Korstmossen zie je vaak in het bos, maar ook op klinkers, muren en dakpannen rondom het huis. Het zijn samenlevingsvormen van algen met een schimmel. Hoewel korstmos onschuldig is, zijn de lelijke plekken op stenen en hout vaak een doorn in het oog.
Wil je korstmos verwijderen en weten hoe je dit slim en effectief doet? Lees dan snel verder.
Wat is korstmos?
Korstmos is een schimmel die samenwerkt met een blauwwier of alg. Ze zijn zo sterk verbonden, dat de bacterie of alg en schimmel niet zonder elkaar kunnen overleven. Dit heet symbiose.
Een korstmos noemen we ook wel licheen. Korstmossen zijn gevoelig voor luchtvervuiling. Sinds we in België en Nederland minder steenkool gebruiken, zien we korstmossen steeds meer verschijnen.
Veel korstmossen groeien heel traag. Daarom groeiten die vaak op plekken waar andere planten ze niet kunnen verdringen. Je ziet ze bijvoorbeeld vaak op boomschors of kaal gesteente.
Korstmossen ontstaan op plekken waar de schimmels met algen in aanraking komen. Algen komen voor op vochtige plekken met veel schaduw. Bij een gemiddelde temperatuur groeit de groene aanslag op terrassen, vlonders en bestrating. Hier zullen korstmossen zich dus snel ontwikkelen.
Hoe korstmos herkennen
Verwar korstmossen niet met gewoon mos. Mos is een sporenplant, met stengels en blaadjes. In België en Nederland komen meer dan 700 soorten korstmos voor. Je herkent ze aan hun vorm en kleuren. Er zijn verschillende soorten korstmos:
- korstvormige soorten: zijn korrelig en glad en liggen dicht op het oppervlak.
- bladvormige soorten: bezitten een duidelijke laag van schimmeldraden en schors.
- struikvormige soorten: hebben vertakkende, bandvormige lappen.
- baardmossen: hebben lange, ronde draden.
Je ziet korstmossen op bomen maar ook op klinkers, muren en dakpannen. Ze leven op het oppervlak, zonder deze te beschadigen. Korstmossen halen hun voedingsstoffen uit de algen waarmee ze samenleven.
Verschillende korstmossen komen voor op verschillende plekken. Welke soort waar voorkomt, hangt af van de zuurgraad, voedselrijkdom en vochtigheid.
Maar overal waar licht en vochtige lucht is, kan je korstmos aantreffen. Op natte plekken zijn korstmossen groen. Op andere plekken is de kleur van korstmos vaak wit, grijs, bruin, geel of oranje.
De korstmossen op klinkers zijn vaak korstvormige soorten. Deze groeien in cirkels of kringvormen.
Is korstmos gevaarlijk?
Misschien vraag je jezelf af of korstmos gevaarlijk is. Het ziet er best alarmerend uit. Maar korstmossen zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Wel kunnen korstmossen bij nat weer glad worden. Je kan hier dus over uitglijden, net als bij de gladde groene aanslag door mos en algen. Een extra reden om korstmos te voorkomen en verwijderen.
Korstmossen op bomen en planten
In vochtige, schaduwrijke gebieden leven korstmossen op bomen en heesters. Dat zijn planten waarvan de stengels verhouten. Vaak groeien ze op het zuidwesten waar genoeg water en licht komt.
Korstmossen op bomen en planten zijn niet schadelijk. Omdat ze de bomen en planten geen kwaad doen, kan je het korstmos gewoon laten zitten. Het is bovendien moeilijk om korstmos te verwijderen van de schors. Je beschadigt er ook nog eens de boom of plant zelf mee.
De manieren van korstmos verwijderen, die we hierna noemen, werken niet om korstmossen van bomen en planten te verwijderen.
Korstmos, verwijdermethodes om te vermijden
Het is moeilijk om korstmossen te verwijderen. En dat is niet gek. Korstmossen zijn een van de weinige organismen die twee weken in het vacuüm en de sterke UV-straling van de buitenaardse ruimte kunnen overleven.
Soms hoor je dat soda, azijn, frisdrank, bleekmiddel of onkruidborstel worden gebruik als verwijderaar van korstmos, maar dit wordt door ons ten stelligste afgeraden.
Waarom korstmos verwijderen met soda geen goed idee is
Soda is een schoonmaakmiddel dat ‘bijt’ en dat is schadelijk voor het milieu. Hoewel het middel goedkoop is en overal verkrijgbaar, is het geen goede oplossing. Het is niet alleen milieu-onvriendelijk, maar kost ook erg veel moeite. Soda kan bovendien niet preventief worden gebruikt, waardoor korstmossen snel terugkomen.
Waarom azijn geen goede korstmos-verwijderaar is
Azijn heeft een pH-waarde van 2-3,5. Het is zuur, wat niet goed is voor de natuur. Toch gebruiken veel mensen azijn tegen korstmossen. Net als soda, is het middel goedkoop en makkelijk te krijgen. Maar ook met azijn duurt het lang voor de aanslag op bestrating echt weg is. Azijn voorkomt niet dat korstmossen worden gevormd en groeit heel snel weer terug. Bovendien ruikt azijn helemaal niet lekker.
Bleekmiddel tegen korstmos inzetten is een slecht idee
Korstmos verwijderen met bleekmiddel is slecht voor het milieu én voor onze gezondheid. De natuur kan bleek heel moeilijk afbreken. Bij het gieten van bleekwater over korstmossen komen schadelijke stoffen vrij. Chloramine en chloorgas bijvoorbeeld. Dit is schadelijk voor de ogen, huid en luchtwegen.
Frisdrank tegen korstmos
Hoewel we het nooit geprobeerd hebben, concluderen we uit de werking van de andere middelen tegen korstmos dat frisdrank niet werkt.
Korstmos verwijderen met een onkruidborstel
Het is een natuurvriendelijke manier, maar ook de onkruidborstel haalt korstmos niet helemaal weg. Je zult bovendien erg hard en lang moeten schrobben.
Hoe korstmossen verwijderen: 5 goede manieren
Er zijn verschillende goede methoden om korstmossen te verwijderen. Je terras, paden, schuttingen en oprit zijn in een mum van tijd schoon. We geven je vijf manieren:
Hogedrukreiniger gebruiken tegen korstmos
Hogedrukreinigers verwijderen korstmos. Het apparaat moet wel genoeg druk hebben (110 bar) en een roterende spuitknop. De harde, draaiende straal zorgt dat het korstmos snel loslaat en wegstroomt.
Een nadeel is dat ook het zand tussen de stenen loskomt. Hierdoor kan je bestrating gaan verzakken. Dit voorkom je door op tijd nieuw zand in de voegen tussen de klinkers te vegen.
Bewerk hout of stenen met de hogedrukreiniger van binnen naar buiten. Of van het verste punt naar een put toe. Zo haal je ook al het losse korstmos weg.
Hoewel hogedrukreinigers het meeste korstmos verwijderen, kunnen ze hout en stenen poreuzer maken. Dit kan leiden tot meer korstmosafzettingen. Terwijl het na verloop van tijd ook kan leiden tot een groter bestaan in de bestrating. Meer werk in de toekomst dus.
Korstmossen verwijderen met groene aanslagreiniger
KB® Home Defense groene aanslagreiniger concentraat is een andere geschikte korstmos-verwijderaar. Het concentraat helpt met het verwijderen van algen, mossen en korstmossen. Het is geschikt voor tegels, daken, muren, hout, ramen, standbeelden en grafstenen. Daarnaast helpt het product groene aanslag en korstmos voorkomen. Het biedt tot 6 maanden bescherming.
Korstmos natuurlijkvriendelijk verwijderen
Wil je korstmos verwijderen op een duurzame, milieuvriendelijke manier? Dan is KB® Herbatak Spray ideaal. De werkzame stof in dit product is pelargonzuur, een actieve stof die voorkomt in de natuur. Het zuur vernietigt de verschillende lagen van plantencellen. Spray het en onkruid sterft binnen één dag.
De methode kan je toepassen op hout, natuursteen, keramische tegels of betonnen klinkers. Het reinigen van de ondergrond brengt ook de originele kleur ervan terug.
Veelgestelde vragen over het verwijderen van korstmos
Is er een specifieke tijd van het jaar die het beste is om korstmossen te verwijderen?
Je kan korstmossen het hele jaar door verwijderen. Maar het is slim om korstmos aan te pakken als het een paar dagen droog is geweest.
Kunnen korstmossen schadelijk zijn voor huisdieren?
Korstmossen zijn niet schadelijk voor huisdieren.
Kunnen korstmossen een symptoom zijn van andere problemen in je tuin?
De aanwezigheid van korstmossen kan duiden op te veel vocht in de tuin. Teveel vocht kan tot schade leiden. Korstmossen houden weinig vocht vast, in tegenstelling tot groen mos dat wel schadelijk is voor muren.
Is het mogelijk om korstmossen van bomen te verwijderen zonder de schors te beschadigen?
Helaas niet.