Ligt je hoofdterras pal in de zon? Een zonnewering of een grote parasol zorgen instant voor schaduw maar met een dak van bladeren boven je hoofd heb je zoveel meer sfeer en beleving. In de lente laten de ontluikende blaadjes nog voldoende zon door en in de zomer, zit je onder een vol groen bladerdek.
De elegantste oplossing is een systeem van spankabels of dikke gegalvaniseerde ijzerdraad die je met een afstand van dertig centimeter tot maximum een halve meter boven je hoofd spant. Zorg wel dat de kabels stevig genoeg zijn en goed verankerd zitten in de muren; de planten kunnen na verloop van tijd (en zeker na een regenbui) doorwegen. Mag het wat industriëler, dan kan het net zo goed met een kant- en klaar metalen rooster met grote mazen.
Bloemendak
Plant aan elke kant of, in het geval van een groot terras, in elke hoek één klimmer en laat ze naar elkaar toe groeien. Je kunt ze aan de rand van je terras, in volle grond planten of in een grote, diepe pot of bak; dan hebben ze wel regelmatig water en mest nodig. Kies klimmers die goed bestand zijn tegen flink wat zon, en ook wat te bieden hebben, zoals een sierlijk blad, mooie bloemen of vruchten. Het gemakkelijkst zijn planten die uit zichzelf klimmen, met slingerende ranken, en die je amper moet aanbinden; wilde wingerd en klimhortensia zijn ongeschikt om langs draden of latten te leiden.
Je kan je terras sober houden, met één soort, of twee klimmers door elkaar laten groeien. Neem zeker geen harde groeiers als hop of bruidsslinger; voor je het weet is alles overwoekerd. Vermijd boven je terras een dak van groenblijvende planten als klimop: die nemen in de winter en in het tussenseizoen alle licht en zon weg.
Mooie, kleurrijke terrasklimmers zijn (kleinbloemige):
- clematis
- blauweregen
- passiebloem
Combineer ze met een geurende plant zoals kamperfoelie of jasmijn, of een geurroos. De klimrozen bind je de eerste twee jaar wat aan, daarna vinden ze zelf wel hun weg naar boven. Plant ze niet bij een doorgang - de stekels kunnen hinderlijk zijn. Over een groot terras kun je een snellere groeier zoals blauweregen kwijt, een druivelaar, kiwi of kiwibes. In de herfst smul je van de druiven en kiwi's boven je hoofd.
Parasolboom
Of waarom niet een parasolboom, die van nature breed open groeit zonder een al te hoge kruin te vormen. De koraalesdoorn 'Erythrocladum', met gele bloempjes in mei, frisgroen lenteblad en een mooie grijzige bast, is er zo een. Hij wordt niet hoger dan 3 tot 4 meter en hoeft niet te worden gesnoeid, wat meteen een pak werk en afval spaart.
Hou je meer van een kleiner blad, dan zijn Ginkgo biloba ‘Horizontalis’ en ‘Umbrella’ echte aanraders. Parasolbomen kun je ook in een pot planten; maak die wel voldoende zwaar met stenen op de bodem en geef regelmatig water en mest. Heb je een groter terras, kies dan voor meerdere leibomen die met elkaar worden verweven tot één groot schaduwscherm. Het kan al met een eenvoudige veldesdoorn maar ook de wimperlinde of haagbeuk staan erg mooi. Plant geen dakplatanen, die groeien veel te hard en verspreiden in de zomer een wittig pluis dat neus en ogen irriteert. Laat je adviseren door een gespecialiseerde boomkweker of je tuinaannemer.