Onkruid verwijderen op jouw oprit
Onkruid is eigenlijk niet meer dan een plant die op ongewenste plekken groeit. Op je piekfijne, pas aangelegde oprit kan het al snel slordig ogen, zeker als je het niet regelmatig verwijdert. Dan kan het je hele oprit overwoekeren. En omdat je oprit zowat het eerste is wat gasten te zien krijgen als ze jouw woning benaderen, is onkruid voor velen een echte doorn in het oog.
Tijd om deze ongewenste plantjes aan te pakken dus - en dat kan op verschillende manieren. Maar waarom groeit er net onkruid op jouw oprit?
Waarom groeit er onkruid op mijn oprit
Onkruid is sterk en groeit waar het kan, zeker in scheurtjes en kleine openingen. Ook al heb je geen planten aangelegd in de nabijheid van je oprit, toch kan en zal onkruid ongewild zijn weg vinden en op de minst gewenste plekken de lucht in schieten. Zaadjes van onkruid kunnen via de wind, vogels of andere dieren makkelijk op je oprit terecht komen. En deze zaadjes ontkiemen snel, waardoor het soms lijkt alsof jouw oprit uit het niets overmeesterd wordt door verschillende soorten onkruid.
5 meest voorkomende onkruid op opritten
De meeste soorten onkruid die je vaak op je oprit terugvindt groeien erg snel en kunnen je alles overwoekeren. Hoewel de meeste soorten onschuldig zijn en zelfs verschillende voordelen hebben, is het niet de bedoeling dat ze jouw oprit helemaal inpalmen.
Deze soorten onkruid zijn grote fan van je oprit en zal je hoogstwaarschijnlijk wel eens op je oprit terugvinden:
Weegbree
Weegbree groeit in vochtige en voedselrijke grond in de vorm van een rozet, met lange, groen-, bruinachtige stengels in het midden. Dit plantje groeit dicht bij de grond en kan tot wel 50 centimeter breed worden. Weegbree komt in verschillende varianten – grote, ruige en smalle weegbree – en ze hebben allemaal lange en stevige wortels die je niet zo makkelijk uit de grond kan trekken. Dat zorgt ervoor dat je dit kruid moeilijker kan verwijderen. Weegbree verspreidt zich via de wind dus als je een plantje opmerkt op je oprit, kan je het best zo snel mogelijk verwijderen zodat het zich niet overal kan uitzaaien. Als je het gewoon uit de grond trekt, zorg er dan zeker voor dat je het plantje met wortel en al verwijdert.
Klaver
Ledereen ging vroeger wel eens op zoek naar het zeldzame klavertje vier in de hoop hiermee ook geluk te vinden. Het klavertje vier blijft tot op vandaag behoorlijk zeldzaam, je zal sneller witte en rode klaver terugvinden op je oprit. De twee worden vaak met elkaar verward omdat ze allebei drie blaadjes hebben met een bloem die erbovenuit komt. Rode klaver kan hoger worden dan witte klaver en bij deze variant verdwijnen de blaadjes in de winter. Ook klaver kan je oprit snel overwoekeren als je het niet in de hand houdt, op tijd verwijderen is dus een must.
Paardenbloem
De gele paardenbloem, ook wel pissebloem genoemd, is een erg bekend onkruid dat je ongetwijfeld al wel eens bent tegengekomen in de tuin of op de oprit. Het kruid verspreidt zich erg snel en kan dus echt een doorn in het oog zijn. Maar wist je dat paardenbloemen ook goede eigenschappen hebben? Ze werken ontgiftend in een kruidenthee, zijn niet giftig en het melkachtig sap schijnt te helpen tegen huidaandoeningen. Daarnaast kan je ermee aan de slag in de keuken: zowel de blaadjes als de gele bloem kan je gewoon opeten. Lekker in een salade of als je zin hebt in iets nieuws, kan je de bloem paneren en frituren. Zo wordt hij knapperig én lekker zoet.
Wil je meer weten over paardenbloemen? Lees er hier alles over.
Heermoes
Dit wortelkruid is een vaste plant met lange groene stengels en wordt maximaal 40 centimeter groot. Als je heermoes op je oprit vindt, kan je ervan uitgaan dat de grond verarmd is en bepaalde mineralen mist. Heermoes is hardnekkig, moeilijk uit te roeien en bovenal giftig: het zorgt ervoor dat andere planten amper kunnen groeien. De wortels groeien krachtig, diep én breed in de grond. Belangrijk dus om het meteen te bestrijden zodra je een heermoesplantje op je oprit opmerkt.
Straatgras
Deze frisgroene, grasachtige plant produceert erg snel zaadjes en is net zoals voorgaande soorten onkruid een kruid dat je oprit snel kan overwoekeren. Straatgras houdt van de zon en is erg bestand tegen de kou – je kan het dus het hele jaar door op je oprit terugvinden. Het goede nieuws bij straatgras is dat het ondiepe wortels heeft en de plant niet groter wordt dan 20 centimeter. Dit zorgt ervoor dat je het makkelijk kan uittrekken en er snel weer vanaf bent.
Last van groene aanslag op jouw oprit?
Een ontgroeningsritueel voor je oprit? Nee we hebben het hier niet over een studentikoos inwijdingsritueel van je oprit, maar wel over het verwijderen van groene aanslag en mos op je oprit. Er zijn hiervoor speciale producten op de markt die met zorg en kennis werden ontwikkeld zodat ze de ideale samenstelling bevatten om het probleem aan te pakken zonder een aanslag te plegen op de groene omgeving rondom de oprit.
Het klink cliché maar het is belangrijk om het etiket en de gebruiksaanwijzingen goed en grondig door te nemen alvorens je je oprit reinigt met deze producten. Enkel zo ben je 100% zeker dat het product zijn werk zal doen.
Hoe onkruid tussen klinkers verwijderen
Hoewel je niet alle onkruid even makkelijk kan verwijderen, zijn er verschillende manieren om ongewenste plantjes op je oprit aan te pakken. De ene methode al makkelijker en goedkoper dan de andere, maar ongetwijfeld allemaal het proberen waard om je oprit er het hele jaar door piekfijn uit te laten zien.
Met de hand verwijderen
Meerdere keren per jaar op je knieën gaan om onkruid met de hand te verwijderen kan nadelig zijn voor je rug en kost wat tijd, maar is tegelijk goedkoop en milieuvriendelijk. Het is een vervelende maar efficiënte oplossing. Onkruid met de hand uittrekken gaat het makkelijkst bij vochtige grond. Het belangrijkste is dat je het onkruid met wortel en al uit de grond trekt, anders groeit het gewoon terug. Bij jonge plantjes is dat makkelijker dan bij meer volgroeid onkruid: dan zijn de wortels al te veel ontwikkeld, gaan ze te diep in de grond en breken ze af als je ze eruit trekt.
Kokend water
Deze methode is goedkoop, milieuvriendelijk en is beter voor je rug en knieën dan met de hand. Kokend water heb je zo goed als altijd ter beschikking, wat het ook nog eens een makkelijke methode maakt. Let op dat je alleen kokend water giet over het onkruid dat je wilt verwijderen. Bij jonge plantjes doodt kokend water het kruid tot in de wortel, bij meer volgroeid onkruid zal je deze methode meerdere keren na elkaar moeten herhalen zodat alle wortels zeker afsterven. Dit werkje is behoorlijk tijdrovend als je een grote oprit hebt.
Zout of soda
Door zout of soda tussen de voegen, spleten en openingen van je oprit te strooien kan je de groei van onkruid voorkomen. Wees wel voorzichtig met deze methode want het kan de tegels beschadigen als je er te veel van gebruikt. Strooi alleen zout of soda als er een droge periode voorspeld is, anders kan het door de regen in andere delen van je tuin terechtkomen en daar planten doden, de kwaliteit van de ondergrond beïnvloeden en toekomstige plantengroei beperken.
Onkruidbrander
Lukt het je met de vorige methodes niet om je oprit onkruidvrij te maken? Dan kan je de grove middelen zoals een onkruidbrander inzetten. Gebruik alleen een onkruidbrander als de ongewenste plantjes in de buurt van niet-brandbare elementen groeien! Deze methode is erg effectief maar iets duurder dan de voorgaande middeltjes, zeker als je een brander gebruikt die speciaal ontworpen is om onkruid tussen tegels te verwijderen.
Onkruidverdelgers
Ook onkruidverdelgers, zoals de naam al doet vermoeden, doen degelijk hun werk. Je kan een natuurlijke spray gebruiken, zoals van Herbatak of Roundup. Gebruik deze sprays bij voorkeur tussen maart en oktober. Heb je daarnaast last van groene aanslag op je oprit, dan kan je tussen februari en mei een spray tegen algen en groene aanslag gebruiken.