Hoe kweek je chilipepers?
Ontdek hoe je thuis lekkere chilipepers kunt kweken en oogsten … en bespaar meteen tijd en geld!
Welke soorten pepers zijn een goed idee?
Ontdek hieronder een aantal lekkere soorten chilipeper die je makkelijk thuis kunt kweken: Apache, Cayenne (jawel, de beroemde cayennepeper), Demon Red, Etna, Fuego, Habanero, Hungarian Hot Wax, Jalapeño, Joe’s Long Cayenne, Prairie Fire, Super Chili, Thai Hot Dragon.
Andere toppers zijn Gorria, de basis voor de beroemde 'Piment d’Espelette' uit Frans Baskenland, en Dorset Naga, een van de pittigste pepers die je thuis kunt kweken.
Hoe intenser de soort, hoe langer het kweken duurt (van zaailing tot oogst). Hou daar rekening mee bij het kiezen van je favoriete soorten.
Benodigdheden om chilipepers te kweken
Dit heb je nodig als je chilipepers wil kweken:
- Chilizaadjes of -plantjes
- Zaai- en stekpotgrond van Substral
- Universele potgrond van Substral Naturen
- Kweekpotjes + keukenfolie, of zaaibak + kweekkap
- Plantpotjes met een diepte van 9 cm
- Vloeibare meststof van Substral voor tomaten en kruiden
- Gieter
- Biologische insecticide Polysect GYO
Chilipeper planten
Voor een goede oogst is het belangrijk dat cayennepeper of Piment d’Espelette buiten op een warme en zonnige plek staat. Je kunt chilipeper ook kweken in een serre, een veranda of op een afgeschermde plek. Bijzonder intense pepersoorten raden we aan om overdekt te kweken: zo krijg je een nog rijker aroma en een pittige smaak.
Je kunt chilipepers uiteraard ook kweken in goed voorbereide en gedraineerde grond, maar in een pot zal je oogst nog zekerder en groter zijn.
Chilipeper zaaien
Wanneer plant je chilipepers het best? Je kunt chilipeper zaaien van februari tot april. Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk te zaaien (eventueel al in januari) als je heel intense soorten wilt kweken, want die oogst je pas op het einde van de zomer.
Zaai in een verwarmde ruimte (18 tot 21 °C) in potjes met zaaipotgrond en dek af. Zaai niet te veel en dek de zaden af met een laagje goed aangedrukte grond. Geef een beperkte hoeveelheid water. Dek alles af met een doorzichtige kweekkap (of keukenfolie). Verwijder de kap of de folie wanneer de zaailingen verschijnen. Verspeen de chilipepers nadien afzonderlijk in potjes van 9-10 cm diep als de zaailingen over enkele definitieve blaadjes beschikken. Zet ze in een ruimte met een temperatuur van 16-18 °C.
Laat je pepers wennen aan de buitenlucht door ze 10 tot 14 dagen enkele uren per dag buiten te zetten vooraleer je ze in de volle grond plant.
Tips om het maximum uit je peperzaadjes te halen
- Om het kiemproces te verbeteren: dompel de zaden onder in lauw water de avond voor je ze plant OF rol de zaden in een natte servet en stop ze in een plastic zak. Laat ze enkele dagen in een geventileerde kast liggen voor je ze plant.
- Chilipepers houden van warmte: om je kansen op echt pittige pepers te vergroten is het een goed idee om ze in een serre te kweken of zelfs op je vensterbank in de keuken.
- Zaai je pepers zo vroeg mogelijk (januari of februari voor soorten als Habanero of Cayenne).
- Ideaal is om de pepers te zaaien bij een temperatuur van 18 tot 21 °C.
- Zaai in kleine, ondiepe potjes (niet meer dan 5 mm diep). Verspeen ze naar een wat grotere pot als er twee echte blaadjes aan staan. Probeer om de jonge wortels niet aan te raken als je verspeent.
- Geef de pepers regelmatig water, maar zorg dat de aarde niet doordrenkt is. Strooi een laagje zaai- en stekgrond over de kweekpotjes om water en warmte vast te houden, twee zaken waar chilipeper van houdt.
- Als je de pepers buiten wil planten, laat je ze eerst 10 tot 14 dagen lang wennen aan de buitenlucht door ze 's avonds binnen te nemen.
- Voed de pepers met speciale tomatenmeststof.
Hoe verzorg je chilipepers het best?
De planten zijn klaar om uitgeplant te worden als de wortels de pot van 9 à 10 cm diep volledig vullen. Verpot de chilipepers in potjes van 20 à 25 cm diep gevuld met potgrond. Doe dat ofwel eind april als je ze in een verwarmde serre kweekt, of eind mei / begin juni als ze in de volle grond groeien. Ze kunnen ook in zakken met potgrond gekweekt worden, maar dan moet je voorzichtig zijn met water geven.
Top de hoofdstengel af als de planten 15 à 20 cm hoog zijn om een mooi struikje te krijgen en een grotere opbrengst. Je kunt ook de zijtakjes aftoppen als je meer, maar kleinere pepers wilt.
Geef regelmatig water en gebruik een tomatenmeststof totdat de eerste vruchten verschijnen. Gebruik daarna een meststof die rijk is aan kaliumcarbonaat.
Verstuif regelmatig water op én onder de bladeren om spint te voorkomen en je opbrengst te vergroten.
Tips voor perfecte chilipeperplantjes
- Chilipepers houden van potten waarvan de temperatuur makkelijk kan worden geregeld.
- Zet je de planten buiten? Kies dan een zonnige plek die beschut is tegen de wind, en een goed gedraineerde bodem. Binnen heb je niet meer nodig dan een zonnige vensterbank of een miniserre. Denk er wel om dat je de grond niet mag laten uitdrogen.
- Top de uiteinden van de twijgen af wanneer de chilipeper 20 cm hoog is. Op die manier krijg je een mooi struikje en een betere opbrengst.
- Voed de plant wekelijks met speciale meststof voor tomaten zodra er bloemen verschijnen.
- Bestuiving is van cruciaal belang voor de vruchtvorming. Ga met een penseel of gewoon met je pink zacht over de bloemen om de bestuiving te verzekeren. Als je chilipeper buiten staat, hoef je dat natuurlijk niet te doen. De kans is immers groot dat hij dan op natuurlijke manier wordt bestoven.
- Geef minstens 5 cm water per week zodra de vruchtjes verschijnen. Het is beter om te verstuiven dan om te gieten aan de voet van de plant, om te grote hoeveelheden ineens te vermijden.
- Binnen kun je chilipeper houden als een winterharde groenblijver. Snoei hem dan tijdens het winterseizoen.
Chilipepers oogsten
Pluk de chilipepers geleidelijk aan wanneer ze een goede grootte bereiken. Je kunt ze oogsten als ze nog groen zijn (de smaak lijkt dan op die van paprika), of ze aan de plant laten tot ze rood worden voor een intensere smaak.
Tips om chilipepers slim te oogsten
Oogst de pepers door met een snoeischaar de vruchtdragende twijg bovenaan af te snijden. Door regelmatig te oogsten stimuleer je de peper om vruchten te produceren.
Hoe bewaar je daarna de vers geoogste chilipepers? Je kunt ze drogen of invriezen als je ze later wilt gebruiken. Gedroogde chilipepers bieden ook leuke decoratiemogelijkheden.
Als het kouder wordt voor de vruchten rijp zijn, zet je de plant binnen en laat je de pepers rustig rijpen op de vensterbank.
Veelvoorkomende plagen bij chilipepers
Luizen
Chilipepers zijn gevoelig voor luizen, witte vliegen en spint. Hou de planten daarom goed in de gaten en gebruik bij een grote plaag een insecticide geschikt voor groenten en moestuinplanten.