Bij het stekken of het vermeerderen van plantjes snoei je stukjes van de ‘moederplant’ die je gebruikt om nieuwe plantjes mee te kweken. Je kan zowel planten als bloemen stekken en alle delen van de plant komen in aanmerking. Ook zaaien is een vermenigvuldigingsvorm, maar in tegenstelling tot stekken, zullen je ‘dochterplantjes’ niet identiek zijn. Stekken is bovendien goedkoper omdat je naast je ‘moederplant’ niet veel extra materiaal nodig hebt.
Dit heb je nodig
Het enige dat je nodig hebt om planten te stekken is:
- een gezonde moederplant
- stek- of zaaigrond
- potjes om de stekjes in te zetten
- stekpoeder
- etiketten met naam en stekdatum
- petflessen
Aan de slag
Planten stekken is een eeuwenoude methode die zowel bij kwekers als bij particulieren geliefd is. Een paar decennia geleden kweekten Belgische gezinnen nog scheutjes in flesjes of glazen water, maar tegenwoordig gebeurt stekken rechtstreeks in stekgrond. Asef zaai- en stekpotgrond bevat bv. aangepaste voeding voor jonge planten en is de ideale basis voor stekjes. fruit
Snijd eerst een cm of 15 uit het midden van je moederplant. Uit de knopjes die hieraan zitten, groeit straks je nieuwe plant. Vul vervolgens een pot of bak met stekpotgrond en zet de stekjes erin. Het is de bedoeling dat 2/3 van je stekje in de grond staat. Zorg ervoor dat dit stuk bladvrij is. Bevochtig je stekjes voorzichtig. Stekgrond moet constant vochtig zijn, maar mag niet doorweekt zijn. Zet je potje(s) uit de zon en geef de stekjes regelmatig water.
Wil je je kans op slagen vergroten, plaats dan een halve petfles omgekeerd over je stekje. Zo creëer je een mini-serre. Zolang de fles beslagen blijft, weet je dat je scheut over voldoende water beschikt. Ook het gebruik van stekpoeder kan helpen. Dompel de onderkant van je stekken eerst in water en rol ze daarna door dit poeder, zodat je planten beter wortelen. Klop wel eerst het overtollige poeder af want een overdaad aan stekpoeder kan een averechts effect hebben.
Een maand of 2 later zal je zien dat je stekken wortels hebben gekregen. Dit is het moment om ze te verpotten. Gebruik een kwalitatieve potgrond zoals Substral Naturen Universele potgrond voor een optimale groei en bloei van je planten.
Stekken voor beginners
Ben je nog beginner in planten stekken? Ga dan supermakkelijk van start met een bessenstruik. De ideale stekmaand voor de bes is oktober. Plant je stekjes ongeveer 15 cm uit elkaar en zet ze op een windvrij plekje tegen een noordenmuur. In de lente kan je je stekken al verplaatsen naar de tuin.
Probeer het ook eens met stekelbes, jostabes, cassis, vijg of moerbei. Houd het niet bij 1 potje, maar stek meerdere scheutjes en geef eens een potje cadeau of ruil het voor een soort die je nog niet hebt.
Ook rozen – en vooral klimrozen - zijn makkelijk te stekken. Je kan het direct zelf proberen, want de ideale periode hiervoor is de lente of de herfst (sept-okt). Snijd een stukje af van een cm of 30, doop het in de stekpoeder, plant je stekje op een beschut plekje en laat het een jaar met rust. Je kunt dit ook met kamerplanten doen.
Help je stekjes een handje met bodemverbeteraar …
Jonge stekjes zijn kwetsbaar. Daarom is het essentieel dat de grond waarin je plantjes staan in een optimale conditie verkeert. Dat kan je stimuleren door het gebruik van een bodemverbeteraar, zoals Substral Naturen Bodemverbeteraar voor moes- en siertuin. Dit kant-en-klare product bevat een uitgekiende mix van grondstoffen die een vlotte inworteling, krachtige groei en rijke opbrengst bevorderen.
… en meststoffen
Een ander middel in de strijd tegen deze kwetsbaarheid zijn meststoffen. Het ideale tijdstip voor het toedienen van meststoffen is direct na beworteling. Zo kunnen je stekjes op krachten komen en beter doorgroeien. Begin voorzichtig met het toedienen van oplosbare meststof, zoals Substral Naturen Universele Meststof.
Wil je meer tips over planten stekken of ben je op zoek naar kwalitatieve moederplanten, stekgrond, stekpoeder, bodemverbeteraar of meststof? Spring dan zeker eens binnen bij je dichtstbijzijnde tuincentrum. De groenexperts helpen je graag verder.