10 inspirerende voorbeelden van voortuinen die je zelf kan toepassen
Een verzorgde voortuin kan wonderen doen. Het is uitnodigend, een weergave van jouw persoonlijke smaak en een verlenging van je interieur: dé ideale manier om de woonstijl die je voor binnen gekozen hebt naar buiten door te trekken. Voor veel mensen is de voortuin echter het laatste van hun zorgen.
Kom je er wel aan toe om voortuin onder handen te nemen, denk dan eerst na wat je verwacht van je voortuin: wil je een mooie, decoratieve voortuin of wil je je voortuin liever praktisch inrichten? Als je duidelijk weet waar je naartoe wilt, is het eenvoudig. Weet je niet waar te beginnen, welke stijl best bij jou past of wat je überhaupt het mooiste vindt? Doe de test en laat je inspireren door onderstaande tips en voorbeelden.
Strakke voortuin met grind
Bij een strakke voortuin denken velen meteen aan een moderne voortuin. Maar toch zijn ze niet helemaal hetzelfde, strakke tuinen hoeven niet persé modern te zijn. Je herkent een strakke voortuin aan de strakke lijnen en vlakken. Door voor grind te kiezen, breng je meteen sfeer en dynamiek in je voortuin. Je kan er de hele voortuin mee bekleden, enkele vlakken mee opvullen of een pad maken. Voor een sierpad heb je minder grind nodig dan een looppad. Als je jouw grindpad mooi egaal wilt maken, is het gebruik van grindplaten aan te raden.
Grind is eenvoudig aan te leggen, is goedkoop, werkt drainerend én is onderhoudsvriendelijk. Afhankelijk van jouw smaak en de stijl die je in je voortuin wilt gebruiken, kan je kiezen uit verschillende soorten, kleuren en maten. Met donker grind benadruk je de moderne look van je voortuin, terwijl wit grind dan weer heel veel licht naar je voortuin toetrekt – perfect voor een voortuin die zich wat meer in de schaduw bevindt. Om te vermijden dat er onkruid tussen het grind groeit of groeiend onkruid te verwijderen, kan je af en toe aan de slag met een onkruidbestrijder.
Strakke voortuin met siergrassen
Siergras geeft jouw strakke voortuin een extra moderne toets en zorgt tegelijk voor een luchtige, levendige sfeer. Siergrassen zijn sterke planten die je makkelijk kan combineren. En als kers op de taart, brengen ze ook in het najaar kleur in je voortuin. Je kan ze als bodembedekker gebruiken, waardoor ze onkruid onderdrukken. Win-win! Maar ook in een pot zijn siergrassen uitermate geschikt voor jouw strakke voortuin. Door de grote verscheidenheid aan siergrassen én de verschillende soorten plantenbakken, kan je jouw voortuin helemaal naar jouw smaak maken.
Landelijke voortuinen
Een landelijke voortuin bestaat uit veel groen, witte en natuurkleurige decoraties en ademt een romantische, ontspannen sfeer. Je kan groen toevoegen in de vorm van bloemen, struiken en bomen. Wil je een extra landelijke toets, dan kan je fruitbomen planten. Een olijf- of vijgenboom in de voortuin geeft jouw bezoekers meteen een uitnodigend gevoel. Voeg enkele warme elementen toe zoals bonte klinkers, een mooi hek als afscheiding of enkele houten onderdelen zoals een gezellige tuinbank of enkele plantenbakken.
Typische bloemen en planten die vaak voorkomen in landelijke tuinen zijn hortensia’s, weelderige planten en strakke hagen zoals een taxus en leiplatanen. Deze laatste zorgen tevens voor een mooie afscheiding én brengen schaduw bij erg zonnige dagen.
Onderhoudsvriendelijke voortuin
Hoewel een mooie voortuin jouw woning helemaal afmaakt, kan het heel wat onderhoud met zich meebrengen. Wil je een verzorgde voortuin zonder wekelijks het onkruid te moeten verwijderen? Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Begin bij een verharde ondergrond met grind of tegels, deze zijn makkelijk te onderhouden én veelzijdig. Kies bij voorkeur voor een grote tegel: hoe groter de tegel, hoe minder voegen en hoe minder onkruid tussen de tegels kan groeien.
- Bedek open stukjes aarde met bodembedekkers of houtschilfers.
- Decoreer met stenen en houten elementen. Deze vragen weinig onderhoud en creëren toch een aangename sfeer.
- Zorg dat jouw voortuin vocht en regenwater zo goed mogelijk kan afvoeren. Stilstaand water geeft algen en onkruid meer kans om te groeien.
Fleur ten slotte je voortuin op met onderhoudsvriendelijke planten en geef het zo een extra groene toets.
Strakke voortuin met bakken
Om het strakke effect van je voortuin te behouden, werk je best met hoekige bakken. De combinatie van strak afgelijnde grasperken met harde materialen geeft jouw voortuin een extra strakke look. Is staal, polyester of beton jouw favoriet?
Door planten en eventueel bloemen toe te voegen, neem je de kilte weg die een strakke tuin met zich kan meebrengen. Heb je nog planten die je kan verpotten en hergebruiken in je nieuwe, strakke voortuin? Gebruik dan gebruiksklare potgrond in de nieuwe plantenbakken.
Kleine voortuin
Hoe minder plek om in te richten, hoe moeilijker. Dat geldt ook voor je voortuin. De weinige ruimte die je hebt, kan je best logisch en praktisch inrichten. Nadenken over de indeling is daarbij een must. Kies je voor planten, bloemen of heb je toch liever plek om gezellig te zitten? Met een leuke zitbank kan je op mooie dagen rustig genieten van je eigen voortuin. Met verschillende bloemen of planten daarentegen wordt jouw voortuin gegarandeerd een streling voor het oog.
Wil je het toch liever allemaal, dan kan je nog altijd verticaal tuineren. Bekleed een decoratieladder met verschillende soorten plantjes of ga voor een muur- of gevelplant die je volledige voorgevel versiert. Zelfs als je weinig beschikbare oppervlakte hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos.
Houd je het graag eenvoudig? Dan kan je natuurlijk ook gewoon gras zaaien. Zo heb je zonder veel gedoe ook gewoon een fris, groen voortuintje.
Voortuin van rijhuis
Hoewel een mooie, verzorgde voortuin er uitnodigend uitziet, is het niet de bedoeling dat iedereen die zomaar betreedt. Als je dat wilt vermijden, kan je een (natuurlijke) afscheiding planten, zoals een haag of bomen die het zicht belemmeren, of een omheining met een poortje aanleggen. Zo voorkom je dat eender wie toegang heeft tot jouw voortuin.
Voor mensen die wel tot aan jouw voordeur moeten komen, is het handig om een pad aan te leggen dat ze makkelijk kunnen volgen. Dat kan zowel voor een kleine als grote voortuin. De vorm en materialen van het pad hangen af van je persoonlijke smaak. Ga voor een recht pad met ruwe materialen voor een strakke look, kies voor een kronkelend pad met natuurlijke materialen als je een landelijke look wilt en vul eventueel aan met planten of ander groen naar smaak.
Zo zie je maar, mogelijkheden genoeg om zowel een kleinere als een grote voortuin helemaal naar jouw wensen in te richten. Genoeg inspiratie opgedaan en klaar om aan de slag te gaan? Maak een tuinplan op en zet zo de eerste stap naar jouw droomvoortuin.