Laurierhaag
Laurier (Prunus laurocerasus) of Laurierkers is een elegante wintergroene struik die veel voor hoge hagen wordt gebruikt...
Mei is een soort van tussenmaand. Het is al warmer dan tijdens de lentemaanden, maar het is nog niet zo warm als tijdens juli en augustus. Dit betekent dat er veel te doen valt in je tuin. Zo moet je alle voorjaarsbloeiers verwijderen en nieuwe zomerplanten en bloemen planten. Je kunt planten en struiken voor de eerste keer een goede snoeibeurt geven. Er valt zo veel te beleven in je tuin in mei! Daarom delen wij deze mei tuinkalender vol tips waarmee je aan de slag kunt in je tuin.
Wil je in mei meer planten dan alleen maar de bloemen en planten die we in deze kalender besprek? Kies dan voor eenjarige kruiden zoals basilicum en koriander. Zet die in de volle grond, in bakken of speciale kruidenbakjes en dan kun je tijdens de zomermaanden genieten van zelfgekweekte kruiden.
Het is ook belangrijk om je gazon in mei te maaien. Gedurende deze maand krijgt het gras te maken met een groeispurt waardoor het veel groeit op een korte tijd. Om het gras wat in te perken of om plaats vrij te maken voor bloemen en kruiden, moet je dus je gazon maaien. Check ook of er onkruid aanwezig is. Je zult tijdens het maaien al wat onkruid verwijderen met het grasmachine, maar als je daarna nog onkruid tegenkomt, trek het dan uit met de hand. Als je dat onkruid verwijdert, dan wordt het onderhouden van je tuin ook gemakkelijker.
Laurier (Prunus laurocerasus) of Laurierkers is een elegante wintergroene struik die veel voor hoge hagen wordt gebruikt...
De winterharde beukenhaag (Fagus sylvatica) is ideaal als je op zoek bent naar privacy, beschutting en kleur in je tuin...
De buxus is een geslacht van planten die behoort onder de Buxaceae. Er bestaan meer dan 30 soorten. Buxus in de tuin is...
De hortensia of Hydrangea is een elegante winterharde plant die van het late voorjaar tot diep in het najaar met enorme...
De hulstplant is een langzaam groeiende boom. Het is de enige loofboom die groen blijft in de winter en van nature...
Mei is ook zeer geschikt voor het onderhouden en het snoeien van hagen en bomen. De meeste hagen zoals beukenhaag of liguster zijn dan stevig aan het groeien en ook de haagplanten, beginnen vanaf dan aan hun groeispurt. Hoewel maart en april de meest geschikte maanden zijn voor het snoeien van fruitbomen zoals appelbomen, perenbomen en kerselaars, mag je die zeker ook in mei snoeien. Het maakt niet uit welke boom of struik je onder handen neemt, het is belangrijk om te checken of je al de benodigde materialen in huis hebt. Zo zijn een (elektrische) haagschaar, takkenschaar, ladder, een emmer/gieter met water en beschermende kleding van cruciaal belang. Aangezien we het al in de voorgaande artikels hadden over het snoeien van fruitbomen, hebben we het hieronder over het snoeien van hagen en struiken.
De hagen die je in de maand mei snoeit, worden wintergroene hagen genoemd. Dit zijn de hagen die zelfs tijdens de winter hun groene kleur behouden omdat de bladeren er niet afvallen. Hagen die tot deze soort behoren zijn onder andere de taxushaag, laurierhaag en coniferenhaag. Het is belangrijk om de wintergroene hagen te snoeien, zeker als je die in een bepaalde vorm wilt snoeien zoals een buxus. De algemene regel is dat hoe vaker je een van deze wintergroene hagen snoeit, hoe groter en sterker die wordt.
Hoewel je elke haag op een andere manier moet snoeien, is het belangrijk om steeds deze tips in het achterhoofd te houden:
Het snoeien van een haag lijkt een zeer lastige klus, maar over het algemeen heeft de haag weinig verzorging of onderhoud nodig. Zo moet je af en toe checken of de haag mooi groen is. Als je veel groene bladeren ziet, dan weet je dat de haag (en je tuin) gezond is, maar als er bruine bladeren of dode takken aanwezig zijn, dan moet je eventueel wat meer meststof zoals de Substral Naturen Universele tuinmest aan de haag geven.
Je kunt in mei ook gerust beginnen aan het snoeien van je vlinderstruik. Deze struik krijgt in het voorjaar namelijk bloemen op de scheuten en als je de struik niet snoeit, dan verschijnen de bloemen vooral bovenaan. Als je een vlinderstruik gaat snoeien in mei, dan zorg je voor een gelijke verspreiding van de bloemen en zorg je ook voor een nog prachtigere struik. Maar hoe snoei je de vlinderstruik nu het beste? We leggen het je uit in een kort stappenplan:
We hadden het al over hoe en wanneer je struiken en hagen kunt snoeien, maar wat als je de wintergroene hagen nu wilt verplanten of verplaatsen? Dan moet je wachten totdat de hagen in rust zijn. Bij de loofbomen is die rustperiode gemakkelijk te checken, aangezien die periode optreedt als de bladeren van de boom vallen. Bij de wintergroene hagen en de coniferenhagen is dit moeilijker, aangezien die meestal de bladeren het hele jaar door dragen. Hoe weet je nu wanneer je die hagen moet verplanten? Door te kijken naar de andere planten en bomen in je tuin. Laten die hun bladeren vallen? Dan zijn naar alle waarschijnlijkheid ook de wintergroene hagen in rust en kun je die verplanten. Dit is meestal rond september of oktober en daarom is het verplanten van coniferen in mei nog niet echt toegestaan. Als je de hagen in die herfstperiode verplant, krijgen die de kans om nieuwe wortels te laten groeien waardoor die steviger in de grond staan tijdens de winter.
Mei is een zeer goede maand voor het planten van kleurrijke bloemen en het is van cruciaal belang om je tuin op die zaaibeurten voor te bereiden. Het belangrijkste is om de bodem te verrijken met een mulchlaag van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld afgevallen bladeren. De mulchlaag brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo houdt de laag de grond luchtiger en vochtiger waardoor de bloemen kunnen ademen en steeds voldoende vocht binnen krijgen. De temperatuur blijft dankzij het mulchen steeds op pijl waardoor de bloemen goed groeien. Als de mulchlaag samengesteld is uit verteerbaar (biologisch) materiaal, dan zorgt die laag ook voor meer voeding en moet je de bloemen en planten minder bemesten.
Het is ook van cruciaal belang om rekening te houden met ongedierte in je tuin. Mei is namelijk de maand waarin die vervelende mollen actief zijn en het laatste wat je wilt is dat ze al de pas geplante bollen opeten. Om mollen en molshopen te vermijden, moet je gaas onder de grasmat aanbrengen. Neem gaas met een maasgrootte van ongeveer 15-25 millimeter en leg die in stroken op je gazon. Leg daarna dunne laag grond zoals Substral Potgrond op die stroken en zaai daarop je bloemen en planten. Je vindt misschien ook nog slakken in je tuin want die smullen graag van je bloemen en planten. De slakken bestrijden kan op een milieu-en diervriendelijke manier door slakkenkorrels te strooien of door koperen ringen rondom je bloemen, planten en potten te plaatsen.
Het is ook belangrijk om de uitgebloeide voorjaarsbloeiers (de narcissen, tulpen en hyacinten behoren) of de eenjarige planten te verwijderen. De bloemknoppen van die eerste soort bloemen, moet je afknippen en de eenjarige planten moet je volledig uit de grond halen aangezien die niet meer zullen bloeien.
Nu je weet welke planten en bloemen je moet verwijderen uit je tuin, gaan we dieper ingaan op welke de bloemen je kunt planten in mei en hoe. Mei is de perfecte maand om de zomerbollen in de grond te steken. Zo kun je bijvoorbeeld gladiolen, begonia’s en dahlia’s planten, want die staan dan tegen het begin van de zomer echt prachtig. Heb je lenteknollen gekocht van planten zoals narcissen, krokussen en hyacinten en staan ze in een plantenpot? Dan mag je die in mei verplaatsen naar de border in je tuin. Daar komen die namelijk het beste tot hun recht. Je kunt die border nog opvrolijken met andere eenjarige bloemen zoals goudsbloemen of zonnebloemen. Als je nog wat extra voedingsstoffen zoals de Substral Naturen bodemverbeteraar geeft aan de planten en bloemen, dan gaan die nog beter groeien.