Hoe kweek je lekkere frambozen?
Het is koud en nat buiten, en de lente lijkt ver weg. Binnenkort keren de heerlijk lange zomeravonden eindelijk terug. En er gaat weinig boven smullen van fruit en groenten die je zelf hebt gekweekt, terwijl je in de tuin languit geniet van de ondergaande zon. Frambozen, die vrij weinig werk vragen, zijn volgens ons een van de lekkerste traktaties tijdens de zomermaanden, of je nu een ervaren tuinier bent of pas begint.
Verschillende soorten frambozen
Voor je beslist welke frambozen je wilt planten, is het goed om te weten dat er twee soorten zijn: zomer- en herfstframbozen. De plantdatum en dus ook het oogstmoment hangen af van de gekozen cultivar.
Zomerframbozen
Zomersoorten brengen vruchten voort tussen augustus en september, afhankelijk van hun specifieke kenmerken. De populairste soorten zomerframbozen zijn 'Glen Moy', 'Glen Ample' en 'Glen Fyne'.
Herfstframbozen
Worden ook nabloeiende frambozen genoemd. Deze planten dragen van augustus tot oktober. Het zijn ideale soorten voor beginners omdat je ze heel makkelijk in een pot kunt kweken en ze eenvoudig te snoeien zijn. 'Autumn Bliss', 'Autumn Treasure' en 'Fall Gold' (een gele framboos) zijn stuk voor stuk interessante herfstsoorten.
Wat heb je nodig om frambozen te kweken?
Voor frambozen in topvorm heb je het volgende nodig:
- Frambozenplanten
- Een spade
- Potgrond van Substral Naturen
- Bodemverbeteraar van Substral Naturen
- Een gieter
- Speciale meststof voor fruit van Substral Naturen
- Hennepstrooisel van Naturen
- Plantensteunen en raffia (of ijzerdraad en paaltjes)
- Een pot met een diameter van 30 cm (als je niet in de vollegrond plant)
- Eventueel biologisch insecticide Polysect GYO van Substral Naturen
Hoe en waar plant je frambozen?
Zoals bij de meeste planten is het een slim idee om je grond, net als je frambozenplantjes, goed voor te bereiden. Frambozen houden van een zonnige plek met weinig wind en een wat zure, goed gedraineerde bodem.
Ze verdragen ook dat je ze op een meer schaduwrijke plaats aanplant, maar als je planten met een zekere ouderdom gebruikt, kun je hun kansen maximaliseren door de bodem en omgeving vooraf in orde te brengen: verwijder alle dode bladeren van het jaar ervoor, haal alle wortels weg rond de plek waar de plant komt en snoei de andere planten eromheen zeer kort terug vanaf de maand februari.
Wanneer plant je het best frambozen? Wat dat betreft, kun je kiezen: in de lente of op het einde van de herfst. Zolang de grond niet al te nat of bevroren is, kun je vanaf het einde van de herfst en de hele winter lang aan het planten gaan. Een handvol goed verteerde mest in het plantgat en wat bodemverbeteraar helpen ervoor zorgen dat de frambozen goed wortelen. Dompel de wortelkluit twee uur voor het planten onder in een emmer water.
Nog een tip: plant op een plek die volledig vrij is van onkruid en laat 45 cm afstand tussen de frambozen en ongeveer 1,50 m tussen de rijen. Als je in de herfst hebt geplant, snoei je je framboos terug tot een hoogte van 20 cm en geef je hem goed water. In het voorjaar breng je aan de voet van de plant meststof voor fruit aan.
Tip van tuinexperts: gebruik ook hennepstrooisel aan de voet van de frambozen. Zo wordt niet alleen het vocht vastgehouden, maar krijgt onkruid het ook een pak moeilijker.
Hoe leid je frambozen?
Als je in rijen plant, hebben de frambozen ondersteuning nodig. Dikwijls wordt hiervoor ijzerdraad gebruikt die tussen twee paaltjes is gespannen. Heb je meer dan één rij? Zorg dan voor voldoende afstand, zodat de planten elkaars zon niet afnemen.
Naarmate ze groeien maak je de twijgen van de framboos vast aan de ijzerdraad. Anders kunnen ze het in winderige omstandigheden lastig krijgen als ze fruit dragen. Vergeet bovendien niet om ze regelmatig water en mest te geven om hun weerstand te verbeteren.
Frambozen kweken in een pot
Als je niet veel plaats hebt of een kleine tuin, kun je je frambozen ook in een pot laten groeien en slechts één plantensteun gebruiken. Plant daarvoor in de herfst een frambozenstruik met twee of drie twijgen in een pot met een diameter van 30 cm en dun uit in de lente.
Als je besluit om frambozen te kweken in een pot, is het een goed idee om net zoals bij fruit in de volle grond een handjevol hoornkrullen en goed verteerde compost of organische mest toe te voegen in maart-april, en de plant vervolgens het hele seizoen lang water te geven (zonder hem te verdrinken).
Frambozen oogsten: kinderspel!
Afhankelijk van de soort de je hebt gekozen, zul je vanaf halfweg de zomer frambozen zien verschijnen, die je vervolgens kunt plukken en opeten. Oogst ze zodra de vruchten mooi dieprood van kleur zijn. Met wat lichte druk komen ze los van de plant.
Frambozen zijn ronduit heerlijk, maar laat er ook wat over voor de buren, en zelfs voor de vogels. Je kunt frambozen trouwens perfect invriezen om er op een regenachtige dag in december van te genieten.
Wees op je hoede voor deze ziektes en plagen bij frambozen
Hoewel frambozen makkelijk te kweken zijn, hebben de struikjes soms last van de frambooskever of van meeldauw. Als je vermoedt dat de larven van de frambooskever zich te goed doen aan je plant (je ziet droge stukken aan de twijgen en kleine maden in de vruchten), kun je een speciaal insecticide tegen wormen en rupsen gebruiken dat toegelaten is in de biolandbouw. Doe dat zodra de vruchten beginnen te rijpen.
Meeldauw is zorgwekkend omdat het om een ernstige schimmelziekte gaat. Het duidelijkste symptoom zijn bleek wordende vruchten en een bleek wordende plant, maar ook zwarte vlekken. Aangetaste delen moeten verwijderd worden, waarna je de rest van de framboos tot op de grond afsnoeit.