Hoe kweek je lente-uitjes?
Lente-uitjes worden ook wel bosuitjes of pijpajuinen genoemd. Het zijn snelgroeiende uien die worden geoogst als ze nog heel klein zijn. De milde, zoete smaak van pijpajuinen is onnavolgbaar, en de groente zelf is een bron van vitamine A, B en C. Zowel het loof als de bollen worden gebruikt in de keuken en je kunt lente-uitjes rauw of bereid eten.
Wil je zelf lente-uitjes kweken? Dat kan! Je kunt ze heel makkelijk zaaien of planten. Bekijk onze video om te zien hoe je lente-uitjes zaait. Ze groeien heel snel.
De verschillende soorten lente-uitjes
Let op dat je de lente-ui niet verwart met de witte ui, die iets minder zoet is van smaak en later in het seizoen wordt geoogst. De lente-ui vormt nauwelijks een bol. Bekende soorten zijn onder meer ‘Brunching Star’ en ‘Long White Koshigaya’.
Essentiële benodigdheden om lente-uitjes te kweken.
Dit heb je nodig om zelf pijpajuinen te kweken:
- Uienplanten
- Traditionele meststof
- Universele potgrond of verrijkte teelaarde
- Een spade
- Een plantschep
- Een gieter
- Natuurlijke universele meststof
- Mulch
Voorbereiding voor het planten van de uien
Pijpajuinen kweken is vrij makkelijk en het duurt maar enkele maanden. Het kweken van traditionele ajuin duurt meer dan dubbel zo lang. Lente-uien houden van goed voorbereide, vruchtbare en goed doorlatende grond.
Hoe plant je lente-uitjes?
Net als bij het bouwen van een huis is de kwaliteit van de fundering de sleutel tot succes in de tuin. Hoe beter je de bodem voorbereidt, hoe beter je planten groeien. Als je begint te planten in een bestaande tuin, gebruik dan biologische bodemverbeteraar van Substral Naturen. Voeg vervolgens een laag verrijkte teelaarde toe. Plant je uien in een pot? Vul die dan met verrijkte potgrond van Substral Naturen.
Plant lente-uien bij voorkeur ‘s ochtends of ‘s avonds, zodat de plantjes niet meteen blootgesteld worden aan de brandende zon. Geef de planten steeds water voor en na het planten.
Hoe plant je pijpajuinen in de tuin?
- Geef de lente-uitjes voor het planten goed water en laat ze uitlekken.
- Graaf een put van ongeveer twee keer de diepte en diameter van de wortels van je plant.
- Vul het plantgat gedeeltelijk op met verrijkte teelaarde of potgrond.
- Plaats de kluit voorzichtig in het midden van het gat.
- Vul het plantgat verder op met verrijkte teelaarde.
- Druk de grond rond de plant zachtjes aan.
- Geef overvloedig water.
- Leg een net over de jonge scheuten.
Tuintip: plant lente-uitjes samen met latere gewassen, zoals wortelen, om plaats te besparen.
Hoe plant je lente-uitjes in een pot of plantenbak?
- Geef de lente-uitjes voor het planten goed water en laat ze uitlekken.
- Vul de pot gedeeltelijk met potgrond.
- Plaats de kluit voorzichtig in het midden van de pot.
- Vul de rest van de pot met potgrond tot ongeveer 3 cm onder de rand.
- Tik de pot zachtjes tegen de grond om de aarde goed te laten aansluiten.
- Druk de grond rond de plant zachtjes aan.
- Geef overvloedig water.
Hoe voed en verzorg je pijpajuinen?
Als je je plant goed voedt, dan word je daar dubbel en dik voor beloond. Planten onttrekken voedingsstoffen aan de bodem. Door ze de nodige voedingsstoffen te geven zorg je ervoor dat je lente-uitjes optimaal groeien. Gebruik moestuinmest van Substral Naturen.
Gebruik voor lente-uitjes in een pot of plantenbak biologische vloeibare meststof voor tomaten. Als je je lente-uien goed water geeft en goed voedt, bescherm je ze bovendien beter tegen ziektes en insecten.
Geef je pijpajuinen tijdens het groeien een dosis natuurlijke universele meststof voor planten, groenten en fruit op basis van algen om ze een boost te geven. Voeg mulch toe aan de voet van de plant om de wortels vochtig te houden en onkruid tegen te gaan.
Ziektes en plagen bij pijpajuinen
Pijpajuin is net als gewone ajuin gevoelig voor veelvoorkomende plagen bij alliums, namelijk roest en de uienvlieg. Roest wordt vaak tegengegaan door besproeiing met heermoesgier. Uienvliegen kun je het best op afstand houden met een insectennet. Zo voorkom je dat ze eitjes leggen in de bollen. Je kunt je planten ook besproeien met een insecticide op basis van pyrethrum.
Bij jonge planten is het afsterven van zaailingen vaak fataal: de aangetaste potjes moeten dan worden verwijderd. In volle grond kunnen lente-uien last krijgen van valse meeldauw (het loof wordt bruin en verdwijnt). Je kunt dit voorkomen door ze te besproeien met heermoesgier.