De 5 meest gestelde vragen over ecologische onkruidbestrijding
1. Waarom onkruid bestrijden?
Ongewenste planten of onkruid genoemd, ontnemen water, voedingsstoffen en licht van planten die een tuinier graag zou behouden. Deze sterke groeiers kunnen planten bedreigen door ze te overwoekeren, zeker bij kleinere planten (groenten, kruiden en bloemen) wat dikwijls de oorzaak is van een kleinere oogst of een oogst van mindere kwaliteit.
De hardnekkigste is het onkruid dat zich vermenigvuldigt en opnieuw schiet vanuit ondergrondse delen en zo al snel een voorsprong neemt ten opzichte van andere gewassen of aanplantingen. Ze vormen soms een broeihaard van parasieten of herbergen als waardplant “secundaire gastheren”, die bepaalde schimmelziektes veroorzaken. Sommige soorten kunnen schade aanrichten aan gebouwen, constructies, muren en gevelpleister (klimop).
Sommige soorten onkruid kunnen:
- giftig zijn (zwarte nachtschade, gevlekte scheerling)
- steken of allergische reacties veroorzaken (netels, distels, ambrosia)
- woekeren (heermoes of paardenstaart, winde, kweek, klaver)
Ook om ruimte te scheppen en oppervlakte vrij te maken voor bijvoorbeeld een nieuw gazon, een moestuin of nieuwe aanplantingen, is onkruidbestrijding noodzakelijk. Uiteindelijk betekent een mooie tuin hebben, de aanplantingen begeleiden, de borders, terras en oprit maar ook braakliggend terrein verzorgen. Onkruidbestrijding maakt daar deel van uit.
2. Welke oplossingen zijn er om onkruid te bestrijden?
Je kunt preventief te werk gaan en de groei van onkruid vermijden of verminderen. Lees onze tips hoe je dit met behulp van een slim tuinplan, groene bodembedekkers of een mulchlaag kunt doen.
Heb je met onkruid te maken en zoek je een minder arbeidsintensieve oplossing dan het wieden van onkruid? Er bestaan nog altijd onkruidbestrijders, makkelijke oplossingen voor je tuin, terras of tuinpad. Sinds de gewijzigde wetgeving van 3 jaar terug met het verbod op gebruik van onkruidbestrijders met glyfosaat voor particulieren, zijn er vooral oplossingen op natuurlijke basis verkrijgbaar. De toepassing en werking valt niet te vergelijken met vroeger en vraagt een juiste aanpak om resultaat te hebben.
Onkruidbestrijding door contact
Belangrijk om te weten is dat de huidige generatie onkruidbestrijders een oplossing is, die werkt op de plaats waar er contact is met de plant, ze worden contactherbiciden genoemd. Roundup® Rapid, Roundup® Contact en KB® Herbatak zijn onkruidbestrijders op basis van actieve ingrediënten die in de natuur voorkomen. De zuren in Roundup® en KB® onkruidbestrijders drogen het membraan van het onkruid uit. Hierdoor kan de plant niet meer aan fotosynthese doen en zal het onkruid volledig uitdrogen. Het gebruik van het product is dus ook volledig anders dan vroeger, waarbij onkruidbestrijders tot in de wortel (en bodem) gingen.
3. Wat is toegelaten in België en Luxemburg? Wat zijn de regels?
Er is een heel strikte toelatingsprocedure om op de Belgische en Luxemburgse markt te komen. De producten moeten aan heel wat veiligheidsregels en kwaliteitseisen voldoen voordat ze op de markt mogen komen. Ze worden dan ook uitgebreid getest in researchcentra. Ook de impact op het leefmilieu wordt grondig geëvalueerd. Naast een Europese wetgeving is er ook nog een Belgische (en zelfs Waalse en Vlaamse) wetgeving die tot de strengste van Europa behoort. Dit proces kan 10 jaar duren.
We horen sinds het verbod op onkruidbestrijders met glyfosaat vaak dat tuiniers hun heil zoeken bij azijn, javel, chloor en kokend water. Deze producten vernietigen onkruid, maar ook alle kostbare organismen in de grond worden vernietigd. Een foute dosering kan grote biologische schade veroorzaken. Ook het gebruik van branders om het onkruid weg te branden vernietigt alle levende organismen in de buurt van de plant.
4. Hoe behaal je een maximaal onkruidvrij resultaat?
Met deze tips voor het beste resultaat, is het belangrijk onze onkruidbestrijders onder de juiste omstandigheden toe te passen:
- Check het weerbericht
- Kies een rustige, droge dag uit om onkruidbestrijders toe te passen, met een temperatuur tussen 12°C en 25°C, op een heldere dag.
- Niet toepassen als er veel wind staat, de weggewaaide nevel kan andere planten beschadigen.
- Niet toepassen als het regent.
- Als het binnen 6 uur na toepassing regent, kan het nodig zijn de behandeling te herhalen.
- Niet toepassen als het heel koud is en ook niet als het heel warm is.
- Zorg dat je het product toepast op de bladeren
Het is belangrijk dat je het hele blad besproeit, maar zorg dat de vloeistof niet van het blad af loopt. De beste tijd om toe te passen is als de bladeren groen zijn en nog groeien, meestal in de lente en zomer. De eerste resultaten zie je na 1-3u. Indien nodig kan je opnieuw sproeien na 14-28 dagen.
- Pas toe bij het verschijnen van de eerste groei van ongewenste scheuten. Roundup® en KB® onkruidbestrijders werken enkel op jonge onkruiden en mos.
Gebruik enkel op aanwezige ongewenste planten, het is nutteloos om het product te gebruiken op naakte grond. Gebruik onkruidbestrijders zeker niet in jouw gazon, want dan zal jouw gazon ook aangetast worden.
5. Hoe kun je onkruidbestrijders veilig gebruiken?
Er gelden een aantal gouden regels die je in acht moet nemen. Water is iets wat we moeten beschermen. Eenvoudige maatregelen zijn nodig om ervoor te zorgen dat er geen gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terechtkomen:
- Blijf op afstand van waterlopen of afvoerputten, bij het toepassen en bij het mengen. Hou bij neerwaarts spuiten 1 meter en bij het rechtop spuiten 3 meter afstand.
- Draag handschoenen
- Betreed de behandelde zone niet en hou kinderen en huisdieren uit de buurt tot het product op het blad opgedroogd is (6 uur).
Bij het gebruik van een geconcentreerde versie (te mengen met water):
- Giet nooit het restant weg maar spoel de sproeier uit en spuit deze leeg in de tuin
- Gebruik de juiste dosering en volg de voorschriften zoals vermeld op het etiket. Deze dosering is gehomologeerd voor gebruik en garandeert het beste resultaat. Overdoseren is dus zinloos.
- Meng enkel de hoeveelheid die je meteen wil gebruiken.
- Een sproeikap helpt om gericht te spuiten en planten in de buurt te vermijden.
- Breng lege flessen naar het containerpark.
Alvast veel tuinplezier!