Tijdens de wintermaanden kan het koud worden. Niet enkel jij staat soms te bibberen van de kou, ook jouw tuin kan het lastig krijgen in deze periode. Wil je jouw tuin weer in topvorm krijgen in de lente? Bescherm jouw tuinplanten dan vanaf de eerste vorst tot de laatste donkere dagen. Deze tips van I love my garden zetten je alvast goed op weg.
De Winterhoes
Zoals wij graag onder een lekker warm dekentje kruipen tijdens de wintermaanden, houden planten ook wel van een beschermlaagje om hen warm te houden. Hierbij kan een winterhoes voor planten je helpen.
Gebruik een hoes van lichte, niet geweven stof. Zo’n stof beschermt planten tegen de kou, maar laat wel nog licht, lucht en water door. Zo vermijd je dat jouw planten uitdrogen of verstikken. Je kan ook een transparant, plastiek zeil gebruiken als alternatief. Net zoals de winterhoes beschermt een zeil je planten, maar het laat wel geen lucht en water door. Maak dus eerst enkele gaatjes in het zeil zodat je planten zich kunnen blijven hydrateren en kunnen blijven ademen.
Afhankelijk van de grootte en de vorm van de plant draai je de hoes of het zeil best 2 maal rond de plant. Dit zou moeten volstaan om je planten te beschermen. Als je planten laag tegen de grond groeien, zoals in een moestuin, volstaat het om de hoes zachtjes over je planten te leggen.
Pas op: als het weer warmer wordt, haal je best de winterhoes direct weg.
De Tunnel
Een tunnel is een stuk duurder om aan te kopen maar kan je wel specifieker inzetten. Een tunnel bestaat uit verschillende bogen bedekt met een plastieken zeil. Deze methode is ideaal voor het beschermen van je moestuin met herfstgroenten (radijzen, suikerbiet, sla…). Je hoeft zelf geen tunnel te kopen, maar kan er ook een maken met soepele takken.
Door een tunnel over je planten te plaatsen, creëer je een kleine serre met een eigen microklimaat. Niet enkel je planten kunnen zo ongestoord verder groeien, maar ook onkruid houdt wel van dit warmere klimaat. Vergeet dus zeker niet regelmatig onkruid te verwijderen.
Wordt het weer wat warmer? Verwijder de tunnel dan om te vermijden dat je planten al worden gekookt vooraleer ze in jouw keuken belanden.
Een omgekeerde bloempot
Om kiemplanten te beschermen tegen de kou kan je een bloempot gebruiken. Neem een lege bloempot en plaats deze omgekeerd over de plantjes. De opening in de bodem van de bloempot zal er voor zorgen dat jouw planten genoeg water en lucht krijgen. Verschijnen de eerste blaadjes op jouw plant? Verwijder dan de bloempot onmiddellijk.
Een klokvormige pot
Staan er al blaadjes op jouw kiemplanten? Dan vervang je jouw bloempot best door een doorschijnende, klokvormige pot met bovenaan een opening. Zo ben je er zeker van dat je planten genoeg, zon, lucht en water krijgen. Je hoeft niet perse zo’n klokvormige pot te gaan kopen, maar kan ook doorzichtig plastiek gebruiken zoals een waterfles. Al oogt een plastiek fles minder mooi, ze beschermt je plant wel perfect en geeft je de mogelijkheid om al dat plastiek waar je niets meer mee doet te hergebruiken.
Aanaarden
Aanaarden is een veelgebruikte techniek in de land- en tuinbouw. Je stapelt de grond rond de basis van de plant zodat zijn wortels tegen de kou beschermd zijn. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij kwetsbare vaste planten, rozelaars en groentebollen (asperges, artisjok, prei, kardoen…).
Je kan dit principe ook makkelijk toepassen door de bodem rond de basis van de plant te bedekken met een luchtige mulchlaag. Let op: maak na elke regenbui de mulchlaag een beetje los zodat deze weer luchtig wordt en de planten niet verstikt.
Niet alle planten kunnen buiten overwinteren
Mediterrane en tropische planten kunnen niet overleven als de temperatuur zakt onder 0 °C. Haal ze dus binnen vooraleer het begint te vriezen. Dit zijn planten zoals: aéoniums, citrusbomen, olijfbomen, bougainvillea’s, wisselbloemen, plumbago’s, citroenverbana.
Ook planten gekweekt in potten zijn gevoeliger voor de kou aangezien de planten niet in de grond staan en de aarde in potten sneller afkoelt. Je plaatst ze dus best in een frisse ruimte met veel licht (tussen 0 en 10 °C, 16°C maximum) zoals een serre, veranda, garage, kelder of zolder.
Zijn je planten te groot of te zwaar om binnen te plaatsen? Wikkel ze dan in verschillende lagen winterhoes en probeer direct contact met de grond te vermijden. Zo kan je, indien mogelijk, een houten of polyester plank onder de bloempot schuiven.
Natuurlijk zijn er ook planten die wel goed tegen de kou kunnen zoals: de abélia, camélia, mexicaanse oranjebloesem, eucalyptus, afrikaanse lelie, aardbeiboom, citrusrozen… Deze planten kunnen makkelijk temperaturen tot -10° C overleven en kunnen dus buiten overwinteren.
Kijk eens rond in je tuin om te beslissen welke planten extra bescherming zullen nodig hebben deze winter. Zo kun je je alvast voorbereiden op de eerste vorst en de winter te slim af zijn. Je planten zullen je dankbaar zijn.