Komkommers
Kraakverse komkommers smaken heerlijk in een salade of op een broodje en zijn door hun zachtheid onlosmakelijk verbonden...
Daar is de lente, daar is de zon! In april komt je tuin absoluut tot leven. De vogels beginnen hun nestjes te maken en veel dieren worden wakker na hun winterslaap. De bloemen en planten beginnen ook te groeien en zien er daardoor zeer kleurrijk uit. Natuurlijk krijg je ook die heerlijke frisse lentegeur en dankzij de langere lentedagen kun je nog meer van al die natuurlijke fenomenen genieten. April is duidelijk om te genieten van de lente, de prachtige fauna en flora. Dit betekent ook dat er veel te doen is in je tuin. Daarom geven wij je maar al te graag deze tuinkalender mee met wat je kunt doen in de tuin in april.
Hoewel we het in deze tuinkalender gaan hebben over het snoeien van fruitbomen, het onderhouden van (rozen)struiken, het verzorgen van je planten en het planten van bloemen en bollen omvat het tuinonderhoud in april nog meer klusjes die je kunt doen. Zo is het aangeraden om in april je gazon te controleren op zieke en kale plekken zodat je eventueel het gras terug kunt aanleggen en verticuteren mocht dit nodig zijn. Is het gras net iets te veel gegroeid tijdens de winter? Dan kun je natuurlijk al eens een grasmachine of snoeischaar bovenhalen. Heb je een vijver? Dan is het nu het moment om die vijver eens goed onder handen te nemen. Verwijder dode bladeren, waterplanten en vuil uit je vijver en plaats daarna nieuwe planten in je vijver zodat je vissen voldoende zuurstof krijgen.
Kraakverse komkommers smaken heerlijk in een salade of op een broodje en zijn door hun zachtheid onlosmakelijk verbonden...
Blauwe bosbessen of bosbessen (Vaccinium corymbosum) zijn heerlijk zo uit het vuistje, verwerkt in een muffin en...
Wil je alles te weten komen over frambozen kweken? Ontdek ons praktische advies voor het planten van frambozen in onze...
Met een vijgenstruik of vijgenboom creëer je eenvoudig een mediterrane sfeer in een tuin. Vijgenbomen doen het goed in...
Hou je van tropische planten en ben je een echte liefhebber van avocado of guacamole? Dan moet je zeker eens proberen...
Hou je van fruit en ben je op zoek naar een echte blikvanger in het voorjaar? Dan is een kersenboom ( Prunus avium), met...
Laurier (Prunus laurocerasus) of Laurierkers is een elegante wintergroene struik die veel voor hoge hagen wordt gebruikt...
De winterharde beukenhaag (Fagus sylvatica) is ideaal als je op zoek bent naar privacy, beschutting en kleur in je tuin...
De buxus is een geslacht van planten die behoort onder de Buxaceae. Er bestaan meer dan 30 soorten. Buxus in de tuin is...
De hortensia of Hydrangea is een elegante winterharde plant die van het late voorjaar tot diep in het najaar met enorme...
De hulstplant is een langzaam groeiende boom. Het is de enige loofboom die groen blijft in de winter en van nature...
April is ook de meest geschikte maand om aan het snoeien van je fruitbomen te beginnen. Zo kun je je perenbomen, pruimenbomen, kersenbomen, amandelbomen, etc. snoeien. Het is de bedoeling dat je de takken die teveel bloemen hebben inkort en het aantal bloemen vermindert. Je zult misschien iets minder fruit hebben, maar door de uitdunning zal het fruit groter zijn en nog beter smaken. Als je de bomen net geplant hebt, is het aangeraden om de boom niet in te korten en alleen maar de bloemen te verwijderen.
De fruitbomen zijn relatief gemakkelijk te onderhouden en te snoeien in april, maar hou ook wel rekening met het feit dat je niet elke fruitboom kan snoeien. Zo mag je je nog niet wagen aan het snoeien van kiwibessen en walnotenbomen en ook de snoeiperiode van de druif ligt wat later in het jaar. Een druif snoeien in het voorjaar doe je het beste niet. Dit is omdat de druivelaar uit zijn winterslaap komt en actief begint te worden. Het sap zal weer stromen en dat is eigenlijk de levenskracht van je druivelaar. Als een druivelaar snoeien in april gebeurt, dan gaat er enorm veel van dat sap verloren. De druivelaar zal daardoor niet alleen minder sap binnenkrijgen, maar kan ook nog eens snijwonden oplopen die minder snel genezen. Als gevolg daarvan kan de druivelaar stilletjes afsterven. Als je toch toevallig je druivenplant gesnoeid hebt, zijn er enkele hulpmiddelen om een afstervende plant te voorkomen. Zo kun je as uit je open haard op die snijwonde aanbrengen en dit proces herhalen totdat het bloeden gestopt is. Je kunt ook Substral Wondafdekmiddel gebruiken want daarmee kun je ervoor zorgen dat het bloed stolt en niet meer uit de snijwonde lekt.
Aangezien het snoeien in april toch niet zonder gevaar verloopt, geven we je hier enkele tips mee die je in het achterhoofd moet houden tijdens het snoeien:
Hoewel je het beste je rozen in maart snoeit, kun je ook nog in april aan de rozensnoei beginnen. Het snoeien van rozen in het voorjaar heeft als doel de rozenplant wat te verjongen en de rozen er nog mooier te laten uitzien. Maar hoe moet je nu rozen knippen? Voordat je aan het rozen snoeien april begint, is het belangrijk om te checken of je het juiste materiaal in huis hebt. Check of de snoeischaar scherp genoeg is, zodat je zeer gladde sneden kkrijgt. Aangezien je verschillende soorten rozen hebt (stamrozen, trosrozen, bodembedekkende rozen en klimrozen), moet je die ook op verschillende manieren behandelen.
Het is belangrijk dat je de struikrozen, de trosrozen en heesterrozen terugsnoeit tot ongeveer 10-15 centimer van de grond. Snoei de takken ook gerust terug zodat je takken overhoudt van ongeveer vijf centimeter. Heb je klimrozen in huis? Dan mag je die rozen snoeien in het voorjaar. Snoei totdat je alleen maar stevige en jonge scheuten van de rozenplant overhoudt. Hierdoor zul je het volgend bloeijaar zelfs nog meer rozen krijgen. Als je bodembedekkende bloemen geplant hebt, dan moet je die maar om de 2 à 3 jaar snoeien, dus daar heb je niet zo veel werk aan. Bij de stamrozen is het belangrijk om de valse scheuten en de uitlopers weg te scheuren en niet af te snoeien. Snoei je die toch af? Dan kan het zijn dat de uitlopers na een tijdje terug aan de struik zullen verschijnen. Vergeet na het rozen snoeien in april ook niet de rozen te bemesten met Substral Meststof voor rozen. Het is ook aangeraden om de rozen nog wat mest te geven in juni en/of in september.
We hadden het al over het snoeien van fruitbomen en rozenstruiken, maar welke andere bomen mag je in april ook snoeien? De leibomen (kastanjebomen, lindebomen, etc.), ABC bomen (berk, haagbeuk, etc.) en ook de knotbomen (wilg, els, etc.) mogen gesnoeid worden in deze maand. Aangezien het snoeien van die knotbomen toch nog dat tikkeltje meer aandacht vereist, willen we je in dit onderdeel wat meer uitleg geven over hoe je een kleine treurwilg kunt snoeien.
Bij het snoeien van een treurwilg is het niet de bedoeling dat je de hele boom onder handen neemt. Als je een volledige wilg gaat snoeien in april, dan kan dit voor kale plekken zorgen waardoor de boom niet echt haar prachtige vorm behoudt. Wat je wel moet doen, is je treurwilg op te kronen. Ook hier is het belangrijk dat je het juiste gereedschap gebruikt. Je kunt de dunne takken gerust wegknippen met een scherpe takkenschaar of snoeischaar en voor dikkere is een kettingzaag een absolute must.
Maar wanneer moet je de treurwilg snoeien? Wel, niet zo veel keer als je zelf denkt, want op zich is het snoeien eigenlijk niet zo nodig. Als je toch van plan bent om je treurwilg eens op te kronen of te knotten, pas dan zeker dit stappenplan toe:
April is hét ideale moment om de zonnebloemen en ook bloembollen van zomerbloeiers te planten. Je kunt die zowel in je tuin alsook in een plantenpot zetten, waardoor je je interieur kunt opvrolijken met die prachtige bloemen. Deze zomerbloeiers vereisen meestal maar weinig verzorging, aangezien ze al hun voedingsstoffen en water uit de bol halen.
Maar welke bloemen kun je planten in april? De vijf meest populaire zomerbloeiers die je in april moet planten zijn ongetwijfeld de:
Als je een grote fan bent van zonnebloemen, dan is het belangrijk om te achterhalen wanneer je zonnebloemen moet zaaien moet. April is ook de meest geschikte maand voor het planten van zonnebloemen. Als je die namelijk deze maand plant, dan kun je in de zomer genieten van de unieke combinatie van de mooie en gele bloemen, het groot bruin hart en de knalgroene bladeren.
De dahlia’s komen in verschillende kleuren en vormen waardoor je ongetwijfeld een uniek kleurenpalet kunt creëren. Zo kun je kiezen voor kleine pompoenachtige pompondahlia’s, de opvallende halskraagdahlia’s, de meer decoratieve waterlelie-dahlia’s, etc. Zet de dahlia’s gerust op een zonovergoten plek (ofwel in de tuin ofwel in de buurt van een raam), want de bloemen houden namelijk van de zon.
Ook de gladiool is een unieke verschijning en dit dankzij de waaier aan kleuren. Zo komt de prachtige bloem in onder andere knalroze, citroengeel en in het oog springend rood. Aangezien de gladiool van juli tot en met september in bloei staat, kun je maandenlang van deze wondermooie kleuren genieten als je de bloem plant in april.
Deze bloem gaat al generaties lang mee en het is te begrijpen waarom! Zo is de begonia zeer veelzijdig want je kunt die in je tuin, op je terras, op je balkon of in een hangmand kweken. Aangezien de bloem de hele zomer lang in bloei staat, kun je dus heel lang van het schouwtoneel aan kleuren genieten. Deze bloem veroorzaakt geen hooikoorts en is onderhoudsvriendelijk waardoor de begonia perfect is voor iedereen.
Wil je graag meer elegantie toevoegen aan je huis of tuin? Dan is een lelie een must-have. De bloemen zien er niet alleen enorm prachtig uit, maar ruiken ook nog eens heerlijk. Als je de lelies in halfschaduw zet, dan komen ze perfect tot hun recht!
Als je geen tijd hebt om voor te zaaien in april, dan zul je je misschien afvragen of er nog meer perioden zijn wanneer het zaaien van zonnebloemen mogelijk is. Wel, begin mei is ook nog een zeer goede periode voor het planten van zonnebloemen. Maar hoe moet je nu zonnebloemen zaaien? Bij het planten van de zonnebloemen, moet je steeds een plaats met weining wind uitkiezen waar veel zonlicht aankan. Zo kun je bijvoorbeeld de zonnenbloem-zaadjes in de grond steken naast een beschutting of aan de zijkant van je huis. Kies voor een zure tot alkalische grondsoort zoals de Substral Premium Potgrond Osmocote want daar houden zonnebloemen het meeste van. Na ongeveer vijf à zes weken zie je de eerste zonnebloemen verschijnen.
Ga je de bloembollen van zomerbloeiers planten? Dan moet je eerst de diepte waarop je de bollen plant checken. De algemene regel is dat de diepte van het plantgat 2 à 3 keer de grootte van de bloembol is. Is de bloembol bijvoorbeeld zven centimeter lang? Dan raden wij aan om de bol 21 centimeter diep te planten. Het is ook steeds belangrijk dat je de bloembol plant met de punt naar boven gericht. Als je de bol in de grond gestoken hebt, moet je die bedekken met nog meer grond. Druk die aarde stevig aan, maar pas op dat je de punt van de bol niet beschadigt. Je kunt deze snelle plant-tutorial ook toepassen als je de bloembollen in een pot wilt zetten. Zorg er wel voor dat de pot groot genoeg is zodat de bloemen goed kunnen groeien.
Wil je graag in april ook al mooie bloemen bezichten? Dan moet je zeker eens overwegen om het jaar daarvoor al Blauweregen of kievitsbloem te planten. Deze planten bloeien in april waardoor je tijdens de lente al prachtige kleuren in je tuin ziet verschijnen.