Hoe onderhoud en bemest je een Oleander
Oleander (Nerium oleander) is een prachtige mediterrane plant. De bloemrijke kuipplant is beperkt winterhard, maar wel wintergroen en ideaal voor een balkon of terras. De oleander is met zijn geweldige kleuren echt een blikvanger in de zomer. Om van de prachtige bloemen te genieten, is het belangrijk om de plant goed te onderhouden. Oleander houdt bijvoorbeeld niet van regenwater. Dat maakt de grond zuur. Oleander houdt van een kalkhoudende grond en heeft ook veel voedingsstoffen nodig om goed te ontwikkelen. Dit artikel legt uit hoe je de prachtige kuipplant het beste in topvorm kan houden.
Hoe een oleander verzorgen?
Oleander snoeien en uitgebloeide bloemen verwijderen
Oleander bloeit van het begin van de zomer tot eind september. Oleander hoeft niet gesnoeid te worden. Wordt je oleander echter te groot of kaal aan de onderkant? Je kan de kale en te lange scheuten van de kuipplant snoeien als hij in de herfst naar binnen gaat. Begin te snoeien aan de basis van de hoofdtakken en bij de beginpunten van de takken. De scheuten die daarna uitlopen zullen de komende zomer bloeien. In het voorjaar kan je de oleander ook nog snoeien. De bloeikans in het daaropvolgende seizoen wordt dan wel verminderd.
Uitgedroogde, verdorde bloemen kunnen tijdens het groeiseizoen het beste regelmatig met de hand verwijderd worden. Het is namelijk zonde om de uitgebloeide bloemtakjes weg te knippen. Op dezelfde takjes verschijnen namelijk vaak in het tweede en derde jaar weer opnieuw bloemen.
Wees voorzichtig want alle delen van de oleander zijn giftig. Draag handschoenen en lange mouwen om de huid te beschermen tegen het witte sap van de plant.
Waarmee oleander bemesten
Een oleander bemesten is noodzakelijk om je kuipplant in topvorm te houden. Geef de oleander tijdens het groeiseizoen (vanaf mei tot augustus) elke twee weken mest voor terrasplanten of kuipplanten. Geef ook veel water tijdens de groeiperiode.
Bij het verpotten in het voorjaar kan je ook mest door de potgrond mengen.
Een Oleander water geven
De grond waar de oleander in staat moet licht vochtig zijn. In de zomer moet vaak (lauw) water worden gegeven, het liefst in een onderzetter. Heeft jouw kuipplant vaalgroen tot gele bladeren? Dan heb je te weinig water gegeven.
Wees wel voorzichtig, want een constant te vochtige wortelkluit kan wortelrot veroorzaken. Zorg dus voor een pot met drainagegaten.
Oleander verplanten
Oleander staat graag in een ruime pot. De beste tijd om een oleander te verpotten is maart/april. Je kan jonge planten ieder jaar verpotten met verse grond, oudere planten om de twee of drie jaar. Zorg dat de pot een maat groter is. Heb je oude kuipplanten en kan je niet meer verpotten? Vervang dan alleen het bovenste laag (ongeveer 5 cm) met verse grond. Je kan bij de verse grond wat leem of klei toevoegen.
Bij oudere planten kan men ook aan het einde van de winter (eind februari/ begin maart) ook wortelsnoei toepassen. De oleander krijgt dan meer ruimte voor verse potgrond en mest, zodat er niet steeds grotere potten gebruikt hoeven te worden. Zet de plant de eerste vier tot zes weken na de wortelsnoei niet in de volle zon. Geef in deze periode ook weinig water om wortelrot te voorkomen. Er moeten namelijk weer nieuwe haarwortels gevormd worden die vocht kunnen opnemen.
Een oleander laten overwinteren
Oleander is een mediterrane plant en groeit voornamelijk in het Middellandse Zeegebied. De plant kan een keer een licht vorst overleven, maar is helaas niet winterhard. Je kan de kuipplant dus het best binnen laten overwinteren.
Breng de oleander half november of bij de eerste nachtvorst naar binnen. Let er wel op dat de oleander met een droge kluit naar binnengaat. Een te natte potkluit kan ertoe leiden dat de wortels gaan rotten. Een lichte ruimte met een temperatuur van 4 tot 8 °C is ideaal. Tijdens deze winterslaap mag je de plant niet bemesten en moet je deze bijna droog houden.
Heb je geen plaats in huis waar het zo koud is? Probeer je oleander dan te laten overwinteren op een plekje waar het niet warmer wordt dan 16 graden. Wanneer de oleander overwintert bij een temperatuur van meer dan 8 °C, moet je de plant in het licht zetten en vaker water geven.
Begin mei kan de oleander weer buiten geplaatst worden. Laat de plant eerst langzaam wennen aan het felle zonlicht van buiten. Dat kan je doen door de oleander de eerste paar weken in de halve schaduw te zetten.
Wanneer bloeit oleander?
Oleander bloeit van juli tot september met enkele of dubbele bloemen in de kleuren wit, geel, roze, oranje of rood. De bloemen zijn ongeveer 4 cm groot. Op een zonnige standplaats geeft de oleander de meeste bloemen. De kuipplant kan ongeveer 2 m hoog worden. De lancetvormige bladeren zijn groenblijvend.
Hoe moet ik een oleander stekken?
Een oleander stekken is heel eenvoudig. Je kan een oleander stekken in water of in de potgrond. Stekken in potgrond heeft wel de voorkeur. De beste tijd om te stekken is in juni. Draag bij het stekken altijd handschoenen. Alle onderdelen van de oleander zijn namelijk giftig en er kan ook huidirritatie ontstaan.
Oleander stekken in potgrond in 6 stappen:
- Zorg dat je een schone en scherpe mes of schaar hebt
- Snij kopstekken met een lengte van 2 of 3 bladparen. Snij de stek altijd net onder een bladpaar af en verwijder vervolgens de onderste bladeren.
- Plaats de stekken in een mengsel van scherp zand en potgrond
- Zorg dat de stekken op een warme plaats staan met veel licht staan.
- Na enkele weken zie je al de eerste wortels
- Zodra er voldoende wortels zijn ontstaan, kan de stek opgepot worden.
Kenmerken van oleanders
Botanische naam | Nerium Oleander |
Plant Type | Kuipplant |
Familie | Maagdenpalmfamilie (Apocynaceae) |
Standplaats | Zon |
Grond pH | Kalkrijke bodem- pH tussen 5.0 en 8.3 |
Bloeitijd | Juli tot september |
Bloemkleur | Wit, geel, roze, oranje of rood. |
Veelvoorkomende ziektes en plagen bij een Oleander
Schimmel Ascochyta of zwarte vlekkenziekte
Bij de schimmelziekte Ascochyta of zwarte vlekkenziekte ontstaan er zwarte vlekken op het blad, langs de bladranden maar ook midden op het blad. De jonge scheuten gaan verwelken. Het aangetaste weefsel sterft af waarna de bladeren verdorren zonder af te vallen. Ook de bloemen zijn vatbaar voor zwarte vlekkenziekte. Op de bloemen kunnen kleine lichtrode vlekjes ontstaan, op donkerdere bloemen voornamelijk bruine vlekjes.
De schimmel verspreidt zich via waterdruppels. De plant moet dan dus meteen uit de regen gezet worden. Alle aangetaste delen moeten uit de plant verwijderd worden. Het snoeigereedschap moet ook goed ontsmet worden
Oleanderkanker
Zie je wratachtige uitsteeksels aan de bovenzijde van de bladeren en stengels? Donkergekleurde gebarsten plekken op de scheuten? Dan heeft je oleander last van Oleanderkanker. Vernietig alle aangetaste delen en ontsmet onmiddellijk het gereedschap. Oleanderkanker verdwijnt helaas niet uit de plant. De ziekte kan weer toeslaan zodra de conditie van de plant afneemt.
Ongedierte zoals spint en wolluis
Wanneer je oleander binnen overwinterd kan je plant wel eens last hebben van dop- en wolluizen en van spintmijt. Vooral bij een te warme en drogde overwintering. Zorg dat de lucht van de oleander vochtig genoeg blijft of vernevel af en toe water rondom je plant met een plantenspuit. Je kan de plaag ook vermijden door vooraf de oleander te behandelen met Substral Naturen Brandnetelgier.
Merk je al ongedierte op je oleander en wil je er snel iets aan doen? Je kan het ongedierte dan behandelen met Substral Naturen Polysect Spray biologisch insecticide.
Oleander en gele bladeren
- Hebben de bladeren van jouw oleander een vaalgroene of wat gelige bladkleur? Dat is een teken van te weinig water of dat de standplaats te droog is. Probeer je plant af en toe nat te spuiten met een plantenspuit.
- Gele bladeren kan ook vaak een teken zijn van te veel water. Als de wortels in het water staan, kunnen ook droogteverschijnselen ontstaan. Controleer dus vaak de potgrond.
- Plantenvoeding is ook belangrijk voor een plant. Een tekort aan noodzakelijke voedingsstoffen kan er ook voor zorgen dat de bladeren geel worden.
Oleander en bruine bladeren
- Bruine bladeren kan ook een teken zijn van een tekort aan water, vooral in de winter.
- Heb je de oleander direct vanuit het winterverblijf in de volle zon geplaatst? Je oleander kan dan op brandwonden reageren.
- Bruine bladranden ontstaan meestal door overbemesting.
Meer weten over mediterrane planten?
- Wil je weten hoe je ook andere mediterrane planten het beste kan laten overwinteren? Lees onze tips in het artikel “Is je terras klaar voor de winter?”
- Wil je meer weten over olijfbomen? Bekijk dan zeker ons artikel “Olijfboom verzorgen, snoeien en verpotten”.