Een paar slakken in de tuin, da’s natuurlijk niet erg, maar als ze aan je jonge sla plantjes, zachte asterscheutjes of de bladeren van je mooiste hosta beginnen knabbelen, kun je toch beter snel ingrijpen.
Voor we het zouden vergeten: slakken hebben écht wel hun nut in de natuur. Ze ruimen niet enkel levende planten maar ook dood organisch materiaal en kleine insecten op. Bovendien vormen ze een belangrijke voedselbron voor egels, spitsmuizen, mollen, merels, lijsters, spreeuwen, eenden, kippen, kikkers en padden. Alle slakken uit je tuin bannen, is dus geen goed idee; hun schade beperken, is meestal wel nodig.
Slakken met of zonder huis?
De ene slak is de andere niet. Huisjesslakken vormen de minste bedreiging voor je planten: ze eten vooral plantaardig afval en dood materiaal. Naaktslakken (zonder huisje) zijn helaas veel grotere veelvraten én ze vermenigvuldigen zich ook nog eens razendsnel. Ze leven 9 tot 12 maanden en leggen in één keer tot 500 eitjes - bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot een spectaculaire vermenigvuldiging leiden. Bovendien gaan naaktslakken pas in winterrust als de temperatuur onder 5 °C duikt - hou ze dus ook in de herfst nog goed in de gaten.
Hoe kan je slakken uit jouw moestuin houden? 3 handige tips!
Vroeg begonnen is half gewonnen, en dat geldt zeker voor de slakkenjacht. Begin er al aan in maart, als er nog maar weinig slakken te zien zijn. Elke slak die je dan vangt, kan zich niet meer vermenigvuldigen. Zo bespaar je jezelf later heel wat werk en schade.
We delen graag drie handige tips om slakken uit jouw moestuin te houden:
1. Preventie
Het is belangrijk is om preventief te werk te gaan. Je kan slakkenwerende planten rond jouw moestuin plaatsen om deze onaantrekkelijk te maken voor de kleine boosdoeners. Afrikaantjes, goudsbloem, bernagie en mosterd vermijdt de slak liever. Ook de sterke geur van knoflook, munt, tijm, lavendel en venkel zorgen ervoor dat de slak jouw moestuin snel zal verlaten. Geef ze dus zeker een plaatsje in of rond de moestuin.
2. Barrière
Zorg voor een barrière rond jouw moestuin zodat de slakken geen toegang kunnen krijgen tot al jouw lekkers. Hiervoor kan je makkelijk gebruik maken van de Slakkenbarrière van Substral® Naturen®. Je strooit dit rond je gevoeligste planten zoals hosta’s of sla en de slakken komen er niet bij.
Een andere mogelijkheid is om schelpen of eierschalen fijn te malen en deze rond de moestuin uit te strooien. Slakken hebben een hekel aan een scherpe ondergrond. Ook grof zand, houtas of Naturen® Lavagruis kunnen helpen ze te voorkomen. Strooi regelmatig een laagje rond je planten of moestuin.
3. Ecologische evenwicht
Om het ecologische evenwicht in jouw tuin te bewaren, kan je toevlucht nemen tot de natuurlijke vijanden van de slakken. Vogels, kikkers, padden, egels en kippen zijn niet vies van slakken en zien ze als een lekkere lunch. Pro tip: laat de dode slakken in de tuin liggen. Niet om andere slakken bang te maken, maar omdat de dode slakken nog meer natuurlijke vijanden aantrekken die veel goeds in jouw tuin kunnen doen.
Interacties tussen plant en dier zorgen voor een gezondere tuin! Lees meer over onze beste voorbeelden voor het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.
Help! Heb je toch een slakkenplaag?
Helaas, bij een echte slakkenplaag zijn al deze huis-, tuin- en keukenmiddeltjes niet voldoende en heb je echt wel wat doeltreffends nodig.Naast de klassieke slakkenkorrels heb je ook ecologische slakkenkorrels. Deze doden wel de slakken, maar berokkenen de dieren die (dode) slakken eten, zoals merels, lijsters, egels en padden, geen kwaad.
Strooi nooit zout op of bij slakken, daarvan sterven ze een erg pijnlijke dood. Bovendien is zout in de tuin helemaal niet goed voor de bodem en de planten.
Image credits : Pexels