Niets zo vervelend als mos in je gazon. Elke lente en herfst duikt het probleem weer op, zeker als het gras op een te vochtige bodem of in de schaduw moet groeien. Je kan het mos wel bestrijden maar als de groeiomstandigheden van je gazon niet verbeteren, blijft je probleem terugkomen.
Wistjedatje. Mos is niet één plant maar de naam voor een verzameling voorhistorische, niet-bloeiende planten. Op een plek waar ze niet gestoord worden, kunnen ze zich snel, als een sponsachtige massa verspreiden. Boeiend! Maar vooral: vervelend.
Wat zijn de oorzaken van mos in je gazon?
Mos is een uiterst effectieve groeier. Het groeit goed op zure bodems en kan vocht opslaan om het daarna in droge tijden efficiënt te gaan inzetten.
Mos gedijt goed in compacte bodems en verdraagt goed schaduw. Gras daarentegen houdt juist van een lichtzure en zanderige bodem.
In tegenstelling tot mos heeft gras juist heel veel licht nodig om te kunnen groeien. Vlak na de winter heeft mos dus een groter voordeel dan gras.
De temperatuur van de bodem na de winter is aan de lage kant, het is relatief donker en het gazon is dan ook vochtig. Hierdoor kan het mos goed gaan groeien terwijl gras nog in zijn winterslaap is.
Het is dus een ongelijke — maar zeker geen gewonnen — strijd voor het mos. Zeker als je de juiste tips en producten kent. Daar helpen we je graag mee.
Mos in je gazon duidt op een aantal problemen:
- De bodem blijft (te) lang nat
- Er is te weinig voeding aanwezig
- De grond bevat onvoldoende organisch materiaal
- Je gazon wordt te kort gemaaid; soms zelfs tot op de blote aarde
- De plek krijgt onvoldoende zonlicht
Om mos in je gazon aan te pakken is het belangrijk dat je de structurele problemen van de plek aanpakt. Als je dat niet doet, zal mos blijven terugkomen via de sporen die op de bodem achterblijven. Wij delen graag met jou een eenvoudig stappenplan om jouw mosprobleem op te lossen.
Concreet nu: 6 stappen om mos te bestrijden
Stap 1. Maai verstandig
Hoe hoog staat je gazonmaaier ingesteld? Een te kort gazon verzwakt en vormt een ideale voedingsbodem voor mos. Maai nooit korter dan 2,5 cm. Een gazon van 3 of 4 cm lang oogt net zo mooi en geeft mos veel minder kans. Maai regelmatig — minstens eens per week in het hoogseizoen — zo moedig je het gras aan om mooi breed uit te groeien. Dit is ons maaischema:
- Maart: elke 2 weken, 3 tot 4 cm hoog
- April: elke 10 dagen, 3 tot 4 cm
- Mei-augustus: minstens eens per week, niet korter dan 2,5 cm
- September-oktober; elke 10 dagen, 3 tot 4 cm
- November-december: alleen bij zacht weer, 3 tot 4 cm
Stap 2. Draineer
Verbeter de drainage zodat de bodem niet de hele tijd nat blijft.
Maak — bij voorkeur in de lente — gaatjes over de hele oppervlakte van je gazon met een riek. Zo breng je extra lucht in de grond, kan het water makkelijker weglopen en slibt de bodem minder snel dicht.
Bij ernstige en steeds terugkerende mos-problemen kan je beter een speciale beluchter gebruiken; die trekt op regelmatige afstand stukjes aarde uit. Borstel ze weg en vul de gaatjes met een goede bodemverbeteraar voor gazons. Bijvoorbeeld onze Substral® Naturen® Bodemverbeteraar Gazon
De bodemverbeteraar bezorgt je gazon een echte opkikker. Het stimuleert de wortels van de grasplanten om dieper te groeien, waardoor je gras er dikker en gezonder gaat uitzien
Probeer je gazon in de zomer niet te besproeien. Ligt het er toch helemaal verdord bij, doorprik dan eerst de bodem met een riek. Zo kan het water ook effectief in de grond lopen in plaats van nutteloos weg te vloeien.
Stap 3. Weg met die schaduw
Probeer van de bomen in of rond je gazon wat takken weg te halen en snoei je haag een stuk korter zodat de donkere hoekjes van je gazon meer zonlicht krijgen. Zon en wind drogen de bodem sneller uit waardoor de plek weer veel minder aantrekkelijk wordt voor mos. Krijg je de schaduw niet weg, maak dan van je hart een steen en zet je gazon om in een border met schaduwminnende planten.
Stap 4. Geef voeding
Gras dat honger lijdt, kan nooit een mooi gazon worden. Voorzie het van extra energie met een aangepaste gazonvoeding in de lente, in de zomer en een derde keer in de herfst – zo krijg je je gazon er weer helemaal bovenop. In de lente gebruik je Substral® All-In-One Gazonmest Deze meststof is samengesteld op basis van natuurlijke grondstoffen, wat dus ook een positief effect heeft op de bodemstructuur. Ideaal is ook de combinatie zoals Substral® All-In-One Gazonmest.
Stap 5. Verlucht
Ga in de herfst met een speciale verluchtingsvork (verticuteerhark) over je gazon en borstel bodemverbeteraar in de gaatjes. Er mag gerust nog een dun laagje bovenop je gazon blijven liggen; de wormen trekken het met plezier de bodem in. Vooral magere, heel lichte, zanderige bodems varen er wel bij.
Stap 6. Zaai bij
Na een intense antimosbehandeling kan je gazon hier en daar lege plekken vertonen; de vroege lente (april) of de herfst (oktober) zijn ideaal om het hier en daar opnieuw in te zaaien. Hark de bovenste grondlaag los, maak de grond heel fijn en strooi lichtjes Substral® Gazonherstel Graszaad en Meststof 2-1 uit. Bedek met een laagje compost of bodemverbeteraar, druk goed aan en hou de plek vochtig tot het zaad kiemt.
Vind je het te omslachtig, zaai dan de kant-en-klare Substral® Patch Magic®. Deze unieke mengeling van graszaad, meststoffen en potgrond op basis van kokosvezel laat je gras al binnen 4 dagen kiemen. De meststof zorgt dat het gras zich optimaal kan ontwikkelen en de potgrond rond de zaden vertelt je wanneer het tijd is om water te geven. Kleurt het lichtbruin, dan moet je sproeien tot de plek er weer donkerbruin bijligt.
Nog enkele tips die je kunnen helpen gazon te bestrijden
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, komt een effectieve bestrijding van mos voornamelijk neer op regelmatig onderhoud van je gazon.
Hier nog enkele praktische tips:
- Maai niet te kort! Wanneer je je gazon te kort maait, doe je eigenlijk de gordijnen open voor het mos. Hierdoor krijgt het mos veel licht en ruimte om te groeien. De ideale lengte voor je siergazon is 3 centimeter en 4 centimeter voor een speelgazon.
- Zorg dat de messen van je grasmaaier voldoende scherp zijn.
- Zorg dat je na het maaien zoveel mogelijk overgebleven maaisel verwijdert.
- Liggen bepaalde stukken gazon het grootste deel van de dag in de schaduw? Overweeg om een graszaadmengsel te gebruiken dat speciaal geschikt is voor schaduwrijke omstandigheden.
- Zorg dat je gras voor de winter al in goede conditie is.
- Zaai open plekken tijdig opnieuw in.
Nog meer tips?
Helemaal enthousiast en op zoek naar nog meer bruikbare tips voor jouw tuin en planten? Download dan onze gazongids of breng een bezoekje aan jouw dichtstbijzijnd tuincentrum. De groenexperts geven je daar graag professioneel advies. Vraag gerust naar onze Substral-producten.