Of je nu een tuin hebt, of gewoon een huis of zelfs een appartement, ook jij kunt van de ene dag op de andere met een mierenplaag zitten. Ook al is de mier een sympathiek en voor de mens onschadelijk beestje, wordt onze naarstige vriend toch al snel een bron van ergernis als hij zich vestigt in en op onze planten of bij ons thuis (en meer bepaald in de keuken of voorraadkamer). Dus stop! Ik zeg stop aan jou, formica (dat is zijn Latijnse naam)! Stop aan mierenhopen in de tuin, en mieren in huis. Hier staan alle remedies om ervan af te geraken. Een verwittigde mier is er twee waard! Hier zijn onze tips om de insecten tegen te gaan.
Mieren voor dummies
“Ken uzelf en uw vijand en u zult in honderd gevechten nooit verliezen.” Zo zei Sun Tzu het in zijn verhandeling over militaire strategie “De kunst van de oorlog”, de bestseller voor elke goede en zichzelf respecterende krijger en zakenman van de 21e eeuw (die de wolf van de mens is, daar ben je het wel mee eens). Wat werkt voor de mens, werkt ook voor alles wat zijn vijand is, dus bij uitbreiding ook voor mieren.
Ik zit met een mierenplaag!
Mieren bestaan al veel langer dan de mens, ze gaan terug tot het einde van de Krijttijd en zouden geëvolueerd zijn uit de wesp. Ze behoren tot de familie van de insecten (en hebben dus zes pootjes). Mieren leven in kolonies en zijn aangepast aan alle omgevingen boven en onder de grond. De eieren worden gelegd door één koningin (in zeldzame gevallen meerdere).
De kolonie bestaat grotendeels uit aseksuele vrouwelijke mieren die "werksters” worden genoemd. Ze leven in een mierennest dat duizenden (zelfs miljoenen) individuen kan bevatten die allemaal georganiseerd zijn rond het in stand houden van het nest, het welzijn van de koningin en het verzorgen van eitjes en larven. Van tijd tot tijd verlaten zwermen van koninginnen en mannetjes de kolonie en vliegen weg om zich voort te planten. De mannetjes sterven na het paren en de koninginnen vertrekken om nieuwe kolonies te stichten. Einde van de les natuurwetenschap van de lagere school ;-) Laten we het nu over de verdelging hebben.
God save the queen?
De kolonie heeft één enkele koningin. Zij legt alle eitjes. Als je haar doodt, vernietig je dus de hele kolonie! De eerste methode die we voorstellen, is de ultieme, maar ook de meest definitieve. Je hebt al geleerd dat de kolonie één enkele koningin heeft. Zij legt alle eitjes, dus is zij uiteindelijk verantwoordelijk voor alle mieren die rond je voeten krioelen.
Dus als je haar doodt, vernietig je de hele kolonie die plots zonder moeder, zonder koningin zit. Het is natuurlijk veel gemakkelijker om haar te vinden in een mierennest dat zichtbaar is in je tuin, dan diep in een kolonie onder je huis. In dit voorbeeld bevinden we ons in een tuin. Vind de mierenhoop door het spoor te volgen van de in een keurige rij marcherende werksters.
Gevonden? Als de grond dit toelaat, graaf het nest op, schud het uit en kijk wie er de grootste is. Er is een dikke kans dat dat de koningin is. Voordat je haar verplettert, stel je haar de vraag “Are you the Queen?”. Als ze beaamt, of erger, als ze zich in een diepe stilte hult (en in geval van twijfel): schakel haar uit.
Veel miertjes, geen pleziertjes
Maar diep vanbinnen hou je wel van mieren. Maar (want er is altijd een “maar”), als ze de oorlog verklaren aan je planten die je zo liefdevol verzorgt, dan ben je niet meer volledig gebonden aan de samenlevingsovereenkomst. De mier heeft één groot nadeel en dat is dat hij beste vriendjes is met de bladluis die hij in groten getale houdt op jouw planten. Bladluizen zijn stekende zuiginsecten die zich voeden met het sap van je planten (het zijn echte chlorofielvampiers). Het sap dat ze produceren, wordt vervolgens opgehaald door de mieren die het naar de kolonie brengen als voedsel. En dat is niet goed!
Dus volgen hier enkele huis-tuin-en-keukentrucjes bij een mierenplaag:
- Koffiedik dat werkt als een echt gif.
- Kokend water. Giet rijkelijk kokend water op het nest totdat het volledige onderstaat.
- Citroen, mieren hebben er een hekel aan. Leg stukjes oude citroen en sprenkel citroensap daar waar ze voorbijkomen.
- Krijt, je weet wel, bordkrijt! Probeer eens een krijtcirkel rond een mier te trekken en je zult ervan versteld staan dat deze er niet over durft.
- Zout, verspreid het in en rond het nest.
- Lavandelolie. Drenk een watje in lavandelolie, dep dit op de doorgangs- en toegangswegen van de mieren en smeer er het nest mee in en laat het watje ten slotte op het nest.
- Behandel je planten tegen bladluis: meer bladluis = meer mieren op je planten. Daarvoor kun je voor de natuurlijke methode gaan op basis van lieveheersbeestjes of kun je speciale producten tegen bladluizen gebruiken.
- Kommetjes water aan de poten van je tuintafel. Er is niets vervelender dan aan tafel belaagd te worden door duizenden mieren die je feest verpesten. Mieren kunnen nog altijd niet zwemmen (tenzij ze onlangs gemuteerd zijn). Als je de poten van je tafel in kommetjes water zet, kunnen de mieren er niet op klimmen zonder te verdrinken.
Geen zin om te zitten knoeien met middeltjes uit grootmoeders tijd? Dat begrijp ik maar al te goed! Neem hier een kijkje en ontdek het middel dat het best past bij de aard van de plaag.
Eén mier in huis, een leger van gespuis.
Na de tuin, gaan we naar binnen. Ben je in je huis of appartement en lijkt het er op een immens mierennest?
Hier vind je eenvoudige en (altijd) doeltreffende tips ter preventie én behandeling:
- Reinig je vloer, tafel en stoelen na elke maaltijd. Maar ja natuurlijk! Als de mieren zich goed voelen bij jou, is dat omdat ze eten vinden zonder al te veel moeite. Dus aan de slag! Ruim de tafel af, ruim de kruimels weg (of zuig ze op met een stofzuiger) en ga vervolgens over de vloer met een in water en enkele druppels lavandin (afschrikkend) gedrenkte dweil.
- Loopt er een mier bliksemsnel over je ontbijttafel? Laat hem niet ontkomen (dood hem) want hij gaat zijn hele familie waarschuwen en de mier is veeleer van het type “heel grote familie”. Marcheert er een kolom mieren langs je muur? Een beetje bleekwater op een watje doet de klus. En alweer: lavandelextract is heel doeltreffend en ruikt ook nog heel lekker.
- Zoek de doorgangen: de mieren komen van buiten, controleer dus luchtkokers, drempels, ramen, gaten in de muren etc. Dicht, stop en vul gaten en spleten.
- Bewaar je voedingsmiddelen indien mogelijk in hermetische dozen en plaats ze beter hoog dan op de vloer (waar de mieren er direct bij kunnen).
- Maak je gootsteen schoon na elk gebruik. Doe moeite en laat geen vuile afwas staan.
- Als je huisdieren hebt (hond/kat), neem een kom die groter is dan hun voederbak, vul deze met water en zet hun voederbak erin. Net zoals een verloren eiland in het midden van de oceaan wordt het eten van je huisdier door dit ondoorkruisbare zwembad beschermd tegen deze kleine roofdieren. Natuurlijk hebben Pluto en Minou niet geleerd op te ruimen, dus moet jij dit doen na hun maaltijd, want er liggen zeker overal rond hun kom kruimels.
De wapens om deze duizend en één pootjes uit te schakelen
Ben je er zeker van dat je huis schoon is en zonder natuurlijk lokaas? Dan wordt het serieus: de uitroeiing! De voorgestelde oplossingen zijn niet alleenstaand en kunnen gecombineerd worden om te garanderen dat je oorlogsstrategie tegen de mieren feilloos is.
Gebruik Substral mierenpoeder bij de doorgangen of aan de randen van het nest, dit kan binnen of buiten. Dit kan als toepassing buiten door de korrels op en rond het nest strooien, en op de looppaden van de mieren. Als de mieren na 10 dagen nog zichtbaar zijn, pas je dit een tweede keer toe. Bij een toepassing in huis strooi je de korrels rond scheuren, barsten en op harde oppervlaktes, daar waar de mieren zichtbaar zijn.
Ook zijn mierenlokdozen ideaal en veilig voor je huis, zet deze op strategische plaatsen. De actieve stof binnenin wordt afgeschermd door de doos, waardoor elk risico van contact met je kinderen of huisdieren vermeden wordt. Plaats de doosjes op plaatsen die ontoegankelijk zijn voor kinderen en huisdieren (maar niet voor mieren) en bewaar ze hoog, bij voorkeur achter slot en buiten bereik.
Nog meer tips?
Op deze pagina hebben we alle bestrijdingsmiddelen tegen mieren in een handig overzicht samengevat. Benieuwd naar onze verdeelpunten? Breng een bezoekje aan jouw dichtstbijzijnd tuincentrum. De groenexperts geven je daar graag professioneel advies. Vraag gerust naar onze producten.
Lees aandachtig de gezondheidsrisico’s en veiligheidsadviezen vermeld op het etiket. Gebruik biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.