Zin om je huis een tikje groener te maken? Vergeet al die kleine plantjes en potjes en ga voor één grote blikvanger. Dit zijn onze lievelingen.
Medinilla
Met haar opvallende, roze kelkbloemen eist de Filippijnse Medinilla magnifica meteen een centrale plek in je huis op. Ze bloeit vanaf de zomer tot een stuk in de herfst maar blijft ook de rest van het jaar decoratief dankzij haar golvende, generfde bladeren van wel 30 centimeter lang. De bloemen hangen aan lange, gebogen stelen naar beneden in fascinerende groenroze kelken.
Geef je Medinilla voldoende vocht (de potkluit mag altijd wat vochtig aanvoelen) en licht, maar hou haar uit de zon. Voorzie de nodige ruimte: ze kan tot anderhalve meter hoog worden en behoorlijk breed uitgroeien. Door haar omvangrijke groei durft ze wel eens om te vallen: plant ze in een stevige pot met brede voet en verplaats zo min mogelijk; de verandering van lichtinval kan de knoppen doen afvallen.
Magic Bells
Bovenaan de bijna 1 meter hoge stelen van deze Chinese, feeërieke plant verschijnen sierlijke trossen vol lichtgroene toverbelletjes waaruit, in de winter, af en toe piepkleine roodoranje bloemetjes tevoorschijn komen. De lampionnetjes blijven minstens twee maanden mooi. Kalanchoe’s kunnen tegen een stootje. Ze houden van licht en mogen zelfs wat zonlicht hebben, zij het niet al te fel.
Aan kou hebben ze een hekel; zorg dat ze altijd minstens 12°C krijgen. In de zomer kan je ‘Magic Bells’ buiten op je terras of balkon houden, uit de volle wind. Geef regelmatig een beetje water – aan teveel heeft hij een broertje dood. Geef in de winter elke 14 dagen water; voeg vanaf maart elke 3 weken plantenvoedsel toe.
Guzmania
In Zuid-Amerika groeien deze ananasachtigen gewoon in het wild maar in ons klimaat verlangen ze naar een warm plekje om te overwinteren. Met hun felrode, knalgele of paarse schutbladen brengen ze meteen een pak vrolijkheid in huis. Guzmania’s houden van licht maar niet van directe zon. Het zijn dorstige planten – zorg dat er altijd water in hun trechter staat of besproei hun bladeren, wanneer ze in volle bloei staan. Geef ze in die periode elke 2 weken (Bromelia-)voedsel.
De plant houdt het jaar door van warmte; kouder dan 16°C mag het niet worden. Een plekje in de keuken, in de buurt van het aanrecht, is ideaal. Schrik niet wanneer je plant na de bloei afsterft – dat is normaal. Aan de voet vormen zich meteen jonge scheutjes. Verplant ze in luchtige aarde; na 2 jaar gaan ze op hun beurt bloeien.
Kinky ficus
Ooit was de ficus zo’n typische omaplant maar gelukkig zijn er ondertussen erg leuke soorten in de handel. Voor een groots effect op een smal plekje kies je Ficus lyrata. Deze makkelijke groeier met z’n groot, glimmend blad (tot bijna een halve meter lang!) groeit netjes de hoogte in zonder zich te vertakken; ideaal om een dode hoek mee te vullen.
Koop meteen een exemplaar van anderhalve meter of meer – deze ficus is helemaal niet duur in aankoop. Zet hem bij het raam, uit de tocht, en ga regelmatig met de plantenspuit langs z’n bladeren. Veel water hoeft hij niet. Heb je liever een wat brede plant, zet dan een Ficus 'Kinky' met fijne, geelbonte blaadjes in een mooie pot.