Hoe kweek je knoflook?
Knoflook (Allium sativum) of look is heerlijk als smaakmaker in stoofschotels, pesto, aardappelgratin of bij groenten in de oven. Het is dan ook een van de populairste ingrediënten in de keuken. Zelf knoflook kweken is niet moeilijk. Zeker proberen dus, want niets is leuker dan de verschillende soorten en aroma's te ontdekken!
Knoflook met harde en met zachte steel
Knoflook kunnen we onderverdelen in soorten met harde steel, zoals slangenlook, en soorten met zachte steel. De eerste soorten produceren een lange stengel vanuit de bol, met daarop een bloemhoofd. De soorten met zachte steel produceren geen bloemen, waardoor de stengels soepel en flexibel blijven.
Knoflook met harde steel is sterker dan de tegenhanger met zachte steel en is dan ook eerder aangewezen voor gebieden met een koude winter. Ook de smaak van deze soorten is vaak intenser en complexer. Daar staat dan weer tegenover dat je de bollen minder lang kunt bewaren.
Knoflooksoorten met zachte steel doen het beter in een gematigd klimaat. De teentjes hebben een zachtere smaak en kunnen maandenlang worden bewaard. De knoflook in de supermarkt is meestal een soort met zachte steel.
Interessante soorten met harde steel:
- Knoflook ‘Easy Purple Wight’: een sterke soort die je in het begin van de zomer kunt oogsten.
- Knoflook ‘Sprint’: snelgroeiende soort met roze teentjes.
Interessante soorten met zachte steel:
- Knoflook ‘Arno’: een soort met een evenwichtige smaak en roze teentjes
- Knoflook ‘Marco’: een witte soort met een uitgesproken smaak.
- Knoflook ‘Germidour’: een soort met grote bollen en een zachte smaak.
Wat heb je nodig om knoflook te kweken?
Als je knoflook wilt kweken in je tuin, heb je het volgende nodig:
- Een spade
- Een spitvork
- Knoflookbollen
- Kwalitatieve potgrond
- Rijpe compost of bodemverbeteraar
- Moestuinmeststof
- Wintergaas of stolpen
Hoe plant je knoflook?
Knoflook groeit beter in een rijke, goed gedraineerde bodem. Om groot te worden hebben de bollen een vorstperiode nodig: het beste moment om knoflook te planten, is dan ook de herfst, hoewel er ook soorten bestaan die je in de lente kunt planten.
- Bereid je bodem eerst goed voor door compost aan te brengen of goed verteerde mest. Heb je een kleibodem? Voeg dan wat zand toe om de drainage te verbeteren of plant de look in een pot.
- Verwijder onkruid en stenen.
- Maak de bodem vruchtbaarder met moestuinmest (volg de instructies op de verpakking) en hark aan.
- Verdeel de knoflookbol in teentjes: dat is wat je gaat planten.
- Plant de teentjes op 10 cm afstand van elkaar, op een diepte van 2,5 tot 5 cm. De puntige kant moet tegen het oppervlak aan zitten en dus naar boven gericht zijn. Plaats je rijen 30 cm uit elkaar.
- Geef water na het planten om de grond rond de teentjes aan te drukken.
- Bedek alles met schaduwgaas of met stolpen om de jonge scheuten te beschermen tegen de vogels. Je kunt de bescherming wegnemen zodra de planten wat groter en minder aantrekkelijk geworden zijn.
Knoflook planten in een pot
Knoflook doet het prima in een pot buiten: geef dus de voorkeur aan deze oplossing als je zware en vochtige grond hebt in je tuin.
- Kies een pot van minstens 20 cm diep met een diameter van minstens 30 cm en gaten om het water af te voeren.
- Vul de pot met compost van goede kwaliteit en voeg langzaamwerkende moestuinmest toe.
- Plant de teentjes op 10-15 cm van elkaar op een diepte van 2,5 cm en zorg dat de puntjes naar boven wijzen. Plant de tenen niet langs de rand van de pot: geef ze voldoende ruimte om dikker te worden.
- Geef regelmatig water, zodat de compost niet uitdroogt.
Hoe verzorg je knoflook?
Na het aanplanten heeft knoflook geen specifieke verzorging nodig. Volg deze eenvoudige stappen voor een goede oogst:
- Maak de borders geregeld met de hand onkruidvrij, zodat je de bollen niet beschadigt.
- Geef water tijdens droge periodes.
- Stop met water geven wanneer de bladeren geel worden en de bollen beginnen te verdikken.
- Verwijder bij knoflook met harde steel telkens de bloemen, zodat de plant zijn energie kan stoppen in de ontwikkeling van de bol. Maak van de gelegenheid gebruik om de bloemstengels te proeven: ze zijn niet alleen eetbaar, maar ook lekker!
Knoflook oogsten
Tijdens de groei kun je enkele knoflookblaadjes oogsten voor in je salades, maar doe dat niet te vaak.
De bloemstengels moeten geoogst worden voor de bloemen opengaan. Ze hebben een zachte, lookachtige smaak en je kunt ze bakken of in een slaatje doen.
De knoflookbollen zelf zijn meestal in het begin van de zomer oogstrijp. Je kunt daarbij afgaan op het loof: als de bladeren geel worden, is het tijd om te oogsten.
Gebruik een spitvork om de bollen voorzichtig uit de grond te halen.
Hoe bewaar je knoflook?
- Laat de knoflookbollen eerst twee tot drie weken drogen in de zon op een rooster of binnen in een goed geventileerde ruimte.
- De bollen zijn voldoende droog als de buitenkant papierachtig aanvoelt. Gooi beschadigde of gekneusde bollen weg.
- Bewaar knoflook in een net in een koele, droge en donkere ruimte.
Mogelijke problemen met knoflook
Hoewel knoflook heel gemakkelijk te kweken is, kunnen bepaalde ziekten toch voor problemen zorgen.
Witrot
Deze schimmel zorgt ervoor dat de bollen gaan rotten en de bladeren geel worden, totdat de plant afsterft. Er bestaat jammer genoeg geen doeltreffende behandeling voor. Verbrand de aangetaste planten en plant gedurende acht jaar geen knoflook en verwante soorten (prei, ui ...) meer in de grond.
Roest
Deze schimmelziekte kun je herkennen aan de oranje stippen op de bladeren. In minder erge gevallen is er geen gevaar voor de oogst, maar je verwijdert de aangetaste bladeren beter zo snel mogelijk als je de symptomen ziet. Daarna kun je ze verbranden of weggooien (maar niet bij je compost).
Roest komt vaak voor tijdens lange vochtige periodes bij planten die te dicht bij elkaar staan. Vermijd gedurende drie jaar om knoflook of andere Alliums te planten in geïnfecteerde grond.