Hoe pannenkoekenplanten kweken
De Pilea Peperomioides, beter bekend als pannenkoekenplant of geldplant, is tegenwoordig weer veel te vinden in de Nederlandse huiskamers en op het kantoor. Door de vorm, luchtzuiverende eigenschappen, kleine witte bloemen en het feit dat de pannenkoekenplant goed te kweken en onderhouden is, heeft deze kamerplant een grote comeback gemaakt vanuit de jaren ’70.
Van oorsprong komt de pannenkoekenplant uit China, waar het ook wel de bijnaam ‘Chinese Money Plant’ draagt. De Pilea Peperomioides staat hier symbool voor fortuin en zou rijkdom brengen aan de eigenaren wanneer je een goud muntje bij de kamerplant in de aarde stopt. In deze Growing Guide lees je hoe je de pannenkoekenplant kweekt, verzorgt en voedt.
Soorten pannenkoekenplanten
Alhoewel vaak anders gedacht, heeft de pannenkoekenplant geen verschillende variëteiten. Wanneer je de botanische naam op Google zoekt, vind je daarom enkel dezelfde kamerplant, met wellicht een andere soort pot. Wel heb je de mogelijkheid om online te kiezen tussen verschillende groottes.
De pannenkoekenplant is uniek in zijn soort, maar dat wil niet zeggen dat deze kamerplant als enige wordt gezien als een geldplant. Ook de Epipremnum Aureum (gouden pothos), Hydrocotyle Vulgaris (waternavel) en Crassula Ovata (jadeplant) hebben deze bijzondere extra bijnaam. Deze planten zijn dan wel geen familie van de Pilea, maar hebben elk ook prachtige eigenschappen.
De Epipremnum Aureum (gouden pothos)
De gouden pothos, ook wel duivelsoog of drakenplant genoemd, is een absolute favoriet onder beginners. Ze hebben deze bijnaam te danken aan hun neon groene uiterlijk en hartvormige bladeren, welke al van ver opvalt. Deze snelgroeiende plant kan zowel als klim- en hangplant worden gebruikt. Let wel op, zodra je de plant als klimplant laat groeien worden de bladeren veel groter.
De Hydrocotyle Vulgaris (waternavel)
De waternavel is een laagblijvende plant met ronde gekartelde bladeren die zowel binnen, buiten als aan de rand van een vijver/watertuin kan groeien. In Nederland wordt deze plant gezien als een invasieve soort, welke in de maanden juni, juli en augustus erg snel groeit. Wanneer je deze plant goed plant en verzorgt verschijnen er kleine witte bloemetjes.
De Crassula Ovata (jadeplant)
De jadeplant staat voornamelijk bekend om de lange levensduur, deze oersterke plant wordt namelijk (mits je het niet teveel water geeft) tot wel 100 jaar oud. Om deze plant optimaal te verzorgen moet je het behandelen als een vetplant, de jadeplant valt namelijk onder de succulenten.
Wat heb je nodig om pannenkoekenplanten te kweken
Een pannenkoekenplant kweken is erg makkelijk en voor beginners een goede plant om mee te starten. De gemakkelijkste manier om dit te doen is met behulp van de uitlopers die uit de moederplant groeien. Deze verschijnen vanzelf in de groeimaanden (lente en zomer) wanneer de moederplant voldoende ruimte in de pot heeft en gezond is.
Omdat deze uitlopers al wortels hebben, verbreek je de verbinding met de moederplant eenvoudig met een schoon en scherp mesje en plant je ze direct in een nieuwe pot. Kies hierbij voor een goed doorlatende potgrond en niet voor een terracotta pot, deze neemt namelijk veel water op.
Pannenkoekenplant laten groeien
Eenmaal je de uitlopers hebt geplant, is het belangrijk dat je de pannenkoekenplant goed verzorgt. We raden aan dat je de plant 1x per week een kleine hoeveelheid water geeft, zodat de potgrond ten alle tijden lichtvochtig blijft. Dit controleer je het beste door je vinger (tot de knokkel) in de potgrond te steken. Is het na enkele dagen al droog? Geef dan meer water. Is de grond te nat? Geef dan minder water.
Het is niet nodig om de bladeren van de plant te besproeien, zolang je er maar voor zorgt dat er geen stof op de bladeren komt te liggen. Dit trekt namelijk ongedierte aan. Het stofvrij maken van de bladeren doe je met een vochtig doekje en dep je vervolgens droog met keukenpapier.
Denk daarnaast ook aan een goede kwaliteit kamerplantenmeststof, om de groei van de pannenkoekenplant extra te bevorderen.
Waar moet je je pannenkoekenplant planten en plaatsen?
Om de Pilea Peperomioides flink te laten groeien en tot een gezonde plant te kweken, zet je de plant op een zonnige standplaats. Zorg wel dat de plek niet teveel direct zonlicht bevat, dan heb je namelijk kans dat de jonge bladeren verschrompelen. Dit houdt in dat je de standplaats in de zomer en winter (afhankelijk van de zonstand) moet verplaatsen.
Idealiter plaats je de pannenkoekenplant dicht naast een raam op het noorden, zodat de plant geniet van heldere en zonnige omstandigheden zonder directe blootstelling van de zon. Te veel of te weinig zon heeft een grote impact op de plant, zo zullen er bij te weinig licht weinig nieuwe bladeren groeien. Zorg er daarnaast ook voor dat je de plant zo af en toe draait, om gekrulde bladeren te voorkomen.
Als laatste is de temperatuur in de ruimte erg belangrijk voor de pannenkoekenplant. Zorg dat deze niet onder de 13 graden komt (zowel overdag als ’s nachts) om de plant gezond te laten groeien.
Je pannenkoekenplant verzorgen en voeden
Lees hier alle verzorgingstips en maak van jouw Pilea Peperomioides een gezonde en gelukkige kamerplant.
Voeding
Geef de pannenkoekenplant 1x in de maand in het voorjaar en de zomer een doses vloeibare kamerplantenmeststof die is verdund tot de helft van de sterkte. Daarnaast raden we aan ook te werken met meststofstaafjes, om de groei van de plant extra te bevorderen. Laat de plant in de herfst en winter voor wat het is, extra voeding tijdens deze periode is onnodig omdat de plant in rust is.
Verpotten
Een gezonde pannenkoekenplant moet eens in de twee á drie jaar verpot worden, afhankelijk van de groeisnelheid van de plant. Doe dit het liefst in het vroege voorjaar, zodat je de plant niet in de rustperiode stoort en goed voorbereid op de komende groeimaanden. Kies voor een pot die minimaal 20% groter is dan de oude pot en vervang hierbij ook direct de potgrond, zodat de plant weer voldoende voeding en ruimte heeft om te groeien.
Meer weten over Duurzaam inkopen van grondstoffen voor potgrond? Lees dan dit artikel.
Snoeien en bloemen
Ontstaan er gele of verouderde bladeren in de pannenkoekenplant? Dan is het mogelijk om deze af te knippen. Wanneer je dit niet doet vallen de bladeren vanzelf van de plant af, het is dus geen vereiste. Daarbij hoeft de plant niet gesnoeid te worden, het houdt namelijk uit zichzelf de bolvorm.
Stekken
Zoals eerder aangegeven is het stekken van een pannenkoekenplant erg gemakkelijk. Dit is mogelijk via twee gemakkelijke methoden; met worteluitlopers (zoals eerder besproken) en met stamuitlopers. Wil je een pannenkoekenplant stekken met behulp van de stamuitlopers? Volg dan het volgende stappenplan.
- Snij met een schoon en scherp met de babyplantjes van de moederplant af.
- Zet de uitlopers in een vaasje met water, en zie op deze manier de wortels groeien.
Wanneer de wortels lang genoeg zijn kun je jouw nieuwe plantje oppotten, let hierbij op de juiste maat en soort pot en goede doorlatende potgrond.
Belangrijkste kenmerken van pannenkoekenplanten
De pannenkoekenplant is een vaste plant met als bloeiseizoen de lente. Wanneer je de plant in indirect zonlicht zet en oppot in goed doorlatende potgrond, zorgt voor een bodem Ph van 6.0 en 7.0 en de bodem licht vochtig houdt, zal de plant het beste groeien. Na vijf jaar kan de plant een hoogte en breedte bereiken van 30 cm.
Bloeiseizoen(en) | Lente |
Gebladerte seizoen(en) | Vaste plant |
Zonlicht | Indirect licht |
Grondsoort | Goed doorlatende potgrond |
Bodem pH | Tussen 6,0 en 7,0 |
Bodemvocht | Zeer licht vochtig |
Ultieme hoogte | 30 cm |
Ultieme spreiding | 30 cm |
Tijd tot ultieme hoogte | 5 jaar |
Veelvoorkomende ziekten en plagen bij pannenkoekenplanten
De pannenkoekenplant is niet snel vatbaar voor ziekten en plagen, maar ze zijn niet volledig immuun voor alle bedreigingen. Zo kan de plant last krijgen val meeldauw, te herkennen aan een plakkerige meelachtige stof die op de bovenkant van het blad verschijnt. Zorg dat je dit zo snel mogelijk aanpakt met behulp van biologische of chemische bestrijdingsmiddelen.
Het is ook belangrijk dat je bij veel voorkomende problemen bij de pannenkoekenplant, zoals gebrek aan nieuwe groei, papperige stengels en verkleurde of hangende bladeren snel actie onderneemt. Veel van deze problemen ontstaan door te veel of te weinig water, kunstmest en zonlicht. Geef je plant minder water wanneer de grond te nat blijft of je papperige stengels hebt, verplaats de plant verder van het raam af wanneer je de bladeren bruin worden en juist meer naar het zonlicht bij langzame groei.
Veelgestelde vragen over pannenkoekenplanten
Hoe groot wordt een pannenkoekenplant?
Een pannenkoekenplant kan na 5 jaar 30 cm breed en 30 cm hoog worden.
Wanneer pannenkoekenplant verplanten?
Je dient de pannenkoekenplant eens in de twee á drie jaar te verplanten naar een pot die minstens 20% groter is.
Hoe pannenkoekenplant stekken?
Je stekt de pannenkoekenplant het gemakkelijkst door middel van worteluitlopers of stamuitlopers. Snij de babyplant met een schoon en scherp mesje van de moederplant af en plaats deze in een vaas met water (wanneer er geen wortels zijn) of direct in een nieuwe pot (wanneer er wel wortels aanwezig zijn).
Hoe vaak moet een pannenkoekenplant water?
Je kunt een pannenkoekenplant het beste 1x per week water geven. Controleer hierbij na enkele dagen met behulp van je vinger hoe nat de potgrond is. De grond moet ten alle tijden lichtvochtig zijn.