Er is steeds meer interesse in zelfgekweekte producten en het kweken van je eigen lekkere en gezonde groenten en fruit is gemakkelijker dan ooit. Wat zijn nu de gemakkelijkste groenten om mee te beginnen in de moestuin?
In het kort
Het goede nieuws is dat je geen moestuin nodig hebt, want zelfs in een piepklein tuintje of een paar bloempotten op het terras kun je al allerlei groenten kweken. Hoewel de meeste groenten vrij gemakkelijk te kweken zijn, vraag je je misschien af welke de gemakkelijkste zijn om mee te beginnen in de moestuin? Er wordt ons vaak gevraagd de gemakkelijkste op te lijsten. Hier is dus onze top-10 van gemakkelijke must-haves in de moestuin.
Aan de slag
Om het allemaal eenvoudig te houden, concentreer je je het best op die groenten die meteen gezaaid kunnen worden waar ze geoogst worden. Pluk- en snijsla is ideaal, omdat ze geoogst kan worden naar believen en zo wekenlang bladeren oplevert uit één zaaisel.
Vele slasoorten - in het bijzonder radijs en kropsla - zijn niet te kloppen op hun snelheid van het zaaien tot het oogsten. Ze kunnen ook gebruikt worden als “tussengewassen” en worden gekweekt tussen andere langdurige gewassen om de ruimte optimaal te benutten. Vele groenten zijn op hun eigen manier mooi en sierlijk en kunnen naast je bloemen gekweekt worden in bloembedden en -perken.
Kweken in potten en bakken
Al deze gewassen - alsook bijna alle andere groenten - kunnen gekweekt worden in potten en bakken op het terras of elders in de tuin. Dit betekent dat je gewoon door je achterdeur kunt stappen om de verste, lekkerste groenten ooit te plukken!
Top-10 van de gemakkelijkste groenten om te kweken
- Rode biet: zaai in intervallen vanaf midden maart. Oogst vanaf 11 weken na het zaaien.
- Tuinbonen: best gezaaid in de lente. Minivariëteiten hebben minder ruimte en geen staken nodig. Oogst ongeveer 14 weken na het zaaien.
- Courgettes en kalebassen: zaai ze buiten, zodra de grond verwarmd is vanaf mei tot eind juni. Compacte, bosachtige variëteiten zijn beter voor kleine gebieden en potten en bakken. Oogst vanaf 10-14 weken na het zaaien.
- Pluk- en snijsla: dun de planten uit om te gebruiken in de keuken, blijf vervolgens snijden. Oogst vanaf 6-8 weken na het zaaien.
- Snijbonen: zaai ze buiten, zodra de grond verwarmd is vanaf mei tot eind juni. Oogst 8-12 weken na het zaaien.
- Sla: kleine slasoorten, zoals klein duimpje of little gem (bindsla) nemen minder plaats in en er is minder verspilling. Oogst vanaf 8-14 weken na het zaaien.
- Aardappelen: vroege soorten zijn het best en geven die typische smaak van nieuwe aardappelen. Poot aardappelen vanaf midden tot eind maart voor de vroege eerstelingen, begin tot midden april voor tweede eerstelingen. Oogst in 12-14 weken.
- Radijs: zaai om de twee weken van maart tot juni voor een continue opbrengst. Oogst vanaf 3-4 weken na het zaaien.
- Pronkbonen: zaai ze buiten, zodra de grond verwarmd is vanaf mei tot eind juni. Oogst 12-14 weken na het zaaien.
- Sjalotten: plant sjalotklisters in februari of maart. De klisters zijn snel volgroeid en produceren telkens 8 tot 12 sjalotten. Klaar om te oogsten in 18 weken.
Dure groenten die je thuis kunt kweken
Waar de ruimte beperkt is, is het dikwijls een goed idee om je te concentreren op die groenten die duur zijn in de winkel. Hieronder volgt onze lijst van groenten die goedkoop en gemakkelijk om te kweken zijn, maar duur uitvallen in de winkel. Aanraders dus!
- Tuinbonen
- Snijbonen
- Pronkbonen
- Rode biet
- Broccoli (paarse en witte, Calabrese)
- Spruitjes
- Courgettes
- Prei
- Sla
- Erwten (sugarsnaps)
- Radijs
- Bladsla
- Lente-ui
- Sjalotten
- Spinazie