Hoewel cactussen vroeger alleen maar in woestijnen, Noord- Midden- en Zuid-Amerika of in tropische regenwouden tevoorschijn kwamen, zijn ze de voorbije jaren uitgegroeid tot een van de meest geliefde kamerplanten. Het lijkt erop dat onze stekelige en hippe vrienden nog lang in onze woningen, trendy zaken en leuke bars aanwezig zullen zijn omdat je ze heel lang kunt houden en weinig zorg nodig hebben. Dit betekent echter niet dat de onderhoud van een cactus gemakkelijker is. Integendeel, het verzorgen van je geliefde cactus is moeilijker dan het onderhouden van een meer traditionele plant. Zeker omdat er verschillende soorten cactussen bestaan die elk een andere verzorgingstechniek nodig hebben. Toch hoef je je geen zorgen te maken want dankzij deze ILOVEmyGARDEN-tips kun je zonder problemen je cactus verzorgen. In dit artikel geven we je niet alleen het onderscheid tussen de verschillende cactussen mee maar ook hoe je de beste groeiomstandigheden creëert, hoe je de cactussen perfect verzorgt en hoe je eventuele problemen met je cactussen kunt vermijden. Laten we samen de cactuswereld ontdekken!
Ontdek welke cactus je in huis gehaald hebt
Omdat je elke soort van cactus op een andere manier moet verzorgen, is het belangrijk om te achterhalen welke cactus je in huis hebt.
Zo bestaat er de astrophytum, die haar naam dankt aan de stervormige vorm. Als je de cactus van bovenaf bekijkt, dan ziet die er uit als een stralende ster.
Plaats de Aporokaktus gerust in je tuin. Deze cactussen groeien uit prachtige struikgewassen en de bloemen komen in kleuren zoals roze, rood en oranje voor.
Er zijn ook de Mammillaria cactussen. Deze kleine soort heeft bloemen in allerlei kleuren (roze, geel, wit, etc.) die samen de typische “kroon” van de plant vormen.
De Rebutia cactus en haar ronde steel, spiraalvormige ribben en korte, harde zilver of geelachtige stekels zorgen voor een oogverblindend spektakel, zeker als je er nog eens de bloemen in het crème, roze of paars aan toevoegt.
De vijfde soort is de Saguaro en hoewel deze gigantische cactus tot 20 meter hoog kan worden in haar natuurlijk omgeving, blijft de huiskamer-versie veel compacter. De cactus heeft groot witte bloemen die naar vanille ruiken.
Je kunt ook gaan voor de Rhipsalis. Deze onderscheidt zich van andere planten door de gekrulde stengels zonder doornen en de bel-vormige bloemen die voorkomen in wit, roze, rood of geel.
De volgende cactus is de Echinopsis die een prachtig ‘egelvormig’ uiterlijk heeft. Deze felgroene of donkergroene cactus is voorzien van de trechtervormige bloemen.
De Epiphyllum soort groeit in een struikvorm, past voortreffelijk bij andere planten zoals blauweregen, bergpijnbomen, zilverwier en andere prachtige buitenplanten en mag dus niet ontbreken in de tuin.
Je kunt ook opteren voor de Notocactus, maar deze cactus komt voornamelijk in het Zuiden voor. De kleur is meestal geel-paars of geel en past dus perfect in een tropisch klimaat.
Last but not least, er is de Echinocactus, die net zoals de Echinopsis, op een egel lijkt. Deze soort is de meest populaire cactussen omwille van hun roze, gele of rode bloemen en de dunne bloembladen.
Creëer de perfecte omgeving voor je cactus
Nu je weet welke cactus je hebt, wordt het tijd om de ideale groei -en leefomgeving te creëren voor je plant. Het maakt niet uit of je een Rebutia cactus of Mammillaria bezit, de factoren waar je rekening mee moet houden zijn steeds dezelfde. Ten eerste is het belangrijk om op de natuurlijke verlichting te letten. Je kunt een Astrophytum gerust in vol zonlicht plaatsen aangezien die plant temperaturen kan verdragen tot +28 ° C, maar een Aporokaktus plaats je altijd in indirect licht, anders kan die plant verbranden. Daarom is het van cruciaal belang om de temperatuur in het achterhoofd te houden. Aangezien de meeste cactussen bestand zijn tegen warmere temperaturen, moet je zorgen dat het niet te koud wordt. Hou de minimumtemperatuur altijd boven de 5 graden houden want anders kan de cactus afsterven.
De hoeveelheid water is ook belangrijk. Heb je de Notocactus? Dan moet je de plant overvloedig water geven, zonder dat de grond te droog of te nat wordt. Bij een Astrophytum daarentegen, moet je wachten totdat de grond volledig droog is voordat je de cactus terug water geeft. Tenslotte groeien cactussen het beste in doorlaatbare grond. Die luchtige grond zorgt ervoor dat de cactus het water goed opneemt en dat het overtollig water perfect afgevoerd wordt. Dit laatste is enorm belangrijk, zeker als je de Saguaro hebt, want teveel water en een slecht doorlatende grond zorgen ervoor dat deze cactus begint te rotten.
Laat je cactus nog beter groeien
Zoals vermeld is de juiste hoeveelheid water van cruciaal belang voor een goede groei van de cactus. Hoewel sommige cactussen zoals Astrophytum en Mammillaria minder water nodig hebben en andere meer water wensen, gelden er toch een paar algemene regels over hoe vaak je de cactus water moet geven. Tijdens de zomer moet je de planten meer water geven dan in de winter of rustperiode (meestal tussen november en midden maart). De zon zorgt voor het sneller uitdrogen van de grond, het verdampen van het water en een nog meer dorstige plant. Toch mag je de plant niet teveel water geven, regel nummer twee. Een overvloed aan water kan namelijk leiden tot verrotting. Denk je dat de plant water nodig heeft, maar heb je de cactus pas gegoten? Gebruik dan een vernevelaar om even wat water op de plant te spuiten.
Je cactus bemesten is zeer belangrijk en gemakkelijk, zeker omdat je zelf vetplantenmeststof kunt verkrijgen bij ons voor de cactus. Tomatenmest is een zeer goede aanvulling. Koop stikstofarme meststof want de cactussen hebben geen bladeren om die stikstof op te nemen.
Een cactus onderhouden is gemakkelijker dan dat je denkt
Je cactus zal niet alleen groeien door het gebruik van meststoffen en de juiste hoeveelheid aan licht en water, maar ook als je de cactus regelmatig snoeit, wordt die nog groter. Je hoeft de cactus alleen maar te snoeien als enkele van de stekken afgestorven zijn na de bloei, de cactus aan het overwoekeren is, de plant te groot wordt, de bladeren te lang worden of als ziektebestrijding. Je kunt gerust de onderste bladeren verwijderen en dit kan meestal gedaan worden zonder het snoeien.
Als je de cactussen gaat snoeien, draagt dan dikke handschoenen en beschermende kledij want cactussen kunnen zeer pijnlijk zijn. Snoeischaren zijn meestal voldoende voor het snoeien van je cactus, maar als je grotere cactussen hebt, gebruik dan een zaag. Kies voor gereedschap dat scherp genoeg is, zodat je de plant eenvoudig en zonder moeite kunt snoeien. Voordat je aan het snoeien begint, is het belangrijk je gereedschap te desinfecteren met alcohol zodat je geen ziekteverwekkers overbrengt op de plant.
Na het snoeien mag de plant niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Wacht drie a vier dagen voordat je de cactus water geeft.
Hoe verpot je de cactus?
Ga je de cactus verpotten? Dan is de beste periode om dit te doen tussen maart en mei, want dan ontwaken ze uit hun winterslaap en hebben ze nieuwe grond nodig hebben om te groeien. Je kunt de plant ook verpotten als de pot te klein geworden is door het groot aantal wortels of de groeiende plant.
Geef de planten enkele dagen geen water voordat je de cactus gaat verpotten, zodat de plant niet te vochtig is tijdens het verpotten. Je kunt een droge plant gemakkelijker uit de pot halen dan een natte. Een goede voorbereiding is reeds het halve werk geldt zeker voor het verpotten van een cactus. Zorg ervoor dat de nieuwe pot 20% a 30% groter is dan de huidige, zodat je volgend jaar niet opnieuw moet verpotten. Een nieuwe pot zorgt ook voor een betere groei van cactussen (en andere kamerplanten) en zeker als die een gat heeft in de onderkant. Het kan namelijk voorvallen dat de vorige cactuspot uit de winkel geen drainagegat heeft. Koop zanderige grond, zoals deze vetplantenpotgrond, want dit zorgt voor een betere groei.
Bedek eerst de bodem met potscherven of kiezelstenen want die helpen teveel water en wortelrot te voorkomen. Voeg wat cactuspotgrond toe. Haal daarna de cactus uit de oude pot door handschoenen en een tang te gebruiken. Ga na of er geen insecten of uitgedroogde of rottende wortels aanwezig zijn en verwijder deze indien nodig. Plaats daarna de cactus in het midden van de nieuwe pot. Tijdens de vierde stap, vul je de pot met verse en veel cactuspotgrond en druk je dit stevig aan. Daarna moet je de plant gewoon nog even rijkelijk water geven.
Wat zijn de meest voorkomende problemen?
Cactussen zijn relatief sterk en standvastig en daarom zul je weinig problemen krijgen met jouw cactussen. De enige problemen die kunnen opduiken, zijn meestal gerelateerd aan schimmel of ongedierte zoals spint en bladluis. Als je daarmee te maken krijgt, zet de plant even buiten tijdens de warme zomerdagen. Als het weer niet meezit, probeer er dan voor te zorgen dat de cactus beschermd is tegen de regen. Is het ongedierte nog steeds aanwezig? Dan helpen Substral Naturen Polysect en KB Fongys Ultra Spray zeker. Een cactus kan ook last krijgen van wolluis en dat kan opgelost worden door de plant onder een krachtige waterstraal te plaatsen. Pas gewoon op dat je de plant niet beschadigt.
Een cactusprobleem dat niets te maken heeft met ongedierte, is het slap worden van de cactus. Dit kan zijn omwille van een gebrek aan zonlicht of aan water. Om de plant weer te voorzien van die harde structuur, kun je de plant wat water geven. Je kunt de cactus ook in direct zonlicht plaatsen (check wel eerst of je cactussoort bestand is tegen zonlicht), wat tevens ook een goede oplossing is als de plant haar kleur verloren heeft.
Het laatste probleem dat kan voorkomen, is een plant die aan het verdorren is. Dit gebeurt meestal omdat je de cactus ofwel teveel of te weinig water geeft. Controleer de kluit van de plant en als die nog vochtig is, geef de plant dan geen water voor een paar maanden. Staat de plant te droog, giet die dan wat bij. Een te kleine pot kan de oorzaak zijn van het verdorren van de plant. Verpot de cactus dan op de manier die wij eerder aangegeven hebben.
Zorg voor je cactus zoals een echte professional!
Nu dat je bovenstaande tips meegekregen heeft, kun je net zoals een echte ILOVEmyGARDEN-professional de cactus onderhouden. De vraag blijft echter alleen nog: Ga je voor één cactus of kies je meerdere?