Zelf avocadoplant kweken
Hou je van tropische planten en ben je een echte liefhebber van avocado of guacamole? Dan moet je zeker eens proberen een avocadoplant (Persea americana) te kweken. De plant is groenblijvend en afkomstig uit Centraal-Amerika, waar hij 20 meter hoog kan worden. De avocadoplant ziet er mooi uit en je kan bovendien genieten van een leuk project. Je kan een avocado pit direct in de grond planten, maar de slagingskans is heel klein. Je kan het beste de pit eerst in water weken totdat er genoeg wortels en stengels aan de pit zijn gegroeid. We leggen uit hoe je dit het beste kan doen.
Wat heb je nodig om een avocado te kweken
Je hebt het volgende nodig om een avocado te kweken en in topvorm te houden:
- 1 Avocado
- 4 Tandenstokers of satéprikkers
- 1 Glas
- Water
- Pot met drainage gaten en potgrond om de avocadopit in te planten, als je de eerste wortels ziet groeien
- Biologisch bestrijdingsmiddel (optioneel)
- Een zonnige en warme plaats voor je avocadoplant (geen constant direct zonlicht), zoals een zonnige vensterbank
Avocadoplant groeien uit pit
Het is heel eenvoudig en leuk om van een avocadopit een avocadoboom te kweken. Je kan dat ook het hele jaar doen. Voor de beste groei, kan je het beste beginnen aan het einde van de winter en het begin van het voorjaar. Snijd een rijpe avocado (vruchtvlees moet zacht zijn) eerst in tweeën en haal de pit er voorzichtig uit. Spoel de pit ook goed af. Er mag namelijk geen vruchtvlees meer op zitten, anders gaat het rotten.
Stap 1: Avocadoplant kweken op water
- Heb je de avocadopit goed afgespoeld en is het slijmerige vliesje verdwenen? De pit moet nu ruw aanvoelen.
- Droog de avocadopit
- Gebruik nu de vier tandenstokers. Richt het puntige gedeelte van de pit naar boven en steek de tandenstokers door het dikste gedeelte, dat is meestal in het midden.
- Vul het glas nu met water en balanceer de pit met tandenstokers op de rand van het glas. Zorg dat ongeveer 2 cm van de onderkant van de pit zich in het water bevindt.
- Plaats het glas op een warme en zonnige plek. Vermijd directe zonlicht.
- Kijk elke dag naar je pit en zorg dat de onderkant van de pit in het water staat.
- Voel je een slijmerige laag op de pit (meestal al na een paar dagen)? Maak de avocadopit dan schoon. Dat kan schimmel zijn. Ververs daarom ook het water.
- In twee tot zes weken zie je de eerste wortels en een stengel. Zodra de stengel ongeveer 15 cm lang is, snoei je deze terug naar ongeveer 7-8 cm.
- Avocado planten in de aarde. Wacht tot de stengel nieuwe bladeren heeft gevormd en wanneer de wortels ongeveer 10 cm lang zijn.
Stap 2: Avocadopit planten in aarde
- Zijn de wortels al 10 cm lang? Plaats dan de pit in een pot met een diameter van ongeveer 25 cm. Bedek de pit niet volledig met aarde. Zorg ervoor dat je de bovenste helft van de avocadopit nog vrij laat.
- Heb je de avocado geplant? Zet de plant nu in een zonnige hoek van je huis en geef de plant regelmatig water, zodat de grond vochtig blijft.
- Ben je van plan om de plant buiten te zetten? Verplaats de pot dan geleidelijk aan naar plekken waar het lichter en lichter is om de plant te laten wennen aan direct zonlicht.
- Is je avocadoplant weer opnieuw 15 cm gegroeid (dus ongeveer 30 cm)? Trek dan alleen de bladeren die uit de top van de stam groeien eraf. De plant wordt zo aangemoedigd om nieuwe takken te vormen.
Avocadoplant verzorgen
Om een avocadoplant in topvorm te houden is het belangrijk om de plant goed te verzorgen.
Zon en warmte
Avocadoplanten houden van licht en warmte. Zet je avocadoplant dus op een warme plek waar het niet tocht. Zet je plant niet in direct zonlicht.
Geef je plant ook niet te veel water, dat kan wortelrot veroorzaken. Zorg dat de grond licht vochtig blijft en gebruik een pot met drainagegaten.
Tip: Avocadoplanten gedijen het beste in regenwater. In kraanwater kan er soms teveel kalk inzitten en dat is niet ideaal voor je avocadoplant.
Avocadoplant bladeren eraf halen
Om een avocadoplant aan te moedigen om nieuwe takken te vormen, is het belangrijk om de jongste bladeren die het hoogst aan de stam groeien, uit te trekken. Begin ermee als de stam van de plant ongeveer 30 cm hoog is geworden. Doe dit elke keer als de plant 15 cm is gegroeid.
Avocadoplant Snoeien
Als de stengel van de avocadoplant ongeveer 15 cm lang is, tijdens het kweken in een glas, snoei je deze terug naar ongeveer 7-8 cm.
Voeding
Een avocadoplant heeft heel weinig of zelfs geen compost nodig. Wacht zeker een jaar met het bemesten van je plant. Jonge avocadoplanten zijn namelijk gevoelig voor de verbranding van bladeren en kleine wortels. Is je plant ouder dan een jaar en wil je jouw avocadoplant een boost geven? Geef dan voeding tijdens de lente, wanneer de plant het meeste groeit.
Avocadoplant verpotten
Is je plant ongeveer 1 jaar oud en merk je dat de huidige pot te klein begint te worden voor de wortels? Verpot je avocadoplant dan naar een grote pot en snoei kleine of dunne wortels weg. Verpotten is belangrijk om je plant in topvorm te houden.
Kenmerken van avocadoplanten
Botanische Naam | Persea americana |
Plant Type | Tropische boom |
Familie | Laurierfamilie (Lauraceae) |
Standplaats | Veel zon, maar geen direct zon |
Grond pH | Aarde van elke pH-waarde, maar met weinig zouten en een goede afwatering |
Bloeitijd | - |
Bloemkleur | - |
Veel voorkomende plagen en ziekten bij avocadoplanten
Avocadoplant heeft gele of bruine bladeren
Gele bladeren geven aan dat er te veel water is en wanneer ze bruin kleuren, is de plant uitgedroogd. Controleer de grond vaker en wanneer de lucht te droog is in de winter, verhoog dan de luchtvochtigheid door regelmatig rondom je avocadoplant te sproeien. Een oorzaak voor bruine plekken is bijvoorbeeld ook te veel direct zonlicht.
Als de bladeren bruin en dor aan de uiteinden worden, dan is er te veel zout opgehoopt in de aarde. Laat water in de pot stromen en laat het een aantal minuten door de aarde heen stromen.
Avocadoplant verliest bladeren
Onderzoek eerst de bladeren van de avocadoplant. Als je geen vlekken, spinsel of ongedierte ziet op de bladeren, dan heeft je avocadoplant het waarschijnlijk koud doordat het winter is. Door een deel van de bladeren te laten vallen, kan de plant de energie betere verdelen en overleven.
Wortelrot
Dit wordt meestal veroorzaakt door te veel water. De bladeren worden dan geel, ze gaan slaphangen, en vallen er uiteindelijk af. Wil je voorkomen dat je plant doodgaat? Leg de wortels bloot en laat ze voldoende drogen. Zorg bovendien dat je een pot hebt met drainagegaten.
Meeldauw
Meeldauw of Witziekte is een witte, poederachtige schimmel die meestal op de bovenkant van de bladeren voorkomt. In sommige gevallen kan de schimmel ook voorkomen op de onderkant van de bladeren of op andere delen van de plant. Na verloop van tijd wordt de witte schimmel donkerder en krullen de bladeren zich omhoog. Snoei de door meeldauw aangetaste delen zoveel mogelijk weg. Was ook het tuingereedschap waarmee je ze hebt weggehaald meteen, voordat je dit weer gebruikt. Gebruik een biologisch bestrijdingsmiddel om verdere aantasting van de plant te vermijden.
Bladvlekkenziekte
Zie je gele vlekjes op de bladeren van je avocadoplant? Worden de vlekjes bruin of zwart? Dan heeft je plant waarschijnlijk de bladvlekkenziekte. Bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door schimmels. De vlekken zijn meestal rond, maar ze kunnen ook andere vormen aannemen. Op steeds meer bladeren zullen vlekken ontstaan, totdat de hele plant onder de vlekken zit. Vervolgens verdwijnen stukken van de bladeren. Knip en vernietig meteen alle besmette bladeren en scheuten. Afgevallen blad moet ook vernietigd worden. Net zoals bij meeldauw, kan je een biologische bestrijdingsmiddel gebruiken om verdere aantasting van de plant te vermijden.
Ongedierte zoals spint en wolluis
Wanneer je avocadoplant binnen overwinterd kan je plant wel eens last hebben van dop- en wolluizen en van spintmijt. Vooral bij een te warme en droge overwintering. Zorg dat de lucht van de plant vochtig genoeg blijft of vernevel af en toe water rondom je plant met een plantenspuit. Je kan de plaag ook vermijden door vooraf de avocadoplant te behandelen met Substral Naturen Brandnetelgier.
Merk je al ongedierte op je plant en wil je er snel iets aan doen? Je kan het ongedierte behandelen met Substral Naturen Polysect Spray biologisch insecticide. Ongedierte zoals spint kan gele vlekken op de bladeren veroorzaken die snel uitdrogen. De beschadigde bladeren kunnen afsterven en van de takken vallen.
Meer planten kweken?
Ben je geïnteresseerd om pompoenen, wortels, komkommers of aardappelen te kweken? Bekijk dan zeker onze volgende artikels voor meer tips: