosbessen in potten wekelijks speciale meststof voor zuurminnende planten van Substral. Geef je planten indien mogelijk regenwater. Kraantjeswater is immers kalkrijk, zeker in regio's met hard water.
Als je in je potten speciale heidegrond gebruikt, raden we aan om ze jaarlijks te verpotten en nieuwe grond te gebruiken. Het is tijd om te verpotten wanneer de wortels door de gaatjes onderaan in de pot komen.
Voor bosbessen in de vollegrond beperk je het bemesten beter om je toekomstige oogst niet in gevaar te brengen. Mulch in de plaats jaarlijks met heidegrond en gebruik meststof voor Rodo, Hortensia en Azalea van Substral Naturen op het einde van de winter.
Hoe snoei je bosbessenstruiken?
Blauwe bosbessen hoef je niet te snoeien voor ze twee jaar oud zijn. Snoei ze daarna jaarlijks op het einde van de winter of in het begin van de lente en ga als volgt te werk:
- Verwijder takken die beschadigd zijn of elkaar kruisen.
- Doe hetzelfde met lage takken die de grond raken.
- Top een kwart van de oude takken af aan de voet van de plant. Op die manier stimuleer je de groei van vruchtdragende takken.
- Snoei de takken die het voorgaande jaar vruchten hebben gedragen tot aan een groeikrachtige knop of een zijtwijg.
Blauwe bessen oogsten
Bosbessen worden rijp vanaf het midden van de zomer. De vruchten krijgen dan hun kenmerkende blauwgrijze kleur. Je hoeft je niet te haasten. Laat de bessen zeker nog een dag of twee aan de plant hangen voor een intenser aroma, en pluk ze dan.
Rijpe bosbessen komen makkelijk los van de stengels. De bessen rijpen overigens niet allemaal gelijktijdig. Ga dus regelmatig eens kijken en pluk ze geleidelijk aan.
Eventuele problemen met bosbessen voorkomen en oplossen
- Als je bosbessen kweekt, is de grootste uitdaging eigenlijk om sneller te zijn dan de vogels in je tuin. Om je bessen tegen gevleugelde dieven te beschermen kun je ze afdekken met een net of met gaas. Doet dat pas wanneer de bessen al goed ontwikkeld zijn, anders verhinder je dat de bloemen worden bestoven door bijen en andere insecten.
- Bosbessen kunnen last krijgen van echte meeldauw, een schimmelziekte die de gezondheid van de plant kan schaden en waarbij er een wit poeder op de bladeren lijkt te liggen. De oorzaak hiervan is vaak onregelmatig water geven, wat stress veroorzaakt bij de plant. Plan de momenten waarop je water geeft dus zorgvuldig om problemen te vermijden. Echte meeldauw komt minder vaak voor in koudere streken.
- In zeer koude gebieden hebben bosbessen mogelijk bescherming nodig tegen de winterkou. Gebruik een beschermhoes, zodat de knoppen niet lijden onder late vorst in de lente, of zet je planten in potten binnen.
Er gaat niks boven de smaak van je eigen vers geplukte blauwe bessen. Plant dus vandaag nog een blauwe bessenstruik en pluk de heerlijke vruchten van je werk in de zomer.