Pampasgras kweken en snoeien
Cortaderia selloana, beter bekend als Pampasgras, is door de lange levensduur een populaire tuinplant in Nederland. Met haar sierlijke witte bloempluimen in de bloeiperiode wordt dit siergras vaak gebruikt ter decoratieve opvulling op de andere tuinplanten. Deze robuuste plant heeft daarnaast maar weinig onderhoudt nodig, het meeste werk is het snoeien van de plant.
Pampasgras kan buiten zowel in de schaduw als in de directe zon staan. Dit laatste zal ervoor zorgen dat dit siergras het snelste groeit. In deze Growing Guide lees je onder andere hoe je pampasgras kweekt, verzorgt, voedt en siergras snoeit.
Soorten pampasgras
Oorspronkelijk komt pampasgras uit de tropische en gematigde vlaktes (pampa’s) van Zuid-Amerika, waar zo’n 15 verschillende soorten voorkomen. Het pampasgras is een tweehuizige plant, dit houdt in dat het vrouwelijke en mannelijke soorten heeft. Voor de planten met de meest indrukwekkende pluimen is het aan te raden om voor een vrouwelijke varianten te gaan. Hieronder lees je meer over de meest populaire soorten vrouwelijke pampasgras; Pumila, Rosea en Sunningdale Silver.
Cortaderia selloana Pumila
Het meest voorkomende pampasgras in Nederland is de Pumila. Dit siergras is te herkennen aan de witte pluimen en kleine maat. Dit laagblijvende pampasgras wordt niet groter dan 1.80 meter en wordt daarom ook wel dwergpampas genoemd. Ideaal voor wanneer je minder plek hebt in de tuin, maar toch wel wilt genieten van deze sierplant.
Cortaderia selloana Rosea
Wanneer je op zoek bent naar een absolute eye-catcher is de Rosea een goede keuze voor in jouw tuin. Dit siergras zal eind juni/begin juli in bloei de mooiste felroze pluimen geven en blijft, net zoals de Pumila, laag in vergelijking met andere soorten. Het pampasgras zal op 1.70 meter blijven steken.
Cortaderia selloana Sunningdale Silver
De Sunningdale Silver, ook wel Silverstar genoemd, bloeit van september tot oktober met prachtige witte pluimen. De naam heeft deze sierplant te danken aan de zilveren strepen over het neerhangende blad. Deze variant is zowel in kleine als grote hoogtes te verkrijgen.
Wat heb je nodig om pampasgras te kweken en snoeien
Pampasgras vraagt niet om veel onderhoud en het heeft dan ook de reputatie dat het erg veerkrachtig is en makkelijk te kweken valt. Daarentegen zal het enkel onder bepaalde omstandigheden de maximale potentie bereiken.
In principe hoef je om pampasgras te kweken deze plant niet ieder jaar te snoeien. Toch doen veel eigenaren het, om het siergras de juiste vorm aan te laten houden. Het is aan te raden om te wachten met snoeien tot het voorjaar. Het pampasgras kan in een strenge winter namelijk wel wat bescherming gebruiken. In de winter droogt en vervaagt de plant namelijk, waardoor het meer kwetsbaar is.
Kleding en tuingereedschap
Wanneer je besluit om siergras te snoeien, is het belangrijk dat je de juiste kleding en gereedschap bij de hand hebt. De stengels van het pampasgras zijn erg scherp, waardoor je gemakkelijk snijwonden kunt oplopen. Qua kleding is het daarom verstandig om voor lange mouwen te kiezen en dikke tuinhandschoenen.
Daarbij is ook het juiste snoeigereedschap erg belangrijk. Kies hierbij het liefst voor een tuinschaar met lange grepen zodat er voldoende afstand zit tussen jou en het pampasgras. Controleer wel elk jaar even of de messen nog scherp genoeg zijn en bewaar het gereedschap ergens binnen om roest tegen te gaan.
Waar moet je je pampasgras planten en plaatsen?
Het is het beste om pampasgras op een open plek (bijvoorbeeld naast een stukje gras) in de tuin te plaatsen waar je voedzame, goed doorlatende en kalkrijke grond in de volle zon of halfschaduw beschikbaar hebt. Wanneer je dit niet doet kan de plant niet volledig bloeien en verder groeien.
Wanneer je van plan bent om pampasgras te plaatsen is het verstandig om dit in het voorjaar te doen. Snoei het siergras na de winter terug tot ongeveer 40 cm, waarna het gras direct weer zal uitlopen. Kies je ervoor om de pampasgras in een grote pot te planten, hou dan rekening met de grootte van de plant. Het is in dit geval beter om voor een kleinere variant pampasgras te kiezen of een variant die in koudere klimaten wordt gekweekt.
Let op, bij het planten van deze sierplant kun je het beste tuinplantengrond gebruiken.
Als laatste moet je er bij de plaatsing van pampasgras goed op letten dat je het uit de buurt van kinderen of huisdieren plaatst. De stelen hebben namelijk scherpe randen, die voor een lelijke snede kan zorgen.
Pampasgras verzorgen en voeden
Lees hier alle verzorgingstips en maak van jouw Cortaderia selloana een gezonde en gelukkige sierplant.
Voeden
Pampasgras heeft niet veel kunstmest nodig. Geef de plant in het voorjaar wat kunstmest, het liefst voor een regenbui of sproeibeurt, zodat de voedingsstoffen zich optimaal verspreiden en hergroei wordt bevordert. Voor deze groei is het ook handig om met meststofstaafjes te werken. Een handige tip: door de plant in de lente, zomer en herfst van het eerste jaar wat meer kunstmest te geven, zal de plant een gezonde groei boost krijgen. Schrik niet, de kans is groot dat er in het eerste jaar nog geen bloempluimen ontstaan. Dit wil niet zeggen dat je de plant niet goed verzorgt.
Meer weten over gazon en grasvoeding? Bekijk ook dit artikel.
Siergras snoeien
Snoei de plant na de winter (zodra de jonge scheutjes verschijnen) terug tot maximaal 40 centimeter met een goede tuinschaar. Verwijder gelijk ook de dode bladeren uit het hart van het pampasgras.
Water geven
Het is belangrijk dat je het pampasgras de eerste weken na beplanting extra vochtig houdt, waardoor het goed aanslaat. Na deze periode kun je dit stap voor stap afbouwen, zodat de wortels van de plant niet lui worden. Enkel in periodes van extreme droogte is het belangrijk dat je deze plant wat extra water geeft.
Wanneer je deze plant in de winter te snel veel water geeft, zal dit zorgen voor een slechte groei in de bloeiperiode.
Belangrijkste kenmerken van pampasgras
Bloeiseizoen(en) | Juli, augustus, september, oktober |
Gebladerte seizoen(en) | Groenblijvend |
Zonlicht | Volle zon |
Grondsoort | De meeste grondsoorten |
Bodem pH | Om het even |
Bodemvocht | Vochtig, maar goed doorlatend |
Ultieme hoogte | 2,5 – 4 meter |
Ultieme spreiding | 1,5 – 2,5 meter |
Tijd tot ultieme hoogte | 2 – 4 jaar |
Veelvoorkomende ziekten en plagen bij pampasgras
Het pampasgras is niet snel vatbaar voor ziekten en plagen, maar ze zijn niet volledig immuun voor alle bedreigingen. Wanneer je bijvoorbeeld de plant te veel water geeft, zal de plant verzwakken en zacht worden. Dit komt doordat er schimmelrot ontstaat. Dit valt te herkennen aan de ombuigende stelen van de plant.
Ook heeft pampasgras voldoende warmte nodig. Merk je dat jouw plant ieder jaar niet mooi in bloei staat? Dan kan dit zijn doordat je een verkeerde standplaats hebt uitgekozen, met te veel extreme wind en te weinig zonlicht.
Als laatste is het belangrijk om te weten dat er vaak meerdere soorten insecten zich in het pampasgras nestelen. Vermijd als kweker deze plant te vermeerderen, aangezien deze insecten zich dan kunnen verspreiden naar andere delen van de tuin.
Veelgestelde vragen over pampasgras
Wanneer pampasgras snoeien?
Pampasgras kun je het beste na de winter tot 40 centimeter snoeien. Op deze manier biedt de dode laag een goede bescherming voor de plant.
Wanneer pampasgras planten?
Wanneer je van plan bent om pampasgras te plaatsen is het verstandig om dit in het voorjaar te doen.
Wanneer bloeit pampasgras?
Pampasgras bloeit bij goede verzorging van september tot oktober.
Waar groeit pampasgras?
Pampasgras komt voor op de pampa (een subtropisch grasland) in Zuid-Amerika.