Je gazon is een veeleisend stukje groen in je tuin, dat veel verzorging en aandacht vergt. Houd je het regelmatig bij, dan krijg je in ruil een prachtig groen tapijt waar je het jaar rond van geniet.
Februari
- Mossen vind je bijna altijd in gazons met weinig zon, die niet bemest worden, te kort worden afgemaaid of waarvan de grond is dicht geslempt. Behandel het zo vroeg mogelijk, met een antimosproduct; na een tot twee weken kan je het dode mos wegharken.
- Zit er na de antimosbehandeling nog een viltlaag in je gazon, verticuteer het dan twee weken later: dat stimuleert de wortels, waardoor het gras weer dikker uitschiet.
Maart
Een gazon dat goed gevoed is, zal minder last hebben van mos, droogte en vorst. Bemest het tussen maart en juni met organische meststoffen: die werken geleidelijk. Pas aangelegd gazon geef je het eerste jaar geen mest maar wel een laagje fijne compost, a rato van 1 kilo per m².
April
- Start met maaien, bij voorkeur op stand 4: een te kort gazon verzwakt en vormt een ideale voedingsbodem voor mos. Een intens belopen speelgazon mag je hoger maaien dan siergazon met weinig passage.
- Molshopen, slijtage onder de schommel of aan de voetbalgoal, urineplekken van hond of kat of een intense antimosbehandeling laten kale of gele vlekken achter. Herstel ze nu. Hark de bovenste grondlaag los, maak de aarde fijn, vul eventuele putten op en strooi een kant-en-klare gazonhersteller uit, die graszaad, meststoffen en potgrond in één korrel omvat.
Mei
- Maai vanaf nu elke week: hoe meer je maait, des te mooier je gazon. Al die knipbeurten stimuleren het gras om voller te groeien en om nieuwe sprietjes aan te maken en onderdrukken 'wilde' grassen.
- Houd het onkruid in de gaten. Bemest je gazon goed, een dik gazon werkt preventief tegen onkruid en mos, je gazon zal ook beter bestand zijn tegen de droogte.
Juni
Strooi eind deze maand een tweede keer organische mest, met een hoog kaliumgehalte, voor een betere weerstand tegen de droogte en extra magnesium voor een diepgroene kleur. Strooi er een laagje fijne compost overheen, dat vormt een isolerend laagje tegen de droogte.
Juli
Stop met maaien als er een grote droogteperiode op komst is.
Augustus
Gras is ijzersterk: een klassiek gazon is pas na 8 maanden aanhoudende droogte helemaal dood - zo'n lange regenloze periode hebben we in ons land nog niet gehad. Geef je gazon zelfs in een kurkdroge zomer geen water.
September
- Geef een laatste keer mest, met een aangepaste organische herfstbemesting. Die zorgt ervoor dat je gras de moeilijke wintermaanden toch goed doorlomt.
- Plant sneeuwklokjes, krokussen en blauwe druifjes in het gazon voor een lente vol kleur.
Oktober
Laat een bodemanalyse uitvoeren (via www.bdb.be) of analyseer zelf de grond van je gazon: er zijn heel makkelijke doe-het-zelf setjes te koop. Die kleine kostprijs weegt niet op tegen het jarenlang nodeloos kalk (en mest) strooien.
November
Stop met maaien. Hark de bladeren van het gazon en loop er vooral niet op wanneer het veel geregend heeft of het gras bevroren is. Gebruik de bladeren in jouw perken als bescherming van de bodem.