Wil jij je interieur opfleuren met leuke kamerplanten? Het kiezen van de juiste exemplaren is geen sinecure. Baadt je woonkamer in het licht of is je living eerder schaduwrijk? Heb je groene vingers of wil je planten die geen werk vragen? En heb je al gedacht aan luchtzuiverende planten? ‘I love my garden’ helpt je af van je keuzestress! Dankzij ons vind je in 1-2-3 de geknipte kamerplant!
Op ieder plantje past een dekseltje
Zeg nu zelf, een woonkamer ziet er toch meteen een stuk gezelliger uit met een beetje groen? Door een paar kamerplanten toe te voegen, voeg je instant sfeer toe aan je ruimte. Daarnaast zuiveren kamerplanten de lucht en geven ze je de broodnodige zuurstof. Redenen genoeg dus om naar je dichtstbijzijnde tuincentrum te trekken. Er is een kamerplant voor elke ruimte, of er nu veel of weinig licht te vinden is.
Licht versus schaduw
Een plant die veel licht nodig heeft, zet je natuurlijk niet in een donkere ruimte. Bij het kiezen van je kamerplant houd je dus best rekening met de lichtbehoefte. Heb je een kleinere woonkamer waar niet veel zon binnenkomt? Ga dan voor vrouwentongen, Mexicaanse dwergpalm, kamerpalm, arondskelk, hartvormige philodendron, pothos, lepelplant of varen. Is je woonkamer een oase van licht, dan kan je een kamerplant kiezen die in de volle zon mag staan. Denk aan zonnekloppers zoals cactus, vetplant, croton, aphelandra of zebraplant, kamerden, crassula ovata, vingerplant, christusdoorn, vijg en slaapkamergeluk.
Geen groene vingers?
Gaan jouw planten 9 van de 10x dood, heb je een hekel aan tuinieren, wil je zo weinig mogelijk werk aan een plant of heb je gewoon geen tijd? Een kamerplant kiezen doe je dan best op basis van onderhoud. Naar veel van de planten die overleven in de schaduw, heb je sowieso weinig omkijken. Kamerpalm, pothos en vrouwentongen hebben bijvoorbeeld nauwelijks water nodig. Maar ook palmlelie of yucca, olifantspoot, cactus, bamboe, hortensia, lavendel, leeuwenbek en polyscias kunnen wel een paar weken zonder water. Die laatste plant lijkt trouwens meer op een miniboom, inclusief stam, takken en bladerkronen. Maar hij is wel perfect geschikt voor kleinere ruimtes, omdat hij recht omhoog groeit.
Luchtzuiverende planten
Je kan ook een kamerplant kiezen op basis van zijn zuiverende werking. Uit studies is gebleken dat planten niet alleen koolstofdioxide omzetten in zuurstof, maar ook giftige stoffen uit de lucht filteren. Kampioen lucht zuiveren is de klimop, die allergenen uit de lucht haalt. Bijkomend voordeel is dat de klimop ook weinig onderhoud en licht nodig heeft. Ook aloë vera, azalea, goudpalm, gerbera, chrysant, philodendron en vrouwentong doen wonderen voor de luchtzuiverheid in je huis.
Verhoog de overlevingskans van je plant
Wil je zo lang mogelijk genieten van je kamerplant, geef dan liever te weinig water in plaats van te veel. Vergeet ook geen meststof toe te voegen voor sterkere en groenere planten. Substral Kamerplantenmeststof bijvoorbeeld, deze vloeibare mest bevat alle broodnodige voedingselementen om de natuurlijke weerstand van je plant te versterken. Lees steeds aandachtig de gebruiksaanwijzingen voordat je kwistig begint te gieten. Gun je kamerplanten af en toe ook een streepje zon. Alleen zo kunnen ze koolstofdioxide omzetten in zuurstof.
Last but not least, zoals iedereen kunnen ook jouw kamerplanten niet zonder een portie liefde. Wees dus lief voor je groene huisgenoten en je krijgt er sfeer, zuurstof en een zuivere lucht voor terug!