Beukenhaag planten, bemesten en onderhouden
De winterharde beukenhaag (Fagus sylvatica) is ideaal als je op zoek bent naar privacy, beschutting en kleur in je tuin. De haagplant met een luxe uitstraling is te verkrijgen in groen en rood. In de winter blijven de goudbruine verdorde bladeren nog aan de haag hangen. De beukenhaag verliest pas zijn blad in de lente, als het nieuwe blad weer aangroeit. Je hebt dus ook privacy in de winter. Om te genieten van de mooie kleuren, is het belangrijk om een beukenhaag goed te verzorgen. Wij leggen je graag uit hoe je de Fagus sylvactica moet planten en in topvorm kan houden.
Beukenhaag planten
Een beukenhaag zelf aanplanten is eenvoudig. Wil je een haag met meer kwaliteit? Koop de beukenhaag dan bij een kweker, waar de hagen niet te dicht bij mekaar staan. Als de beuken verder uit elkaar staan, hebben ze namelijk onderin meer zonlicht. Boven en onder zullen ze beter vertakt zijn, waardoor je minder beuk per meter nodig zult hebben.
Wanneer beukenhaag planten
De beste periode om beukenhagen te planten is van november tot maart, de periode dat de planten in rust zijn (de bladeren zijn dan bruin). De Fagus sylvatica is dan beschikbaar met blote wortel(wortelgoed) of met kluit. Het zijn hagen die zo van het land worden gerooid, ze hoeven niet te worden overgepot en dat scheelt in de kosten. Een nadeel van wortelgoed is dat er meer kans is op uitval. Gebruik daarom bij het aanplanten biologisch bodemverbeteraar, voor een vlotte inworteling en krachtige groei. De kans op uitval wordt dan verkleind. Beukenstruikjes die in pot gekweekt zijn, kan je het hele jaar door planten. Plant een beukenhaag niet als het vriest of als de grond zeer nat is.
Afstand per meter voor een beukenhaag
In het algemeen wordt voor beukenhagen drie tot zes planten per strekkende meter gebruikt. Voor het beste resultaat, kan je het beste advies vragen aan de kweker zelf. De ideale afstand hangt namelijk af van de grootte van de planten die je wil kopen, hoe hoog de haag moet worden, maar ook hoe snel je de beukenhaag vol en dicht wil hebben. Grote planten zijn breder dan kleine planten. Als je kiest voor grotere hagen, dan heb je er dus minder per strekkende meter nodig.
Blote wortel planten zijn ook vaak smaller dan planten in pot of met kluit. Hiervan gebruik je er vaak meer per strekkende meter.
Een beukenhaag groeit gemiddeld zo’n 40-50 cm per jaar (ongeveer 2 meter binnen 5 jaar). Heb je niet veel geduld en kies je toch voor een hoge beukenhaag? Een erg hoge beukenhaag heeft een plantafstand nodig van tenminste 50 cm.
Als je kiest voor kleine hagen, bescherm ze dan zeker voor konijnen.
Hoe een beukenhaag planten
-
Zorg dat de grond, waar de hagen zullen staan, niet nat is. De grond moet ook los en luchtig zijn.
-
De beukenhaag moet overal voldoende zonlicht hebben, zodat deze mooi dicht kan groeien. Zorg dus dat rondom de haag tenminste een halve meter vrij is en geen andere planten staan.
-
Graaf een sleuf waar de wortels ruim in passen. De breedte en de diepte zijn afhankelijk van de grootte van de plant. Vraag de kweker advies voor de ideale afmetingen voor jouw planten. De sleuf moet ongeveer twee keer zo diep en breed als de wortels zijn.
-
Meng grondverbeteraar of compost met de bestaande grond. Dit zal ervoor zorgen dat de hagen beter aan zullen slaan. Je kan ook speciale beukengrond of hagengrond gebruiken.
-
Zet de struikjes niet in het water, de bodemschimmels spoelen dan van de wortels af.
-
Verdeel de hagen over de lengte die u wilt planten en zet ze dan in de sleuf, net zo diep als ze op de kwekerij hebben gestaan (aan de wortelhals te zien). De wortelhals moet net onder de grond staan. De grond kan nog inzakken, hou er dus rekening mee.
-
Spreid kale wortels voorzichtig uit en zorg ervoor dat de wortels niet uitdrogen. Haal in het geval van een gaaskluit na het plaatsen pas voorzichtig het gaas weg.
-
Zorg dat de planten goed rechtop staan, want anders groeit je beukenhaag scheef en dat is later niet meer te corrigeren.
-
Vul de aarde aan en druk stevig aan.
-
Geef de hagen ruim water zodat alle lucht rond de wortels verdwijnt
-
Snoei daarna eventueel direct op hoogte. Door terug te knippen wordt een goede vertakking bevorderd.
-
Blijf na het planten de beukenhagen voldoende water geven. Geef extra water op droge periodes, zeker het eerste jaar na de aanplant.
Beukenhaag bemesten
Jonge beukenhaag bemesten
Heb je de beukenhaag net geplant en ben je benieuwd wanneer je de hagen weer moet bemesten? In de periode na het aanplanten hoeft er niet bemest te worden. Dit kan weer nadat de beuken zijn aangeslagen, vanaf het tweede jaar.
Het is belangrijk dat je jonge beukenhaag nooit bemest met kunstmest of potgrond met toegevoegde kunstmest, dit kan de wortels verbranden waardoor de plant niet aangroeit.
Vanaf het tweede jaar kan je de haag twee keer per jaar goed bemesten. Dat doe je het beste in de maanden maart of april en juni of juli, tijdens de groeiperiode. Later bemesten heeft geen zin, omdat de extra twijgen die bij latere bemesting nog aan de struik groeien vaak niet goed afgehard zijn voor de wintervorst.
Het bemesten van jonge beukenhagen is heel belangrijk. De haagplanten staan namelijk altijd dicht bij elkaar en hebben dus extra voedingsstoffen nodig om optimaal te groeien. Als de hagen voldoende voedingsstoffen hebben, dan blijven ook de wortels beter op hun plek. Ze moeten dan namelijk niet ver uitschieten om ergens anders voeding te zoeken. Je beukenhaag blijft ook mooi groen. Wanneer je de haag gezond houdt, voorkom je bovendien ook ziekten en plagen.
Oudere beuken bemesten
Heb je oudere beuken en staan ze op een zeer zandige bodem met weinig voedingsstoffen? Zie je de hagen ook langzaam groeien? Dan wordt het aangeraden om de beuken zeker te bemesten. Als de beukhagen gezond en sterk uitzien en ook goed groeien, dan hoeven ze niet bemest te worden.
Welke meststof beukenhaag
Je kan de beukenhaag het beste bemesten met de volgende soorten organische voeding:
- Gezonde snoeiafval zonder schimmels of plaagdieren.
- Grasmaaisel of compost.
- Koemest of kippenmest.
- Speciale biologische meststof voor hagen.
Bij gebruik van kunstmest (niet aan te raden) is het verstandig om eerst een bodemmonster te nemen, om overbemesting te voorkomen. Wanneer de bodem te zuur is kan er kalk (wees wel heel voorzichtig) worden toegevoegd.
Beukenhaag onderhouden
Beukenhaag snoeien
Om je Fagus sylvatica in topvorm te houden, is het belangrijk om de haag tweemaal per jaar te snoeien. Beukenhagen zijn namelijk snelle groeiers (40-50 cm per jaar). Doe dit het liefst rond half juni en aan het einde van de zomer. In de winter, tijdens de rustperiode, kan je eventueel sterk terugsnoeien. Het mag wel niet vriezen. Doe dit ook niet te laat in de winterperiode, want de beukenhaag produceert als snel weer sappen in de stam en takken. Als er dan nog een koude periode aankomt, zal dit schade opleveren aan de plant als deze gesnoeid is.
Snoei ook altijd bij bewolkt weer en het liefst aan het eind van de dag. De haag is namelijk gevoelig voor verbranding.
Ben je benieuwd hoe je het beste je beukenhaag kan snoeien? Lees dan zeker ons artikel “Beukenhaag snoeien“ voor meer tips.
Beukenhaag verplanten
Een beukenhaag is moeilijk te verplanten. De haag heeft namelijk een gecompliceerd wortelstelsel. Omdat de wortels helemaal met elkaar verweven zijn, moet je ze dus eerst scheiden. Wil je de haag toch verplanten? Doe dit dan tijdens de rustperiode, wanneer de grond nog warm is en de plant nog kan wortelen. De ideale maand is oktober-november. Tijdens de rustperiode zijn de sapstromen minder of tot stilstand gekomen en de beukenhaag kan alle energie geven aan het ontwikkelen van wortels, wanneer deze verplant is. Door in november al te verplanten, heeft de beukenhaag ook de hele winter de tijd om nieuwe wortels aan te maken.
Tip: Zorg bij het verplanten dat je de grond niet te strak aandrukt. De wortels moeten namelijk nog kunnen doorgroeien.
Hoofdkenmerken van beukenhagen
Botanische Name | Fagus sylvatica |
Plant Type | Haag, solitair, erfafscheiding, borderafscheiding |
Familie | Beukenfamilie (Fagaceae) |
Standplaats | Halfschaduw, schaduw, zon |
Grond pH | Vochthoudende tot vochtige, humusrijke grond met een neutrale tot basische zuurgraad (pH = 7 - 9) |
Bloeiperiode | FVoorjaarsbloeier, zomerbloeier |
Bloemkleur | - |
Veel gestelde vragen over beukenhagen
- Hoe breed wordt een beukenhaag?
- Een beukenhaag kan ongeveer 50 cm breed worden.
- Wat is de hoogte van een beukenhaag?
- Als je de haag niet snoeit, kan de Fagus sylvatica uiteindelijk 15 tot 20 meter hoog worden.
- Kan je een beukenhaag in een pot planten?
- Ja, beukenhagen die in pot gekweekt zijn kan je het hele jaar doorplanten.
- Is de haagbeuk wintergroen?
- De haagbeuk is niet wintergroen.
- Welke beuk is bladhoudend?
- De Fagus Sylvatica (groene Beukenhaag) en de Fagus Sylvatica Atropunicea (rode Beukenhaag) zijn beide bladhoudend. De bladeren verdorren wel in de herfst, maar ze blijven de hele winter lang zitten.
Beukenhaag ziektes & plagen
Beukenhagen zijn heel sterke planten die nauwelijks worden bedreigd door ziektes of plagen. Het kan natuurlijk gebeuren dat jouw beukenhagen ziektes of plagen kunnen krijgen die schade kunnen veroorzaken. Drie van de meest voorkomende problemen bij beukenhagen zijn beukenbladluizen, spintmijten en meeldauw.
Beukenbladluis
Zie je witte wasdraden en kleine stipjes op de bladeren van de beukenhaag? Beginnen de bladeren bruin te worden en slap te hangen? Jouw beukenhaag kan dan last hebben van de beukenbladluis. De bladluizen leven van de sapstroom van de haag. De plant krijgt hierdoor niet voldoende energie om te groeien en kan zelfs sterven. Behandel jouw beukenhaag dus snel met een biologisch insecticide.
Wil je een plaag vermijden, dan kan je je beukenhaag vooraf behandelen met Substral Naturen Brandnetelgier.
Spintmijt
Krijgen de bladeren van jouw beukenhaag een vale kleur? Zie je in de bladoksels fijne spinsels? Draai de bladeren dan eens om. Je ziet waarschijnlijk de insecten en hun eitjes. Spintmijten zijn 0,2 tot 0,5 mm groot, geelachtig tot roodachtig van kleur en met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Ze zitten vaak op de onderkant van de bladeren van planten. Net zoals de beukenbladluis, leven ze van de sapstroom van de haag.
Je kan de spintmijt, net zoals de beukenbladluis, met een biologisch insecticide behandelen.
Meeldauw
Echte meeldauw of witziekte is een witte, poederachtige schimmel die meestal op de bovenkant van de jongste bladeren voorkomt. Na verloop van tijd wordt de witte schimmel donkerder en krullen de bladeren zich omhoog. Planten die ’s morgens vochtig en ’s middags warm staan (meer dan 15 °C) of planten die overdag lang nat blijven, lopen kans op aantasting.
Verwijder en vernietig alle aangetaste delen van de plant en de bladeren op de grond. Verkies je een biologisch product? Gebruik dan Substral Naturen Cuprex Garden.
Producten die myclobutanil of triticonazool bevatten, werken het beste tegen meeldauw. Zo kan je bijvoorbeeld KB Fongys Ultra gebruiken.