Hoe kweek je courgettes?
Courgettes (Cucurbita pepo) zijn oorspronkelijk afkomstig uit Mexico en behoren tot de grote familie van de komkommerachtigen, net als pompoenen, meloenen en komkommers. De courgette is een mooie eenjarige plant met eetbare gele bloemen en flink wat loof. De vruchten verschijnen vanaf de maand juni en kunnen heel divers zijn: geel of groen, lang of rond enz.
De verschillende soorten courgettes
Bij zadenhandelaars, tuincentra of kwekerijen vind je verschillende soorten courgettes. Dit zijn onze favorieten:
- Courgette 'Ronde van Nice': deze soort produceert ronde vruchten die ideaal zijn om op te vullen.
- Courgette 'Black Beauty' of 'Groene van Milaan': een traditionele, langwerpige, groene courgettesoort.
- Courgette Gold Rush of Early Prolific Straightneck: soort met een mooie goudgele kleur.
- Courgette 'Diamant': langgerekte, glanzende groene courgette.
Op gespecialiseerde sites en in zadencatalogi ontdek je bovendien nog heel wat andere soorten. Een zakje kost niet veel, dus je kunt volop experimenteren!
Een dicht verwante soort van de courgette is de patisson. Deze grappige groente lijkt volgens sommigen op een vliegende schotel en is heerlijk gevuld of ingemaakt.
Courgettes planten in de moestuin
Wanneer plant je courgettes het best?
Afhankelijk van je geduld heb je drie mogelijkheden om courgettes te planten.
- Oplossing 1: binnen zaaien in de lente (maart-april).
- Oplossing 2 : de zaden rechtstreeks in de vollegrond zaaien tijdens de maand mei.
- Oplossing 3 : de courgetteplantjes meteen verspenen naar de vollegrond.
Basisbenodigdheden om binnen courgettes te zaaien
- Courgettezaad
- Een kweekbakje of kweekpotjes
- Speciale zaaipotgrond of hoogwaardige biopotgrond
- Een gieter
- Etiketten
Zaai binnen telkens een zaadje (ze zijn vrij groot) in speciale zaaipotgrond. Doe er een laagje aarde over, geef water en plaats het bakje in de zon. Als de zaailingen 5 of 6 blaadjes hebben, verspeen je ze naar een grotere kweekpot. Als je achter glas plant, is het een goed idee om de kweekpotjes regelmatig om te draaien om te vermijden dat de zaailingen naar het licht toe groeien. Je kunt je kweekpotjes in april-mei buiten zetten om de weerstand van de planten te verbeteren.
Benodigdheden om courgettes te planten
- Courgetteplanten of -zaadjes
- Hoogwaardige potgrond
- Een gieter
- Een schop of een spade
- Etiketten
- Biologische moestuinmest
Kies een zonnige plek om te zaaien of te planten in de vollegrond. Verrijk de bodem vooraf goed met moestuinmest. Doe 5 of 6 zaden in een zaaikuiltje en dun uit na het kiemen: houd uiteindelijk enkel het sterkste plantje over. Voorzie voldoende afstand tussen de planten (minimaal 1 meter). Zowat alle soorten courgettes hebben namelijk de neiging om veel plaats in te nemen en breed uit te groeien.
Het verspenen van de plantjes naar de volle grond verloopt zoals bij andere groenten. Vergeet achteraf echter niet om water te geven. Breng ook een etiket aan, zodat je weet om welke soort het gaat.
Je kunt courgettes ook in een pot kweken (minimaal 20 cm diep en 30 cm diameter) als je niet wilt dat je moestuin overrompeld wordt. De planten ogen bovendien leuk op het terras. Voorzie dan wel een drainagelaag in je pot, rijke potgrond en een goede mulchlaag.
Hoe verzorg je courgettes?
- Een kleine tip om te beginnen: koop je courgetteplantjes met enkele weken tussen om ook je oogst beter te spreiden. Bovendien vermijd je op die manier dat je niet meer weet wat gedaan met al die courgettes in de maand augustus.
- Courgettes hebben niet veel zorg nodig, alleen veel voedingsstoffen. Een rijke bodem, meststof voor tomaten en wekelijks water geven (of vaker als het heet is) zijn voldoende.
- Top jonge scheuten van courgettes met 5 of 6 blaadjes af aan de tweede twijg en herhaal dat een tweetal weken later. De plant ontwikkelt zich dan beter en krijgt ook grotere vruchten.
Courgettes oogsten en bewaren
Courgettes oogst je tussen de maanden juli en september. Je kunt ze wel enige tijd bewaren in de groentebak van je koelkast, maar wacht niet al te lang om ze klaar te maken.
Courgettes zijn geschikt voor uiteenlopende bereidingen. De gele bloemen zijn lekker in een beignet of gevuld en de groente zelf kun je verwerken in een ovenschotel, koude soep, quiche enz. Jonge courgettes kun je ook rauw eten in een slaatje. Wist je trouwens dat je geraspte courgette kunt gebruiken als botervervanger in gebak? Probeer het maar eens in een chocoladetaart: je bespeurt geen enkele groentesmaak.
Eventuele ziektes en problemen van de courgette
Echte meeldauw of witziekte
Courgettes kampen soms met witziekte als ze te veel water krijgen. Je ziet dan een soort wit poeder op de bladeren liggen. Breng een laagje hennepmulch aan om de verspreiding te beperken en geef vooral uitsluitend water aan de voet van de planten. Verwijder aangetaste bladeren en behandel de plant met verdunde dubbelkoolzure soda.
Valse meeldauw
Courgettes kunnen ook last krijgen van valse meeldauw. De bladeren krijgen dan gele vlekken, worden bruin en vallen uiteindelijk af. Verwijder aangetaste bladeren. Als de courgette nog niet volgroeid is, kun je het probleem behandelen met Cuprex Garden van Substral Naturen of met brandnetelgier.
Slakken
Slakken houden van de jonge plantjes: ga zelf op slakkenjacht, strooi korrels (geschikt voor biologische landbouw), mulch met hennepmulch of maak een slakkenval met wat bier.
Ook luizen kunnen voor problemen zorgen bij de courgette: verwijder ze met de hand of met een waterstraal zolang het probleem beperkt is. Gebruik anders in water verdunde bruine zeep of een speciaal biologisch insecticide voor de moestuin.