Zo blij zijn we met resultaat in onze moestuin met zoveel lekkers! Maar dan slaat alles om! In enkele uren tijd hebben de beruchte ‘roofdieren’ alles verslonden. Zoveel uren werk tevergeefs. De hele slakkenfamilie heeft zich tegoed gedaan aan je groentenvoorraad! Hoe kunnen we deze slakkenplaag aanpakken?
Slakkenkennis voor dummies
Om je vijand te verslaan moet je deze zo goed leren kennen als jezelf ! Een wijze les van Sun Tzu de Chinese krijgsheer. Slakken, naaktslakken en huisjesslakken zijn gastropoden (en behoren tot de weekdieren). Na de insecten de grootste dierengroep op aarde. Dus: respect!
De naam ‘gastopode’ betekent letterlijk "ingewanden in de voet". De gastropode heeft maar één voet die, afhankelijk van de soort, dient om te lopen of om te zwemmen. Onze buikpotige vrienden of beter: vijanden, bewegen zich met de spier van hun enige voet (alleen vooruit, nog niet teruggekeerd), geholpen door een min of meer plakkerig slijm dat ze verspreiden op hun weg om hun beweging te vergemakkelijken en laat ze op verticale oppervlakken hangen.
De huisjesslak
De huisjesslak onderscheidt zich van naaktslakken door de schaal. Het komt naar buiten als de luchtvochtigheid hoog genoeg is bij milde temperaturen. Deze slak kan tussen 3 en 7 jaar leven en is hermafrodiet. Dat betekent dat deze slak afhankelijk van zijn gemoedstoestand, vader of moeder kan spelen. De huisjesslak legt eieren tot een keer per maand. Hij is een goede eter en zijn voedsel is afhankelijk van de soort: voornamelijk planten, vele soorten eten ook aas, paddenstoelen en schimmels. Veel soorten zijn belangrijke opruimers die ten onrechte als schadelijk worden gezien. Sommige naaktslakken eten ook wel andere dieren en kunnen ook wel kannibalisme vertonen... bah!
De naaktslak
Makkelijk te onderscheiden van haar "huisjesneef", omdat de naaktslak geen schelp heeft. Het kan verschillende groottes en kleuren hebben (oranje, bruin, zwart ...). Het heeft 4 tentakels zoals de huisjesslak: twee voor de ogen, twee voor zijn olfactorische sensoren. Een vraatzuchtig koudbloedig dier dat zich voornamelijk 's nachts voortbeweegt. Deze naaktslak heeft hetzelfde voedingspatroon als de slak (alleen wat meer vraatzuchtig) en komt alleen uit als het weer er optimaal voor is (nat en zacht). Is hermafrodiet, de slak kan tot 500 eieren leggen en graaft deze in een put in de grond. Hij kan zich tot 7 meter per dag voortbewegen (voor de meest sportieve).
Hoe slakken doeltreffend aanpakken ?
Er bestaan verschillende methodes om deze vraatzuchtige diertjes in jouw tuin aan te pakken.
Oma weet raad
Probeer deze grootmoeders middeltjes eens uit. Sommige klinken gek maar zijn zeker het proberen waard. Bier, slakken houden ervan. Maak een lokdoos van bijvoorbeeld een leeg botervlootje. Graaf dat tussen de planten in zodat de bovenkant van het bakje op gelijke hoogte is met de aarde. Vul het bakje met een restje bruin bier. Elke ochtend kun je slakken verwijderen. Haar: als je je kat of hond borstelt, zorg dan dat hun jas zich goed verspreidt rond jouw planten. Slakken haten dat.
De ecologische aanpak
- Natuurlijke vijanden van de slak: insecten, kikkers, vogels. Maar dit is moeilijk te organiseren. Next!
- Aantrekkelijke planten, zoals de goudsbloem, als ze dicht bij je gewassen worden geplant, zullen de naaktslakken deze planten verkiezen en je moestuin negeren.
- Afstotende planten zoals knoflook, geranium, ui zorgen voor een natuurlijke beschermende barrière.
- Kippen laten scharrelen, maar niet iedereen heeft kippen bij de hand natuurlijk.
- Hennep mulch: fijne deeltjes hinderen de beweging van slakken en beperken zo de aantasting. Bovendien is mulch ook goed tegen de groei van onkruid en houdt het de grond vochtig. Gebruik hiervoor Naturen Hennepstrooisel.
- Zorg voor een natuurlijke hindernis. Je kunt zand of krijt gebruiken of makkelijker Substral Naturen Slakkenbarrière, dit nieuwe product op basis van lavagruis is bestand tegen de regen. De slakken worden gestopt door deze zeer onaangename barrière vol scherpe kantjes.
- Substral Naturen Limex Bio elimineert alle soorten naaktslakken op groenten, aardbeien, bloemen en sierplanten. Op basis van ijzerfosfaat dat van nature in de bodem voorkomt, mag gebruikt worden in de biologische landbouw.
Andere bestrijdingsmiddelen anti-slakken
KB Limex Ultra is een traditioneel slakkenlokaas dat ongewenste naaktslakken in de tuin bestrijdt. Meer info.