Hoe kweek je erwten?
Erwten zijn vrij eenvoudig te kweken en bieden het voordeel dat ze een van de meest verzadigende groenten in ons eetpatroon zijn. Bovendien bevatten ze vitamine A, C, vitamine B-complex en vitamine K en zijn ze een bron van vezels, eiwitten, antioxidanten, calcium, ijzer, koper, zink en mangaan.
Erwtensoorten om te kweken
Zoals bij veel groenten zijn er ook voor erwten een groot aantal soorten verkrijgbaar, van vroege tot superzoete rassen. Neem dus even de tijd om de juiste keuze te maken.
Ronde en gladde erwtensoorten zijn sterker dan gekreukte erwten, maar die laatste zijn wel zoeter. Goede keuzes bij de gladde soorten zijn de zeer zachte ‘Petit Provençal’ of ‘Rois des conserves’. Liefhebbers van gekreukte soorten kunnen blindelings kiezen voor ‘Wonder van Kelvedon’ en ‘Téléphone’.
Probeer zeker ook peulen (‘Normand’ is een heel lekkere soort) om wat diversiteit toe te voegen aan je bedden en je maaltijden.
Basisbenodigdheden om erwten te kweken
Dit heb je zeker nodig voor een mooie erwtenoogst:
- Erwtenzaad
- Kweek- of plantpotjes als je binnen zaait
- Universele potgrond
- Bodemverbeteraar
- Een plantschep
- Een gieter
- Plantensteunen/latwerk + kunststofbandjes
- Mest
- Mulch
- Een net tegen de vogels
Erwten zaaien en planten
Wanneer zaai je erwten? Als je erwten rechtstreeks in de vollegrond zaait, kies je voor het voorjaar (van maart tot juni), zodat de bodem voldoende opgewarmd is en de zaailingen niet meer getroffen worden door kou of late vorst. Als je in een bevroren bodem plant, zullen de zaden rotten.
Erwten houden van een zonnige locatie en een humusrijke bodem. Zorg er ook voor dat je voldoende plaats hebt voor soorten die wat hoger worden. Neem vóór het zaaien de tijd om de bodem om te spitten en goed voor te bereiden door voldoende op voorhand compost aan te brengen of goed verteerde mest.
Als je twee verschillende soorten kiest (vroege en late erwten) of zaait met een tussentijd van telkens twee weken, dan kun je erwten oogsten van juni tot oktober.
Plant het erwtenzaad in aarde gemengd met bodemverbeteraar op 2 cm diepte en op 6 cm van elkaar (of 10 cm als je de planten wilt steunen met bamboestokken of latwerk). Dek de zaden af met aarde en druk aan.
Je mag plantensteunen gebruiken zodra de erwtenplantjes een hoogte bereiken van ongeveer 6 cm. Als je niet veel plaats hebt, is het perfect mogelijk om erwten te kweken in een pot of een moestuinbak.
Afhankelijk van de soort die je kiest, zijn de erwten 12 tot 16 weken later oogstrijp. Zorg ervoor dat de planten voldoende water krijgen wanneer ze beginnen te bloeien. Gebruik ook één keer per week meststof voor fruit en groenten.
Als je hennepstrooisel of mulch toevoegt aan de voet van de erwtenplanten, kun je minder water geven omdat het vocht beter vastgehouden wordt: controleer regelmatig de vochtigheid en geef minstens één keer per week water.
Denk erom dat vogels net zo graag erwten lusten als wij. Bescherm ze dus met een net en bescherm ook de zaden tot de plantjes voldoende groot zijn.
Hoe oogst je erwten?
Wacht niet te lang om je erwten te oogsten als ze beginnen rijp te worden: hoe jonger ze zijn, hoe zachter en zoeter ze smaken. Blijf ook niet op je lauweren rusten: regelmatig oogsten stimuleert de plant om het hele seizoen lang erwten te produceren. Hoe meer je plukt, hoe meer er zullen groeien!
Begin te oogsten aan de onderzijde van de plant, waar de peulen sneller rijp zijn, en werk naar boven toe. Snijd de peulen af met een schaar. Je kunt de erwten invriezen, maar ze smaken beter als je ze vers opeet.
Snoei het loof op het einde van het seizoen, maar laat de wortels zeker zitten: ze helpen om stikstof vast te houden in de bodem en bereiden zo de volgende oogst voor.
Weetjes over erwten
- Erwten worden al bijzonder lang geteeld. Er zijn zelfs zaden gevonden in de Egyptische piramides.
- Ook de peulen van de erwten zijn eetbaar.
- Een bord erwten bevat evenveel vitamine C als twee grote appels en evenveel vezels als een snede volkorenbrood.
Hoe bescherm je erwten tegen ziekten en plagen?
Bladluizen
Of ze nu groen of donkergrijs van kleur zijn, bladluizen zijn nooit een goed teken voor je erwten. Doordat ze het sap opzuigen, worden de planten zwakker en komt je oogst in gevaar. Houd je erwtenplanten dus nauwlettend in de gaten op sporen van bladluizen. Soms volstaat wat brandspiritus, maar bij grotere problemen heb je misschien een speciaal biologisch insecticide voor groenten nodig.
Erwtenkever
Een nog lastigere plaag is de erwtenkever, die zijn eitjes in de erwten legt. Wanneer de larven uitkomen, blijft er maar weinig meer over van de erwten die ze op hun weg tegenkomen. Ook hier is het zaak om oplettend te zijn en aangetaste planten te verwijderen.
Erwten hebben niet alleen een interessante voedingswaarde, maar zijn bovendien heel makkelijk om te kweken en vragen weinig verzorging. Ideaal voor de moestuin dus! We zijn benieuwd naar je ervaringen met het kweken van erwten. Ken je lekkere receptjes of heb je tips om ze te bereiden of te serveren? Deel ze dan zeker met ons op de sociale media!