Duurzaamheid in onze verpakkingen
Let’s talk packaging.
Verpakkingen hebben vele voordelen. Ten eerste zorgen ze ervoor dat het product veilig, onbeschadigd en langer houdbaar blijft. Het is uiteraard erg belangrijk dat het product in volle kwaliteit bij de consument terechtkomt. Daarnaast verschaft de verpakking ook relevante informatie zoals de gebruiksaanwijzing, de samenstelling van het product, de gevaren en voorzorgsmaatregelen.
Het nadeel van verpakking is dat het meestal als afval wordt gezien na gebruik. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn:
Door bestaande verpakkingen gemakkelijker te maken om te recycleren en ook meer gerecycleerd materiaal te gebruiken in nieuwe verpakkingen, halen we meer waarde uit onze producten. Zo zijn de verpakkingen niet zomaar “afval”, maar ook een waardevolle bron van hernieuwbare grondstoffen om nieuwe dingen uit te maken.
De switch naar duurzamere verpakkingen.
Achter de schermen proberen wij continu te bekijken hoe we onze verpakkingen milieuvriendelijker kunnen maken. Na heel wat onderzoek en tal van nieuwe ontwerpen, hebben we in de voorbije jaren al heel wat vooruitgang gemaakt. Enkele voorbeeldjes:
- Bij het gamma Substral ® Osmocote ® hebben we onze voormalige plastieken doypack-zakjes vervangen door 100% gerecycleerde kartonnen doosjes.
- De Substral ® concentraatflessen zijn van design veranderd: de flesjes zijn kleiner geworden en we hebben ook komaf gemaakt met het kartonnen doosje waarin het flesje zat. De afschaffing van het doosje spaart wel 40 ton karton uit!
- Alle kartonnen dozen die we gebruiken zijn gemaakt van minstens 70% gerecycleerd materiaal. Moeten we om een technische reden toch nieuw karton gebruiken? Dan zorgen we ervoor dat we gebruik maken van een FSC/PEFC-label dat zijn grondstoffen haalt uit duurzaam beheerde bossen. Daar staan we op!
- Een deel van de compostflessen zijn al gemaakt van 100% gerecycleerd plastiek, en een aantal compostzakken bevatten maar liefst 80% gerecycleerd plastiek.
- Bij alle flessen van insecticide en fungicide is het gebruik van nieuw plastiek met 50% gedaald. In de plaats gebruiken we nu Post Consumer Recycled Plastic (PCR).
- In het gamma Substral ® Patch Magic ® hebben we de zwarte doppen (niet recycleerbaar) vervangen door groene doppen die wel recycleerbaar zijn. De Patch Magic zakken zijn ondertussen ook recycleerbaar geworden. De flessen en zakken in dat gamma bevatten nu ook 35% gerecycleerd plastiek
- De Roundup ®-flessen en flessen met vloeibare plantenvoeding zijn gemaakt met 50% gerecycleerd plastiek.
- Het percentage gerecycleerd plastiek in de zakken van Substral® en Substral® Naturen is verhoogd van 60% naar 80%.
We streven naar een volledig gamma dat minder dan 50% nieuw plastiek gebruikt in de verpakkingen. In 2023 zou 40% van onze verpakkingen recycleerbaar moeten zijn.
Daarnaast vermelden we ook graag dat het produceren, vullen en verpakken van flessen allemaal in Europa gebeurt, wat de ecologische voetafdruk op een minimum houdt.
Verder dan verpakking alleen.
Van productie tot verpakking; alle processen worden diepgaand in kaart gebracht om te zien hoe we de CO²-afdruk ervan kunnen minimaliseren om zo een positievere impact te hebben op onze planeet.
Naast de optimalisatie van verpakkingen en ze zo duurzaam mogelijk te proberen maken, dragen we ook op en andere manier een steentje bij. Zo wordt onze productie-uitstoot gecompenseerd door het planten van 15.000 bomen in ontwikkelingslanden en nog eens 5.000 bomen in het Verenigd Koninkrijk.
We blijven er alles aan doen om onze CO²-uitstoot te verminderen door verder bomen te planten en veengebieden op een verantwoorde manier te herstellen. In het verlengde daarvan zoeken we tevens naar alternatieve materialen om turf in onze potgronden te vervangen. Ten slotte steunen we ook initiatieven die vermijden dat onze verpakkingen in rivieren of oceanen terechtkomen.
Wat kan jij doen?
Ook jij kan je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. We willen onze klanten aanmoedigen om onze producten te hergebruiken waar mogelijk. Koop dus bijvoorbeeld een navulling in plaats van een nieuwe spray. Zo kan je de spraykop die je al hebt liggen hergebruiken. Ben je er klaar mee? Dan kan je gewoon het hele flesje mét spraykop recycleren. Gemakkelijk, toch?
Gepubliceerd op: 22/07/22