Hoe buxus bemesten en onderhouden
De buxus is een geslacht van planten die behoort onder de Buxaceae. Er bestaan meer dan 30 soorten. Buxus in de tuin is vrijwel altijd de soort Buxus Sempervirens. De elegante heester groeit mooi en compact dicht. De buxus wordt veel gebruikt als een lage haag of als een begrenzing van een bloemenperk. De heester is ook heel populair voor vormsnoei en perfect als solitaire plant. De buxus is bovendien het hele jaar door groen.
Wil je zelf een buxushaag planten in je tuin? Dit artikel legt uit hoe je dat kan doen en hoe je de haag in topvorm kan houden.
Buxus aanplanten
Een buxus kan je het beste planten in het voorjaar (maart-april) of in het najaar (oktober-november). Het mag niet vriezen. Als je na eind april plant, is er een risico dat de wortels zijn uitgelopen en de planten niet zullen gedijen in de grond.
Buxusplanten hebben een behoefte aan een luchtige, kalkrijke bodem met voldoende voedingsstoffen. De pH-waarde moet tussen de 6,5 en 7,5 liggen. Geef de buxus kalk als de pH-waarde lager is.
Heb je nog geen potgrond? Zet je buxushagen bij voorkeur in een speciaal voor buxus samengestelde potgrond. Het stimuleert de ontwikkeling van wortels, stengels en bladeren.
Buxus planten in 7 stappen:
- Maak de grond goed los. De wortels van een buxus hebben namelijk veel lucht nodig en hebben een hekel aan natte voeten.
- Graaf een geul dat dubbel zo diep en breed is als de kluit van de buxusstruikjes
- Houd bij het planten voldoende afstand tot de andere planten, want buxushagen vormen brede, ondiepe wortels. Het aantal planten dat je per meter kan planten, is afhankelijk van de grootte van de plant. Hoe hoger de plant is bij het planten, hoe minder er vereist zijn per strekkende meter. Bij een buxus met blote wortels kan je uitgaan van ongeveer zeven planten per strekkende meter. Bij buxusstruiken met kluit, vier à vijf.
- Zet nu de buxus in het gat en zorg dat de bovenkant van de kluit gelijk is met het grondniveau (grond zal nog zakken)
- Vul de vrije ruimte op met speciale aarde die is afgestemd op de behoeften van buxussen.
- De aarde goed aandrukken, zodat de buxus stevig staat. Geef de buxus een flinke hoeveelheid water.
- Blijf de komende tijd extra water geven, zodat de nieuwe haag goed aanslaat. Vooral in droge periodes in de lente en zomer heeft de buxus wat extra water nodig.
Buxus bemesten
Kalk
Zoals eerder is beschreven, buxusplanten hebben een behoefte aan een luchtige, kalkrijke bodem met voldoende voedingsstoffen. Door zure regen en het opnemen van voedingsstoffen door de buxusplant, verzuurt de grond elk jaar. Met kalk bevorder je de groei van de plant en voorkom je ziektes zoals gele bladeren en kale plekken. Strooi een handje kalk rond de stam in het voorjaar (februari tot maart) en najaar (oktober tot november), om ervoor te zorgen dat de grond niet te zuur wordt. Ook als je nieuwe buxushagen wilt planten, is november ook een goede maand.
Ijzer en magnesium
De buxus heeft ook ijzer en magnesium nodig. Je kan de biologische meststof voor buxus van Substral Naturen gebruiken. Het product bevat een hoog gehalte aan magnesium dat zorgt voor groenere blaadjes. De meststof verbetert de bodemstructuur door een hoog gehalte aan organische stoffen en bevordert een dichte, gesloten groei. Het advies is om te mesten in combinatie met het knippen (vanaf eind mei tot half september) om een snel herstel te waarborgen.
Let op: tussen het strooien van de kalk en bemesting met andere meststoffen moet minimaal een periode van 3 weken liggen.
Buxus water geven
Buxus in een pot
Heb je een buxus in een pot? Geef de plant dan zeker tijdens warme dagen extra water (liefst elke dag in de zomer). Het is beter dat je het water meteen op de grond geeft en niet op het blad. Zo kan het water eerder bij de wortels komen. Met natte bladeren heb je ook meer kans op buxusschimmel.
Het is ook belangrijk dat er voldoende watergaten in de pot zitten zodat overtollige water weg kan lopen. Met drainagegaten voorkom je wortelrot. Je kan ook hydrokorrels gebruiken onderaan de pot voor een optimale drainage en verluchting voor de plantenwortels.
Water geven doe je ook best s’ avonds.
Buxus in volle grond
Staan je planten al meer dan een jaar op dezelfde plaats? Dan hebben ze niet zo snel water nodig als een buxus in een pot. Geef bij droog weer wel minstens een keer per week veel water. Dat is veel beter dan elke dag een beetje te geven. De wortels moeten dan meer moeite doen om water te vinden en zullen zich dan ook beter ontwikkelen wat de plant ook weer sterker maakt.
Heb je in het voorjaar net nieuwe buxusplantjes geplant? Geef dan meer water tijdens droge periodes.
Over het algemeen kan de buxus beter tegen de droogte dan tegen extreem veel water.
Buxus snoeien
Probeer je buxus minimaal twee keer per jaar te snoeien. Hoe vaker je snoeit, hoe beter de buxus gaat vertakken en hoe mooier de snoeivormen worden. Tussendoor kun je hem bijsnoeien indien nodig. Snoei uitsluitend op bewolkte dagen. Te veel zon kan de bladeren verbranden en lelijk bruin kleuren.
Je kan je buxusplanten snoeien vanaf mei, wanneer het niet meer vriest, tot begin september. Doe je het (veel) vroeger of later, dan kunnen de jonge, slappe scheuten bevriezen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om je buxus te snoeien. Je kunt een elektrische heggenschaar of een manuele heggenschaar gebruiken. Hoe scherper je schaar, hoe mooier de wonden in de buxus, en hoe minder kans op schimmels. In de handel vind je speciale buxusscharen. Ze zijn erg scherp, waardoor je rafelige bladranden vermijdt. Het is bovendien aan te raden om zowel voor als na het snoeien de snoeischaar te ontsmetten. Zo voorkom je dat er ziektes bij je planten optreden.
Dompel je snoeischaar af en toe tijdens het snoeien onder in een emmer water. Het knippen gaat dan veel vlotter en snoeischade wordt beperkt als de scheuten vochtig zijn. De onderkant van een buxushaag moet ook wat breder zijn dan de bovenkant. Hierdoor krijgen alle delen van de haag zon en licht.
Heb je de buxushaag net gesnoeid en is het niet te droog of heet buiten? Geef de haag dan biologische meststoffen om een snel herstel te waarborgen. Door je buxus te bemesten, voorkom je bovendien dat de haagplanten op zoek gaan naar voeding en de voedingsstoffen van andere planten nemen.
Ziekten en plagen bij buxus
Heeft jouw buxushaag kale plekken of zie je gele of donker gevlekte blaadjes? Dan heeft je buxus last van een buxusziekte. Als je geen spinsel of rupsen tussen de blaadjes ziet, dan heeft je buxushaag geen last van de buxusrupsen. Je hebt waarschijnlijk te maken met een schimmelaantasting.
Tijdens een natte zomer kunnen planten last hebben van schimmelziektes. Door de dichte groei van de buxusplanten zijn de bladeren namelijk minder goed in staat om te drogen. De langdurige bladvochtigheid in combinatie met hogere temperaturen zijn ideaal voor schimmelziekten.
Schimmelziekten
Volutella buxi of taksterfte en Cylindrocladium buxicola zijn de twee schimmelziektes die vaak voorkomen. Gelukkig kan je beide ziektes voorkomen en behandelen. Wat is nu het verschil tussen de twee schimmelziekten?
1. Volutella buxi of taksterfte:
Als bepaalde takjes van je buxus dor beginnen te worden en de blaadjes aan de topscheuten ook naar een doffe kleur verkleuren, dan heb je te maken met Volutella buxi. De doffe blaadjes blijven tijdelijk aan de plant hangen. Na een tijdje ontstaan er kale plekken met aan de onderzijde van de bladeren witte schimmelsporen die vervolgens roze tot oranje verkleuren. Als je niks doet, zullen geïnfecteerde takken uiteindelijk afsterven.
De schimmel slaat vooral toe bij temperaturen rond de 25 °C en bij aanhoudend nat weer.
2. Cylindrocladium buxicola
Zie je bij je buxus zwarte vlekken op de bladeren en later ook zwarte lengtestrepen op de jonge takjes? Je buxusplant heeft dan last van Cylindrocladium buxicola. Aangetaste bladeren verkleuren verder zwartbruin en vallen massaal af na enkele dagen.
Hoe buxusschimmels behandelen?
De schimmels zelf bestrijden is niet zo eenvoudig. Versterk daarom de weerstand van je buxusplanten tegen de ziektes. Zoals eerder beschreven, geef je planten voldoende voeding en een kalkrijke grond.
Als je een schimmel ontdekt, snoei dan onmiddellijk alle aangetaste plantendelen ver terug tot in het gezonde hout. Verwijder ook alle gevallen bladeren en de bovenste bodemlaag. Vergeet niet de snoeischaren te ontsmetten en gooi het snoeiafval nooit op de composthoop.
Tip: Bij het kopen van buxushagen, vraag aan de kweker welke soorten het meest vatbaar zijn voor schimmels.
Buxusmot
Zie je dode blaadjes, kale takjes en spinsel in je buxus? Je buxus zit dan vol buxusrupsen.
Lees hier alles over de buxusmot en hoe je het kan bestrijden.