Hoe bestrijd je mieren? Zowel binnen als buiten
Help, een miereninvasie!
In de zomer blijft het een stuk langer licht en is het ook een stuk warmer. Het ideale moment om gezellig in de zon in je tuin of op je terras te zitten met een heerlijk fris drankje. Er is alleen één probleem: maar al te vaak krioelt het in je tuin en op je terras (en vaak ook in je huis) van de mieren. Vervelend. Maar gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen met Substral® Naturen® Mierenpoeder en Substral® Naturen® Mieren Lokdozen. Zo heb je geen last meer van kriebelende beestjes en kun je ongestoord genieten!
Hoe komt het dat je mieren in je tuin of huis hebt?
Mieren komen naar je gazon omdat ze zeer graag hun nesten maken in gras, boomstronken of oude dikke takken. Als een mierenkoningin besluit om een nest in je tuin aan te leggen, heb je het meestal vlaggen. Ze zoekt een geschikte plek uit en graaft zich in. De mierenkoningin gaat dan ruimtes graven om haar eitjes in kwijt te kunnen. Vrijwel alle ruimtes in een mierennest worden gebruikt als ‘kinderkamers’. In deze kinderkamers zal ze haar eitjes leggen waar later werkmieren (of: werksters) uit ontstaan. Deze werkmieren gaan het nest verlaten op zoek naar eten.
In je tuin vinden ze ook veel zoetigheden, fruit en groenten om op te eten. Maar mieren zijn hongerige beestjes, ze zijn steeds op zoek naar meer voedsel en komen daarom je huis binnen. Als ze daar eenmaal eten hebben gevonden, laten ze een geurspoor achter om de anderen te verwittigen. Als dat gebeurt, is het hek helemaal van de dam.
Mieren voorkomen in huis & tuin? Zo pak je dit aan!
Als je weet waardoor mieren worden aangetrokken, kan je bepaalde voorzorgen nemen om te vermijden dat ze zich verspreiden in je huis en in je tuin.
1. Hou je huis net
Mieren zullen minder snel op je huis afkomen als je etensresten zoveel mogelijk verwijdert. Ze zijn nu eenmaal veelvraten die steeds op zoek zijn naar eten en drinken. Hieronder geven we nog enkele gemakkelijke tips om te voorkomen dat mieren je huis binnenkomen:
- Gooi etensresten onmiddellijk in de vuilbak en zet je vuile borden meteen in je vaatwasmachine.
- Stofzuig de plekken waar er kruimels liggen.
- Hou je vuilnisbakken dicht en zo schoon mogelijk.
- Zet je vuilnisbakken zo ver mogelijk van je huis.
- Bewaar fruit en andere zoetigheden in de koelkast.
- Verwijder plasjes water.
- Gebruik azijn om je huis schoon te maken (mieren hebben een hekel aan de geur en met azijn was je ook hun geursporen weg).
- Leg water met peper, kaneel, nootmuskaat, lavendel, basilicum, krijt of koper bij openingen waar ze zouden kunnen binnenkomen (ze hebben een hekel aan deze geuren en materialen).
- Maak naden en kieren dicht.
2. Maïsmeel als redmiddel tegen mieren
Maïsmeel? Jazeker! Maïsmeel heeft net dezelfde werking op mieren als zuiveringszout: ze kunnen het niet verteren. Er is sprake van dezelfde vertraagde werking waardoor het middel erg effectief is om op een natuurlijke manier een mierennest te bestrijden.
Net zoals bij het zuiveringszout kun je gelijke delen maïsmeel met zuiveringszout mengen. Geen nood, het mengsel is volkomen veilig voor kinderen en huisdieren. Hierdoor wordt maïsmeel gezien als een erg veilig middel om mieren te bestrijden.
3. Citroensap en andere geuren om mieren te bestrijden
Het reukvermogen van mieren is heel sterk en daar kun je gebruik van maken. Citroensap is een ideaal, natuurlijk middel om in te zetten tegen mieren. Mieren houden ook niet van de sterke geur van citroen. Citroensap is dus een zeer effectief én natuurlijk middel om mieren weg te houden. Da’s dubbel gewonnen! Zet goudsbloem, knoflook, munt, afrikaantjes en/of bieslook in je moestuin om de mieren af te schrikken. Ook kruidnagels hebben hetzelfde effect. Leg kruidnagels op de plekken waar de mieren zitten en ze zullen snel vertrekken.
4. Mieren kunnen ook nuttig zijn
Zolang ze met mate aanwezig zijn, is het zeer nuttig om mieren in je tuin te hebben. Ze zorgen er namelijk voor dat je grasmat en rest van je tuin vrij blijven van andere insecten. Ze eten namelijk alles op, waardoor er voor de andere insecten niks meer overblijft.
5. Substral® Mierenpoeder en Substral® Mieren Lokdozen to the rescue
Als de mieren toch te koppig zijn en preventieve middelen niet meer helpen, kun je toch nog actie ondernemen met Substral® Naturen® Mierenpoeder en Substral® Naturen® Mieren Lokdozen. Je kan het gebruiken in je huis, maar ook buiten.
Nog meer tips?
Op deze pagina hebben we alle bestrijdingsmiddelen tegen mieren samengevat. Benieuwd naar onze verdeelpunten? Breng een bezoekje aan jouw dichtstbijzijnd tuincentrum. De groenexperts geven je daar graag professioneel advies. Vraag gerust naar onze Substral-producten.
* Lees aandachtig de gezondheidsrisico’s en veiligheidsadviezen vermeld op het etiket. Gebruik biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.