Kersenboom planten & onderhouden
Hou je van fruit en ben je op zoek naar een echte blikvanger in het voorjaar? Dan is een kersenboom (Prunus avium), met zijn prachtige witte en lichtroze bloesem, een goede aanvulling in je tuin. Je hebt variëteiten die zelfs perfect zijn voor kleine tuinen. Als je de boom goed verzorgd, kan je bovendien genieten van een heerlijke oogst. We leggen uit hoe je een kersenboom kan planten en in topvorm kan houden.
Soorten kersenbomen
Er wordt onderscheid gemaakt tussen zoete kersen (Prunus avium) en zure kersen, krieken of morellen (Prunus cerasus). Zure kersen worden meestal verwerkt en niet vers gegeten zoals de zoete kers. De boom van de zure kers kan 7 tot 8 meter hoog worden. De Prunus avium kan zelfs 20 meter hoog worden.
Er zijn ook zelfbestuivende en niet zelfbestuivende kersenbomen. Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig om vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Heb je een zelfbestuivende kersenboom? Zorg dan dat je in je tuin veel bijen hebt, zij kunnen namelijk met de bestuiving helpen.
Heb je geen zelfbestuivende kersenboom? Je boom kan dan bestoven worden door een andere soort kersenboom, dat gelijktijdig bloeit. Zorg dat de tweede boom binnen een straal van 100 meter bevindt. Hierdoor zal je ook een betere oogst krijgen.
De kersenbomen zijn leverbaar in verschillende formaten: struikvorm of laagstam, halfstam en hoogstam. Ideaal dus voor elk soort tuin.
Er zijn veel verschillende rassen Prunus avium, het verschil zit voornamelijk in de kleur, grootte en smaak van de vrucht:
1. Prunus avium 'Kordia'
De Kordia is zelfbestuivend en heeft één van de grootste kersen. De kersen zijn heel zoet en hebben een heerlijk aroma. Het wordt aangeraden om een Kordia samen te planten met een Regina voor een grotere opbrengst. De Kordia bloeit met witte bloesems en is bovendien een ziekteresistente kersenboom.
2. Prunus avium 'Castor'
De Castor is een prachtige boom met heerlijke grote rode zoete/zure kersen die zowel direct geconsumeerd als verwerkt kunnen worden. De boom is niet zelfbestuivend. Goede bestuivers zijn bijv. Kordia, De Hedelfinger en Sunburst.
3. Prunus avium 'Karina'
De Karina is een stevige zoete donkerrode kers met een volle smaak en is een goede vruchtgever. De kersenboom geeft grote lichtroze bloesem. Het is een laat kersenras en kan geoogst worden rond midden juli. Karina is goed voor consumptie en het is een zelfbestuiver.
Wil je de productiviteit van je Karina kersenboom vergroten? Een geschikte bestuiver is de Kordia of Regina.
4. Prunus avium ‘Summit’
De Kersenboom Summit is een prachtige boom met heerlijke Summit kersen. De boom is niet zelfbestuivend. Goede bestuivers voor de Summit kersenboom zijn de Kordia, Lapins, Castor en Hedelfinger. De Summit kersen zijn groot en hebben stevig vruchtvlees. De rode kersen hebben een heerlijke smaak en zijn geschikt voor zowel directe consumptie als verwerking.
5. Prunus avium 'Dubbele Meikers'
De Dubbele Meikers kersenboom bloeit begin mei met een pracht aan witte bloemen. Het is een echte aanwinst voor de tuin. De zelfbestuivende boom geeft eind juni heerlijke vruchten (een van de vroegere soorten). De Dubbele Meikers is een zoet/zure donkerrode kers die erg geschikt is voor zowel consumptie als verwerking.
Kersenboom planten
Ben je van plan om een kersenboom in je tuin te planten? Doe het dan in de herfst. Het regenrijke seizoen zal de boompjes helpen om te groeien. In het vroege voorjaar (tot eind februari), wanneer de kersenboom in rust is, kan je ook nog planten. Het mag wel niet vriezen. Het wordt ook aangeraden om meer dan één ras te planten, om een optimale bestuiving te verkrijgen. Zelfs voor kersenbomen die zelfsbestuivend zijn. Dit zorgt namelijk voor een betere vruchtzetting wat grotere kersen tot gevolg heeft. Kies voor rassen die rond dezelfde periode bloeien.
Kersenbomen hebben ook een voorkeur voor een standplaats in volle zon, het liefst op het zuiden. Dat is belangrijk voor de vorming van hun bloesems en vruchten. De zon maakt de vruchten zoet.
Hoe moet je nu een kersenboom planten?
- Maak een plantgat dat twee keer zo groot is als de aardekluit
- Meng potgrond met de opgegraven grond om een gezonde ontwikkeling van de kersenboom te ondersteunen.
- Zorg bij het plaatsten van de jonge kersenboom dat het oculatie punt ongeveer 10 cm boven de grond uitsteekt
- Vul het gat met het mengsel van de opgegraven grond en potgrond. Druk dit aan met de voeten en geef veel wate
- Plaats een paal naast het jonge kersenboompje om het steun te geven bij wind of storm.
- Zorg dat er rond de jonge kersenboom voldoende ruimte is (straal van ongeveer 5 m) zodat het voldoende lucht en licht krijgt.
Kersenboom in pot
Wil je een kersenboom in een pot op je terras? Dat is mogelijk. Kies voor patiofruitbomen met een lage stam, zodat het fruit op plukhoogte groeit. Hoe groter de pot, hoe meer ruimte er voor de wortels zal zijn, en hoe groter de boom kan groeien. Geef in de zomer je kersenboom veel water. De boom heeft het nodig om het fruit sappig te maken. Als je kersenboom zijn vruchten laat vallen, komt het door een tekort aan water.
Om wortelrot te voorkomen, kies voor een pot met drainagegaten en leg eerst een laagje hydrokorrels onderin de bak.
Tip: Zet de kersenboom tegen een muur of schutting, dan profiteert de boom van de warmte die de muur uitstraalt, waardoor het fruit eerder rijp is.
Kersenboom verzorgen
Bemesting
Zoete kersen stellen hoge eisen aan de grond. Geef je kersenboom vochthoudende, diep doorwortelbare, lichte kleigrond. Het wordt ook aangeraden om de eerste 10 jaar de zoete kersen niet te bemesten om de kans op ziektes en gommen te verkleinen. Na deze leeftijd kan je ze weer bemesten, in april en in juni.
Zure kersen willen wel graag bemest worden en stellen minder hoge eisen aan de grond, zolang deze maar niet te zwaar of te nat is.
Het wordt ook aangeraden om kersenbomen regelmatig te mulchen. Zo kan de bodem beter vocht vasthouden en extra voedingsstoffen in het wortelgebied waarborgen.
Water geven
Bij het aanplanten van een jonge kersenboom is het belangrijk om tijdens de eerste periode de boom genoeg water te geven. Zeker tijdens de zomer. Dan kan je het beste om de dag even water geven. In het najaar en voorjaar moet je minder zorgen maken. De boom absorbeert dan genoeg vanuit de grond.
Kersenboom snoeien
Een kersenboom kan je 2 keer in het jaar snoeien. Je kan beginnen te snoeien in oktober/november en van half april tot half september. Een kersenboom mag men zeker niet snoeien als het vriest of hard regent. Als het vriest kan je de takken slecht afknippen en groeit er wellicht nooit meer iets aan die tak. Het is dus beter om de kersenboom vanaf de winter tot maart te laten rusten. De fruitboom is in de winter ook extra gevoelig voor ziektes.
Tijdens de snoeibeurt in het najaar kan je ook de gebroken takken en takken die er slecht uitzien verwijderen.
Het soort snoei hangt nauw samen met de levensfase van je fruitboom. Binnen de eerste twee jaar na het planten van een kersenboom is het belangrijk om je boom in te korten. Het maken van een boomkroon is belangrijk in het tweede en derde jaar. Bij een volwassen kersenboom pas je een onderhoudssnoei toe want voldoende lucht en licht is nu belangrijk voor de productie van het fruit.
Heb je een laagstam of mini kersenboom? Hou je dan in wat snoei betreft. Vaak is het 5 jaar achtereen niet nodig om te snoeien en neemt hierdoor de oogst zelfs toe.
Wil je meer weten over het snoeien van een kersenboom? Klik dan hier voor meer tips.
Jonge kersenboom beschermen tijdens de winter
Heb je net een kersenboompje geplant? Bescherm de jonge fruitboom zeker de eerste twee jaar tegen de winterse kou.
Oudere kersenbomen zijn winterhard en kunnen tegen temperaturen tot -28 °C!
Kenmerken van een kersenboom
Botanische Naam | Prunus avium (zoete kers) of Prunus cerasus (zure kers) |
Plant Type | Fruitboom |
Familie | Prunus |
Standplaats | Volle zon |
Grond pH | Neutraal |
Bloeitijd |
Lente, herfst, winter |
Kleuren van bloemen | Wit, lichtroze |
Veelgestelde vragen over kersenbomen
- Hoe kan ik mijn kersenboom beschermen tegen vorst?
- Oudere kersenbomen zijn winterhard en kunnen tegen temperaturen tot -28 °C! Jonge kersenboompjes moet je de eerste twee jaar echter tegen de winterse kou beschermen. Je kan een beschermhoes gebruiken.
- Mag ik mijn kersenboom snoeien in de winter?
- Een kersenboom mag men zeker niet snoeien als het vriest of hard regent. Als het vriest kan je de takken slecht afknippen en groeit er wellicht nooit meer iets aan die tak. Het is dus beter om de kersenboom vanaf de winter tot maart te laten rusten. De fruitboom is in de winter ook extra gevoelig voor ziektes.
- Hoe hoog wordt een kersenboom?
- De zure kers (Prunus cerasus) 7 tot 8 meter en de zoete kers (Prunus avium) 20 meter hoog worden.
- Hoe snel groeit een kersenboom?
- Een kersenboom (middel/hoog-stam) groeit snel. Tussen de 30 en 60 cm per jaar. Kleinere soorten kunnen 20 tot 25cm per jaar groeien.
Kersenboom ziekten en plagen
Zwarte luizen
Zijn de bladeren vervormt of gekruld? Zie je zwarte beestjes op de bladeren van ongeveer 3 mm? Dan heeft je kersenboom last van zwarte luizen. De luizen leven van plantensap.
Kersenvlieg
Zie je rotte plekjes of prikgaatjes op je kersen en opvallende vliegen van ongeveer 5 mm? Dat zijn kersenvliegen. Ze leggen eitjes in bijna rijpe kersen. De made eet het vruchtvlees. De made verpopt zich in de grond.
Gebruik in maart de feromoonval van Naturen om kersenvliegen te vangen voor de legperiode.
Duifmot
Zie je spinsels met oranje rupsen tussen de bladeren? Dan kunnen de larven van de duifmot, een stippelmot, zijn.
Stippelmotten, waaronder de duifmot, kunnen een boom of struik helemaal kaalvreten.
Kersenboom beschermen tegen spreeuwen en andere vogels
Spreeuwen, merels, vlaamsegaaien, eksters etc., houden van kersen. Om de vogels voor te zijn, kan je ervoor kiezen om de kersenboom af te dekken met een blauw net. Deze netten zijn speciaal gemaakt voor vogels aangezien vogels schikken van de kleur blauw. Een vogelverschrikker of glinsterende linten worden ook gebruikt.
Kersenboom beschermen tegen insecten
Last van mieren? Je kan je fruitbomen beschermen door een boomlijmband te plaatsen rondom de boomstam. Op die manier blokkeer je de weg voor de kruipende insecten.
Hagelschotziekte
Zie je roodachtige vlekjes op de bladeren van je kersenboom verkleuren naar bruin? Bladweefsel sterft af en er vallen gaten in het blad. Deze schimmel verspreidt zich tijdens natte periodes.
Loodglans
Bladeren krijgt loodglansachtige kleur. Loodglans wordt veroorzaakt door de paarse korstzwam, die zich als wondparasiet in de takken vestigt.
Bacteriekanker
Zie je bladeren vroegtijdig afvallen? Je kersenboom kan bacteriekanker hebben. De bacterieziekte komt veel voor bij steenvruchten. De infectie begint in het blad en verplaatst zich naar de schors. Via snoeiwonden en vorstscheuren dringen de bacteriën in de boom.
Vaak treedt gomvorming op als secundaire aantasting.
Vruchtboomkanker
Zie je rood schimmelpluis? Vruchtboomkanker wordt veroorzaakt door een schimmel, een wondparasiet, die de boom meestal in de herfst via bladlittekens en snoeiwonden binnendringt.
De aantasting begint met een verdieping en het donker kleuren van de bast.
Gomziekte
Zie je op verschillende plekken op takken en stam dat de boom bruine vocht lekt? Je kersenboom heeft gomziekte dat ontstaan is door snoeien of verzwakking van de boom. Meestal is herstel niet meer mogelijk. Voorkom gomziekte door snoeien te beperken en de grond niet te zuur laten worden.
Meer weten?
Wil je weten hoe je andere fruitbomen moet snoeien of hoe je aardbeien moet planten? Bekijk dan zeker de volgende artikels voor meer tips: