Het is niet omdat je tuin vol staat, dat je woonkamer kaal en leeg moet ogen. Grote, groene planten scheppen meteen sfeer en zijn allergemakkelijkst in onderhoud. Welkom (terug) aan de vingerplant, ficus en vrouwentongen.
De tijd dat kamerplanten dienden om verloren hoekjes op te vullen, is helemaal voorbij. Ze mogen opvallen, uitblinken en volumineus zijn. Sanseveria’s, vingerplanten, ficussen en vetplanten zijn daarbij ideale compagnons, ook voor wie weinig tijd en ruimte heeft om veel aandacht aan z'n groen in huis te schenken. Deze ijzersterke evergreens zijn met één gietbeurt per week al tevreden; vergeet je ze een keertje, dan is er nog geen probleem.
Vrouwentongen
De tijd dat vrouwentongen op de vensterbank stonden te verstoffen, is voorbij. Zet ze in een felgekleurde oversized pot en ze vormen meteen een volwaardig onderdeel van je interieur. Voor een echt retro-effect kies je de klassieke geelgroen gestreepte; de groengrijze, gedrongen minivariant Sansevieria trifasciata ‘Hahnii’ is een hipper zusje. Vrouwentongen kunnen heel goed tegen droge kamerlucht en doen het dus perfect in de woonkamer. Ze zijn ijzersterk en gaan tientallen jaren mee. Je hebt er helemaal geen omkijken naar - de ideale pot voor zoon- of dochterlief op kot.
Vingerplant
De vingerplant (Fatsia japonica) dankt haar naam aan het handvormig blad met zeven tot elf 'vingers'. Ze scoort met haar frisse, groene kleur en mooie, glanzende bladeren. Het is een ijzersterke plant die het zelfs op de donkerste plek uitstekend doet. Bovendien heeft ze ook een hoog luchtzuiverend vermogen. Opgelet, ze kan groot worden; in een ministudio of smal rijtjeshuis wordt het wat krap.
Ficus
Ooit was de ficus zo’n typische omaplant maar gelukkig zijn er ondertussen veel leukere soorten. Voor een groots effect op een smal plekje kies je Ficus lyrata, met ronde, glimmende bladeren tot bijna een halve meter groot. Deze makkelijke groeier gaat kaarsrecht de hoogte in zonder zich te vertakken, en kikkert meteen een doodse hoek op. Koop er liefst een van anderhalve meter of meer hoog; voor weinig geld heb je instant effect. Zet hem bij het raam, uit de tocht, en ga regelmatig met de plantenspuit langs z’n bladeren. Veel water hoeft hij niet.
Ook voor binnenplanten is de winter een rustperiode. Geef niet te veel water, en altijd op kamertemperatuur. Plantenvoedsel is pas weer nodig vanaf maart; tegen dan is het ook tijd voor verse potgrond.