Onkruid beu
Natuurlijk komen deze planten op magische wijze als eerste terug! En natuurlijk woekeren ze er met een turbosnelheid op los! Kortom, in de tuin maken ze ons het leven zuur.... Maar wat als ze niet zo slecht waren als we denken...
Onkruid is slecht... maar ben je dat wel zeker?
Tenslotte is onkruid gewoon een plant die staat waar ze niet mag staan of beter daar waar men ze liever niet ziet staan, niet? Dus een cederhaag in het midden van een rugbyveld, daar is toch ook sprake van onkruid, nietwaar? Voor ons tuiniers zijn onkruid planten die niet wenselijk zijn en onze gewassen verdringen, zoals paardenbloemen, weegbree, klaver, ganzenvoet, hondsdraf of haagwinde!
Behalve dan dat paardenbloemen in een salade met knapperige croutons, hardgekookte eieren en een scheutje olijfolie heerlijk zijn. En behalve dan het sap van de bladeren van de weegbree de pijn van insectenbeten verzacht.
Klaver is een bijenvriendelijke plant die deze diertjes aantrekt en zo de bestuiving van groenten bevordert. Ganzenvoet is een oude groente, die gebruikt in kleine hoeveelheden, onze voeding afwisselt en verrijkt. Van hondsdraf kan confituur gemaakt worden. En voor de haagwinde is de situatie is nog frappanter: deze op de markt gebrachte convolvulus draagt mooie blauwe of witte bloemen die geapprecieerd worden als ze niet al te sierlijke omheiningen bedekken. Maar als we ze in onze bloemperken vinden, dan vervloeken we ze!
En hier schuilt nu net de hele polemiek: staat de plant er dankzij mij of dankzij de wind, vogels...? Dat verandert in de eerste plaats alles! Misschien moeten we onze mening over dit zogenaamde onkruid wel veranderen, omdat het niet zo slecht is! En met een goed boek over plantherkenning zal je visie op de tuin een andere focus krijgen.
Heeft onkruid eigenlijk ook nut?
Het dient gezegd dat de natuur, in al haar biodiversiteit, overweldigend kan zijn. Laten we bijvoorbeeld eens naar een gazon kijken: een regelmatig gemaaid gazon bevat twintig verschillende planten, terwijl een “wild” gelaten gazon er veertig verschillende bevat! En raad eens welk van de twee meer insecten aantrekt? Diezelfde insecten die het evenwicht van je tuin bevorderen door de voedselketen te herstellen, aangezien insecten goed zijn voor tachtig percent van de fauna! Dus laten we het wat ongewenste planten betreft, niet meer hebben over onkruid!
Wil je weten over biodiversiteit? Neem deze zeker even een kijkje op onze themapagina rond biodiversiteit in de tuin.
Dat gezegd zijnde, laat een stukje van je gazon, het hoekje dat het minst toegankelijk is met de grasmaaier, ongerept.... Dit zal de biodiversiteit alleen maar in de hand werken, maar uiteraard hoef je niet het hele gazon ongeremd te laten groeien!
Hoe beheer ik mijn tuin dan?
Er moeten twee technieken onderscheiden worden: een die bestaat uit het beheer van vaste perken zoals die met struiken en een die bestaat uit het beperken van ongewenste planten in de bedden van eenjarige planten, bloemen, groenten en tuinpaden.
Voor de vaste plantperken die jaar na jaar op hun plaats blijven:
Het kan een oplossing zijn om een worteldoek te gebruiken, niet iedereen is daar voorstander van. Hoe ga je tewerk? Leg een micro-geperforeerd mulchdoek op de grond en zorg ervoor dat elke plant goed wordt omringd, druk het doek op de grond, zodat het nergens wordt opgetild door de wind, vergeet niet om de randen van het zeil te overlappen, zodat er geen spleten tussen de stroken van het doek achterblijven, bevestig het doek aan de grond met hiervoor geschikte nietjes en bedek het doek met plantaardige of minerale mulch. Deze houdt het doek op de grond, zorgt voor een mooi uitzicht en beperkt de groei van ongewenste planten. Deze zullen immers opeens moeite hebben om zich te ontwikkelen onder dit dikke tapijt, omdat de zon er niet bij kan en een plant of zaadje zonder zon kan zich niet ontwikkelen!
Voor bedden en perken die elk jaar vernieuwd worden:
De eerste oplossing is om de ongewenste planten onder de voet af te snijden! Deze techniek bestaat uit wieden om zo de wortels van de ongewenste planten af te snijden. Hierdoor sterft de plant af, omdat ze niet meer gevoed wordt.
Mulch gebruiken. De tweede oplossing is geen enkele grond braak te laten en dus een mulchlaag aan te brengen! Maar hier moet er geen mulchdoek gelegd worden, omdat de planten niet op dezelfde plaats blijven. Na het planten van de eenjarige planten vul je alle vrije gebieden op met mulch. Ga voor een laag van minstens 7 à 10 centimeter. Kies plantaardige en ontbindbare mulch zoals vlas- of hennepstro of cacaomulch, zodat je hem op het einde van het seizoen gewoon kunt inwerken in de grond. Deze soorten mulch zijn goede grondverbeteringsmiddelen die de grond verrijken.
Natuurlijke onkruidbestrijders
Voor binnenpleinen, paden en terrassen bestaan er natuurlijke onkruidbestrijders op basis van azijnzuur (gebruiksklaar) of pelargonzuur (geconcentreerd). Ze vernietigen ongewenste planten gewoon door contact. Breng deze voor een optimale werking aan op jonge ongewenste planten in de groeifase, bij voorkeur in de lente bij een temperatuur boven 15°C en herhaal na 7 à 14 dagen.