Hoe zaai je reukerwten?
Reukerwten zijn prachtige klimplanten. Ze geven de hele zomer lang weelderige bloemen – tenminste als je ze regelmatig oogst – die bovendien heerlijk geuren.
Soorten reukerwten
Er bestaan heel wat verschillende soorten reukerwten! De eenvoudigste optie is ongetwijfeld een zadenmengeling (Spencer Mix) te kopen met verschillende kleuren. Neem de kleuren die je het meest aanspreken om je tuin of schutting op te fleuren.
Wil je reukerwten kweken op je balkon of in een pot? Ga dan voor dwergsoorten als Cupidon of Bijou.
Wat heb je nodig om reukerwten te kweken?
Als je zelf reukerwten wilt kweken, heb je het volgende nodig:
- Reukerwtzaden
- Bodemverbeteraar
- Speciale zaaipotgrond
- Universele potgrond
- Kweekpotjes of kartonnen cilinders van toiletpapier
- Een pot met een diameter van 30 cm als je ze in een pot plant
- Een gieter
- Universele meststof
- Plantensteunen en raffia
Hoe kweek je reukerwten?
Reukerwten kweken
Reukerwten houden van een zonnige standplaats en een rijke, goed doorlatende grond. Voor je ze zaait of plant, verbeter je de grond met biologische meststof of mest om het water beter vast te houden. Gebruik een klassieke bodemverbeteraar of een langzaamwerkende meststof in korrelvorm.
Reukerwten zaaien
Plant de reukerwtzaden in maart-april in hoge potjes (bv. kartonnen cilinders van toiletpapier) gevuld met speciale zaaipotgrond. Plant twee zaadjes in potjes van 9 cm of 5-7 zaadjes in een pot van 12,5 cm. Geef voorzichtig water. Laat de zaden binnen ontkiemen bij een temperatuur van 15 °C. Bij meerdere zaailingen in één pot verspeen je ze naar een eigen pot van 9 cm diep zodra ze 5 cm hoog zijn.
Je kunt de zaden in maart-april of zelfs in mei in volle grond zaaien, maar dat levert meestal niet de beste resultaten op. In een mild klimaat kun je in oktober-november zaaien en de potten laten overwinteren onder een afdak of in een onverwarmde serre. Op die manier bloeien de planten vroeger in het seizoen.
Sommige soorten hebben zaden met een taai zaadvlies, waardoor ze moeilijk ontkiemen. Je kunt het taaie vlies eraf proberen te pellen. Een betere optie is een simpele inkeping aan de andere kant van het zaadoog (een kleine ronde markering op het zaad) of even afschuren met schuurpapier. Maak de zaden echter niet nat, anders kunnen ze gaan rotten.
Waar plant je reukerwten?
Reukerwten zijn geschikt voor bloembedden en borders, terrassen en plantenbakken, als snijbloemen, voor stads- en achtertuinen, landelijke en wilde tuinen, muren en schuttingen.
Hoe verzorg je reukerwten?
Wanneer de planten 7,5 tot 10 cm hoog zijn, knijp je de hoofdstengel af om een weelderige bloei te stimuleren.
Plant de overwinterde planten halfweg de lente uit in de tuin. Bij planten die in het voorjaar zijn gezaaid, wacht je tot het einde van de lente of het begin van de zomer. Reukerwten zijn niet goed bestand tegen koude en late vorst. Wacht dus beter tot het wat warmer is. Plant ze op 20 of 30 cm van elkaar.
In potten: vul een pot met een diameter van 30 cm met goede potgrond en plaats er rechtstreeks de kartonnen cilinders van toiletpapier in: ze zullen geleidelijk aan vergaan in de aarde. Plaats ze in de zon.
Geef de planten na het uitplanten overvloedig water, zodat ze diep wortelen. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen droge periodes.
Voeg de hele zomer door regelmatig kaliumrijke meststof toe om voor een continue bloei te zorgen.
Hoe ondersteun je reukerwten?
Reukerwten worden doorgaans geleid langs takken, tipi's van bamboestokken, latwerk, een draadsteun enz. Je kunt kiezen of je ze hun gang laat gaan voor een meer ‘wilde’ look dan wel of je ze strikt geleidt.
Dwerg- en struikvormige reukerwten kunnen ook gekweekt worden in potten, hangpotten of als bodembedekker.
Hoe geleid je reukerwten langs een touw?
Hiervoor worden reukerwten aan hun stengel langs een individuele bamboestok geleid en steeds vastgemaakt aan de bamboe. Alle secondaire scheuten en stengels worden verwijderd, zodat de plant enkel bloemen produceert.
Ziekten en vijanden van reukerwten
Valse meeldauw
Reukerwten zijn vrij sterk en weinig vatbaar voor ziekten. Ze kunnen enkel last krijgen van valse meeldauw, waarbij bruine vlekken ontstaan op de bladeren, vooral bij nat weer. Verwijder zieke planten en besproei de rest met heermoesgier of een schimmelwerende oplossing. Volg daarbij goed de gebruiksaanwijzing.
Slakken
Slakken zijn verzot op jonge reukerwten. Strooi korrels tegen slakken (zorg ervoor dat deze behandeling geschikt is voor gebruik in de moestuin en veilig is voor de fauna). Strooi anders stukjes eierschaal of zaagsel, of vang de slakken in biervallen.