De haag snoeien is een van de tuinklussen op ons todo-lijstje in de tuin deze maand. Hieronder enkele praktische tips. Ben je van plan om een haag (her) aan te planten? Dan is het nu het moment om de juiste 'weinig werk'-haag te kiezen.
Makkelijke hagen
De ideale haag bestaat niet, maar sommige komen wel aardig in de buurt. Omdat ze mooi zijn, weinig moeten gesnoeid worden en zelden ziek worden. Hagen die traag groeien zoals Portugese laurierkers, olijfwilg, hulst en taxus moeten maar één keer per jaar worden gesnoeid, en dat is een belangrijk pluspunt wanneer je een haag kiest. Want hagen snoeien, betekent veel werk en veel afval, dat je niet altijd goed gecomposteerd krijgt.
Hagen die snel groeien als thuja en leylandii moet je tot drie keer per jaar onder handen nemen - beslist geen aanraders, dus. Bovendien vergaat het groen van coniferen maar heel langzaam, en moet je er een afzonderlijke hoop voor aanleggen, tenzij je ermee naar het containerpark rijdt.
Wat in onze kringlooptuinen van vandaag eigenlijk not done is. Laat die 'weinig werk'-hagen nu ook nog groenblijvend zijn, waardoor je privacy het jaar rond gegarandeerd blijft en je in de winter op mooi groen uitkijkt. Enige nadeel? Je hebt wat geduld nodig, want hulst en taxus groeien traag. En ze kosten wat meer dan klassiekers als liguster of haagbeuk.
Dierenparadijs
Hoeft het niet altijd groen te zijn, dan krijg je het dankbare lijstje der klassiekers: haagbeuk, beuk en liguster. Die laatste lijkt het voorbije decennium wat uit de gratie wegens ouderwets maar weinig haagplanten zijn zo sterk, zo compact en bloeien zo mooi als deze. En in een zachte winter blijft ze nog groen ook - dat zijn wel een pak voordelen bij elkaar. Wordt ze te dik, dan kan je ze in één keer tot op de grond afknippen, waarna ze als een feniks herrijst met fris, jong groen. Liguster is ook een smulplant voor een pak nachtvlinders en, niet onbelangrijk, zowat de goedkoopste haag die je bij een kweker kan vinden. Een bijkomend voordeel is dat deze haag altijd makkelijk te snoeien blijft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een laurierkers of beter gekend als paplaurier, die snelle dikke takken vormt.
Heb je veel aandacht voor dieren in je tuin, dan is een gemengde haag met inheemse planten ideaal. Zo'n gemengde haag is een pak spannender dan onze klassieke hagen, met een grote variatie aan bloemen, bessen, groenblijvende en kleurrijke bladeren. Weet dat je er wel wat plaats voor moet hebben en geen bezwaar mag maken tegen z'n lossere vorm. Een gemengde haag strak scheren, is moeilijk. Toppers zijn veldesdoorn, meidoorn, sleedoorn, gelderse roos, kardinaalsmuts en gele en rode kornoelje. Plant er wat wilde rozen tussen voor de geur en de bottels. Vogels voelen zich in zo'n haag geborgen en vinden er bessen en nestgelegenheid; vlinders, hommels en bijen komen langs voor nectar. Zo valt er elk seizoen wat te beleven.
Snoeien: wanneer?
Hagen die hun bladeren in de winter verliezen mag je vanaf midden april snoeien. Met groenblijvende hagen zoals taxus, buxus, hulst, Portugese laurierkers, olijfwilg en liguster wacht je best tot midden mei, wanneer het risico op nachtvorst is geweken. Sparren en coniferen snoei je een eerste keer in juni. Zorg ervoor dat al je hagen voor 21 juni, de langste dag, gesnoeid zijn en een laatste keer voor midden september. Een geheugensteuntje nodig? Alle groenblijvende hagen, behalve coniferen, snoei je in de maanden zonder ‘r’, van mei tot eind augustus dus.
Hoe dikwijls?
Hagen die minder snel groeien zoals de Laurierkers (Prunus lusitanica), de olijfwilg (Elaeagnus ebbingei), de hulst en de taxus hoef je slechts één maal per jaar te snoeien. Voor andere snellere groeiers zoals de beukhaag (Fagus), de haagbeuk (Carpinus), de struikkamperfoelie (Lonicera nitida), de veldesdoorn, de meidoorn en ook de buxus is 1 tot 2 keer per jaar een snoeibeurt aanbevolen. Wil je je liguster (Ligustrum) en cipres (Cupressocyparis leylandii) mooi strak houden, dan is 2 tot 3 keer per jaar snoeien aangeraden.
Hoe een heggenschaar kiezen?
Wil je je haag snoeien maar weet je niet goed hoe of wat? Alles begint bij een gepaste heggenschaar: dit toestel is een absolute must om je haag op regelmatige basis tiptop in orde te kunnen brengen. Maar welke heggenschaar gebruik je daar best voor?
Een goede heggenschaar kiezen is belangrijk, een absolute must om je haag tiptop in orde te kunnen brengen. De juiste heggenschaar is afhankelijk van hoeveel je moet snoeien en van de grootte en hoogte van de haag, ook van de dikte van de takken. Voor buxus of andere kleinere struiken zijn er speciale buxusscharen in de handel verkrijgbaar. Kies je voor een heggenschaar met kabel of beter met accu? Lang of kort snijmes? Wat zijn de mogelijkheden, aandachtspunten en prijzen?