Kale plekken in het gazon aanpakken
Heb je gemerkt dat er kale plekken in jouw gazon zitten na de zomer? Meestal is de oorzaak hiervan dat de bodem op deze plaatsen niet meer optimaal is door mos of onkruid, door verzuring of door te intensief beloop - onder de schommel van de kinderen, voor de barbecue of onder het opblaasbare zwembad, bijvoorbeeld.
Gazon herstellen
Vooraleer je het gazon kunt herstellen, dien je eerst het dode gras, mos en onkruid te verwijderen. Dit kan voor kleine oppervlakten met de hand maar je kunt hiervoor ook een verticuteermachine gebruiken. Maai eerst het gazon, verticuteer het daarna in de lengte en in de breedte en hark het dode materiaal weg. De kale plekken zijn nu goed zichtbaar; het herstelwerk kan beginnen. Hou er rekening mee dat zuurtegraad van de bodem goed moet zijn vooraleer je gras kunt bijzaaien.
Zaaien
Het ideale moment om je gazon te zaaien, is oktober. Zeker als we een vroege en droge lente zouden krijgen, kun je deze tuinklus beter nu aanpakken dan in het voorjaar. In oktober zijn we zeker van gematigde temperaturen en geregeld wat herfstbuien. Dit is belangrijk voor een goede opkomst van het gras en voor een goede inworteling voor de eerste koude. Graszaad ontkiemt immers het beste in een vochtige bodem van 10-12 graden. Hou dus de temperatuur van de bodem in de gaten.
Op de kale plekken strooi je graszaad uit, hark ze lichtjes in de grond en druk aan. In de periode erna mag je een tijdje niet over de kale plekken lopen. Hou de grond wel vochtig en zorg voor voedingstoffen. Je kunt deze plekken afbakenen met een touw en tenthaken. Als je veel last hebt van vogels in de tuin, kun je deze plekken eventueel afschermen met een net. Het zonlicht moet wel bij de zaden kunnen komen. Nu is het wachten tot het gras lang genoeg is voor een eerste maaibeurt, dit is bij ongeveer 4,5 centimeter.
Graszaad kiezen
Welk graszaad kies je het beste? Kies de mix volgens jouw specifieke wensen: de verschijning, de kleur, een langzame of snelle groei, brede of fijne sprietjes, bestand tegen droogte, het beloop... Wat wordt de functie van het grasperk? Ga je voor een siergazon, speel- of eerder sportgazon? Je kunt ook kiezen voor een combinatie van deze functies en kiezen voor een allround graszaad, samengesteld uit diverse grassoorten voor een mooi resultaat.
Herstellen
Als een gedeelte van jouw gazon beschadigd of verdwenen is, is het mogelijk om het te herstellen zonder opnieuw te moeten inzaaien. Wees er snel bij om te vermijden dat kale plekken ingenomen worden door mos of onkruid! Gebruik hiervoor Substral Patch Magic 4-in-1 om uw gazon in één handeling te herstellen. Dit groeit overal: in de schaduw, volle zon en zones waarop gelopen wordt en na 4 dagen ontkiemen de graszaden al ! Resultaat: een mooie dikke gazon!