Hoe kweek je koriander?
De populariteit van koriander in de keuken en de moestuin is de voorbije jaren toegenomen. De plant wordt vooral gekweekt voor de blaadjes, maar ook voor de zaden (als specerij). Koriander is een must in Thaise, Indiase en Chinese bereidingen. De zaden zijn dan weer een belangrijk ingrediënt van kerriepoeder.
Soorten koriander
Gewoonlijk is Coriandrum sativum de enige koriandersoort die verkrijgbaar is. We vermelden echter graag de variëteiten ‘Calypso’, die resistenter is tegen plagen en er ook tegen kan dat je voortdurend blaadjes plukt, en ‘Confetti’, waarvan de blaadjes op die van varens lijken.
Wat heb je nodig om koriander te kweken?
Dit heb je zeker nodig als je een mooi bosje koriander wilt kunnen oogsten:
- Korianderzaad of jonge plantjes in kweekpotjes.
- Speciale zaaipotgrond
- Potjes met een diepte van 15-20 cm
- Universele potgrond
- Plantschep
- Gieter
Hoe zorg je ervoor dat koriander goed groeit?
Koriander kweken:
Binnen verkiest koriander een frisse plek in de halfschaduw en goed gedraineerde aarde.
Koriander wordt meestal in een pot gekweekt: in de schaduw op een binnenplaats of terras of op een vensterbank waar het niet al te warm wordt in de zomer en de zon niet te hard brandt.
Wanneer en hoe zaai je koriander het beste?
Zaai koriander rechtstreeks in goed voorbereide en vochtige aarde. Doe dat tussen maart en augustus en laat telkens een maand tussen, zodat je langer kunt blijven oogsten.
Je kunt koriander ook laten kiemen in potten van 15-20 cm diep. Doe telkens enkele zaadjes in een pot en laat ze binnen ontkiemen. Hou de temperatuur constant. Dun ze na het kiemen uit, zodat je één plantje krijgt om de 5 cm. Zaai met een tussenpoos van telkens 6 à 8 weken om het hele jaar door verse koriander te hebben. Laat de zaailingen tien dagen voor je ze in de volle grond zet wennen aan de buitenlucht en haal ze 's avonds binnen.
In de zomer vind je in tuincentra ook jonge plantjes in kweekpotjes. Plant ze buiten of verspeen ze naar iets grotere potten. Je zet de potten beter wat hoger om ze te beschermen tegen huisjes- en naaktslakken.
Hoe verzorg je koriander?
Als je in volle grond zaait, dun je de plantjes uit wanneer ze zo'n 5 à 7,5 cm groot zijn. Kweek je de koriander echter voor het zaad, dan wacht je beter tot de plantjes 20-25 cm groot zijn.
Hou de grond steeds vochtig. Koriander heeft de neiging om door te schieten wanneer de plant uitdroogt. Zorg er echter ook voor dat je niet te veel water geeft (zeker in de herfst en de winter). Te veel water kan leiden tot rotten.
Als de planten last ondervinden, zullen ze te snel doorschieten. De blaadjes verliezen hun smaak zodra de plant bloeit. Dat is uiteraard geen probleem als je het zaad wilt oogsten. Anders heeft het geen nut om de koriander nog te houden.
Koriander oogsten
Begin de koriander te oogsten als de blaadjes glanzend groen zijn en de plant een hoogte heeft van 10-15 cm.
Je mag de plant beschouwen als een kruid waarvan je voortdurend kunt oogsten. Een andere mogelijkheid is de koriander laten doorschieten en de zaadjes oogsten net voor je de koriander afsnijdt.
Gebruik de blaadjes meteen of vries ze in om het hele jaar over een voorraadje te beschikken.
Ziektes en vijanden van koriander
De enige vijanden van koriander zijn naaktslakken, huisjesslakken enz. Om ze te bestrijden bestaan er verschillende oplossingen:
- Je kunt de slakken 's avonds met de hand 'oogsten'.
- Je kunt stukjes eierschaal gebruiken of Slakkenbarrière van Substral Naturen.
- Je kunt een val maken met wat bier erin.
- Of je kunt een koperdraad rond je potten spannen of je potten wat hoger plaatsen.