Ben je het beu om elke week uren achter je grasmaaier te lopen? Heb je geen zin meer om je nog druk te maken in onkruid en molshopen in je gazon? Met een bloemenveld, een hooilandje of bloemenweide spaar je een pak werk en kopzorgen uit. En je maakt er een pak (nuttige) insecten mee blij.
Bloemenveld
Het kleurrijkst is een bloemenveld, dat je jaarlijks omspit of freest en inzaait met eenjarige bloemen; je hebt zelfs specifieke mengsels voor vlinders, bijen of akkervogels. Het resultaat is prachtig maar je hebt wel jaarlijks de kost van het bloemenzaad en het werk van het omspitten. Voor een kleiner stuk gazon is dit de mooiste oplossing; voor meer dan 100 m² kan je beter een bloemenweide aanleggen.
Bloemenweide
Een bloemenweide is een mengeling van vaste en eenjarige bloemen en grassen. Stop met je stuk gazon kort te maaien, strooi geen mest of kalk meer en laat het gras groeien. Het eerste jaar maai je nog een viertal keer, daarna verminder je naar twee keer per jaar. Het grasmaaisel voer je af: hoe armer je gazon, des te meer bloemen. Haal hier en daar een graszode weg en plant er groepjes bloemen, in functie van jouw bodem. Op arme grond zullen duizendblad en het grasklokje het goed doen; op normale bodem kaasjeskruid en blauwe knoop, op een nattere plek pinksterbloemen en ereprijs.
Wil je dat je bloemenweide snel veel kleur heeft, dan kan je beter je gazon één keer helemaal laten omspitten en een bloemenmengsel met (liefst inheemse) vaste planten (maar zonder grassen!) inzaaien. Weet dat een bloemenweide het kleurrijkst wordt met veel zon. Zo'n weide evolueert spontaan: sommige bloemen breiden zich uit, andere verdwijnen en nog andere komen zomaar aangewaaid: altijd valt er wat te ontdekken.
Hooiland
Het makkelijkste gazonalternatief is een hooiland. Je laat je gazon gewoon doorgroeien en kijk wat er spontaan in verschijnt. Dat kunnen pinksterbloemen zijn, of honingklaver of, wie weet, op termijn zelfs wilde orchideeën. Hoe armer de grond, des te meer bloemen. Weet dat er maar langzaam kleur in je hooiland zal komen, maar dat het gras wel een pak insecten en vogels aantrekt. Plant er in september wat bloembollen in zoals krokussen, wilde hyacinten, mininarcissen en blauwe druifjes, dan heb je van februari tot mei een bollengrasland met extra veel kleur.
Een bloemenweide en een hooiland maai je rond eind juni en medio september. Laat het grasmaaisel een paar dagen liggen en voer het dan af, zo kunnen de bloemen zich uitzaaien. Trek opkomende distels en netels en scheuten van bomen uit. Wil je het speels houden, maai dan een paadje door het lange gras en hou het samen met je resterende gazon kort.