Zie jij onkruid ook als ongewenste planten die nergens goed voor zijn? Think again, want veel van deze plantjes bewijzen hun nut in … de keuken! Paardenbloem, brandnetel, zevenblad en zuring zijn maar een paar voorbeelden van eetbaar onkruid. ‘I love my garden’ ging op onderzoek uit en vertelt je welk onkruid je kan eten en hoe.
Brandnetel op je bord
De meeste mensen halen hun neus op voor onkruid, maar wij vinden het tijd om deze ‘ongewenste’ plantjes in de bloemetjes te zetten. Onkruid kan namelijk de ideale smaakmaker zijn in je keuken. En het mooiste is: het is makkelijk te vinden en kost je niks! Let alleen wel op waar je je onkruid plukt. Doe dat niet aan de kant van de weg, maar op schone plaatsen zoals je eigen tuin. Vermijd ook gespoten plantjes en spoel de planten of kruiden grondig af voordat je ze in je eten verwerkt.
Paardenbloem
Iedereen kent de typische gele bloemen van de paardenbloem. De paardenbloem is niet alleen mooi, maar ook voedzaam en zelfs medicinaal. Paardenbloem zou de werking van je lever stimuleren, je spijsvertering bevorderen en reumaklachten verlichten. Ook als je wilt ontspannen, grijp je best naar paardenbloem. Voeg een handje bloemen toe aan je bad en relaxen maar!
Durf je het aan om paardenbloem te gebruiken in je eten? Dan kan je de bladeren fijnsnijden en gebruiken als sla of ze vermengen in salades. De bloemetjes hoef je niet weg te gooien, want daarmee kan je confituur maken. Meng 100 gr paardenbloemen (zonder de steeltjes en blaadjes) met 1 geraspte citroen, 1 geperste sinaasappel, 150 gr suiker of suikervervanger en 200 ml water. Laat dit mengsel ongeveer 4 min koken en erna afkoelen.
Brandnetel
Ander bekend onkruid dat je kan eten, is brandnetel. En nee; je hoeft niet bang te zijn voor prikken want zodra je de bladeren kookt of droogt, zijn de brandharen uitgewerkt. Brandnetel is vooral populair in soep. Gebruik hiervoor alleen de blaadjes. Stoof 250 gr brandnetels met 2 uien in boter en voeg 1,5 l water toe plus 4 aardappelen. Laat alles een half uur koken en kruid af met koriander, zout en peper. Roer er op het laatst eventueel een scheutje room doorheen en voilà!
Van brandnetelblaadjes kan je ook thee maken. Laat de thee een minuut of 10 trekken en filter de blaadjes er vervolgens uit. Drink gerust 1 of meer kopjes per dag want brandnetelthee is supergezond! Het zou goed zijn voor je haar & huid, zuivert je bloed en bestrijdt allergieën.
Weegbree
Ben je toch gestoken door een brandnetel? Dan kan het blad van een grote weegbree de pijn verlichten. Dit geneeskrachtige plantje heeft niet alleen een verzachtende werking, maar ook een ontstekingsremmend effect. De bladeren van dit onkruid kan je rauw eten, stoven zoals spinazie of meekoken in de soep. Mag het wel een beetje zomers? Probeer dan eens een smoothie te maken met weegbree! Meng 2 grote eetlepels weegbree met 2 bananen en een beetje water. Vul naar believen aan met ander superfood zoals bessen, aardbeien, mango, kokos, peterselie, amandelen en zaden zoals lijnzaad en chiazaad.
Veldzuring of zurkel
Veldzuring of zurkel is een echte smaakmaker in je eten! Zurkel lijkt op spinazie en kan je ook op deze manier bereiden. Het is een ideaal ingrediënt in soepen, salades, sauzen en omeletten, en is essentieel in de bereiding van paling in ’t groen. Bereid zurkelsoep op dezelfde manier als brandnetelsoep; vervang gewoon de brandnetels door zuring.
Je kan zuring ook gebruiken in quiches. Bedek de bodem van je taartvorm of ovenschaal met kaas en strooi hier 2 à 3 eetlepels gehakte zuring over. Giet hierover een mengel van 3 geklopte eieren, 1,5 kopje melk en een snufje zout. Maak af met een laagje geraspte kaas en bak 30-40 min in de oven.
Zevenblad
Zevenblad wordt ook wel ‘tuinmansverdriet’ genoemd omdat het snel gaat woekeren. Ten onrechte, want zevenblad is een aanwinst voor je keuken! De blaadjes van zevenblad lijken op spinazie en kan je perfect eten. Dit ‘onkruid’ past goed in een hutsepot. Kook het zevenblad een paar minuten en meng het daarna door je aardappelpuree.
Ook dit ‘ongewenste’ plantje zou beschikken over geneeskundige krachten en werd vroeger gebruikt om reuma en jicht te verlichten.
Ja of nee tegen onkruid?
Durf jij het aan om onkruid te eten? Trek naar buiten, ontdek welke ondergewaardeerde plantjes in jouw tuin te vinden zijn en ga aan de slag. Twijfel je of je de juiste plantjes te pakken hebt? Vraag dan raad bij je dichtstbijzijnde tuincentrum.