Hoe engerlingen bestrijden
Engerlingen zijn larven van kevers die veel voorkomen in België en Nederland. Je wilt ze niet in je tuin, want ze kunnen flinke schade aanbrengen aan je gazon. De engerling leeft onder de grond en veroorzaakt lelijke gele en bruine plekken in het gras.
Lees in dit artikel alles over engerlingen en het belangrijkste; hoe je engerlingen snel kunt herkennen, bestrijden én voorkomen.
Wat zijn engerlingen?
Engerlingen zijn de larven van bladsprietkevers. Deze keversoort herken je aan hun grote dekschilden en bladvormige voelsprieten. De meest voorkomende soorten in België zijn de:
- rozenkever
- meikever
- sallandkever
- roestbruine mestkever
- junikever
- julikever
- johanneskever
- en neushoornkever.
Het vrouwtje van de bladsprietkever legt haar eieren onder de grond. Uit een ei komt de engerling of eerste levensvorm van de kever, die zich voedt zich met de wortels van grassen.
De engerling ziet eruit als een dikke, geelwitte rups. Hun kop en pootjes zijn oranjebruin. Het lichaam van de engerling krult zich in een typische C-vorm.
Hoe groot engerlingen worden, hangt af van de soort kever. De larven van de rozenkever zijn met hun 1,5 centimeter het kleinst. Terwijl de larven van de meikever wel 5 centimeter groot kunnen worden.
Zoals het een goede larve betaamt, eet de engerling aan een stuk door. De larve groeit hard en vervelt een aantal keer. Als de engerling groot genoeg is, verandert hij in een pop. Dat kan soms wel vijf jaar duren. Die pop verandert na een paar maanden in een kever.
Verschil engerling en emelt
Engerlingen worden vaak in een adem genoemd met emelten. Dat komt omdat de emelt ook een bodeminsect is dat je gazon beschadigt. Het zijn de larven van een langpootmug. De emelt eet net als de engerling gras.
Het verschil tussen de emelt en engerling, is dat de emelt ‘s nachts uit de grond komt en grassprieten de bodem in trekt. Ook zien ze er anders uit: emelten lijken meer op een kruising tussen een worm en rups. Ze hebben geen duidelijk hoofd of poten. Emelten zijn grijsbruin en ongeveer 4-5 centimeter lang.
Waarom zijn engerlingen slecht?
De engerlingen leven onder je grasmat en eten zich een weg door het wortelnet. Ze beschadigen graswortels die daardoor geen vocht en meststoffen meer opnemen. Resultaat: je gras verliest zijn kleur en kwaliteit.
Engerlingen trekken ook vogels aan die larven eten. Vooral kraaien, roodborstjes en spreeuwen. De vogels maken het gazon verder kapot, doordat ze het gras kapot pikken om de insecten te vinden.
Hoe herken je engerlingen?
Het is goed om te weten wat engerlingen zijn, welke schade ze aanrichten en hoe je ze herkent. Je wil natuurlijk weten of ze zich ook in jouw tuin bevinden. Misschien vermoed je wel dat ze aanwezig zijn door nieuwe kale plekken en de vele vogels op je gazon.
Met de volgende methode kun je achterhalen of engerlingen de oorzaak zijn van schade aan of verkleuringen in je gazon:
Giet vlak voor de zon ondergaat water rond de dorre plekken in het gras. Dek hierna de plek af met zwart plastic. Zodra je het zeil de volgende ochtend weghaalt, vind je de engerlingen en/of emelten in het gras. Zo niet, kijk dan eens naar andere oorzaken.
Hoe voorkom je engerlingen?
Het beste is natuurlijk om engerlingen te voorkomen. Je wilt je gazon namelijk mooi gezond en groen houden.
Te veel engerlingen en veel andere plagen (denk aan de emelt) verschijnen vaak door te weinig biodiversiteit in je tuin. Met weinig verschillende soorten planten en dieren, zijn er minder natuurlijke vijanden die de engerling bestrijden. Plaats daarom bijvoorbeeld hagen, bomen en bloemen rondom je gazon.
Sterk ruikende planten en kruiden helpen goed tegen engerlingen. De larven houden namelijk niet van de geur en zullen snel vertrekken. Denk aan citroenkruid en knoflook.
Je gazon goed onderhouden helpt engerlingen ook voorkomen. Engerlingen komen vaak voor in een te losse bodem. Geef je gras genoeg meststoffen en water. Vermijd mos door een of twee keer per jaar te verticuteren. Bijvoorbeeld in maart of april en augustus of september. Voorkomen van engerlingen is altijd beter dan engerlingen bestrijden.
Engerlingen bestrijden
Heb je toch last van engerlingen in je gras, dan kan je deze op twee makkelijke én natuurlijke manieren bestrijden:
Aaltjes tegen engerlingen
Je kunt engerlingen bestrijden met aaltjes. Dit zijn kleine rondwormen of nematoden, die wij met het blote oog niet kunnen zien. Het is de natuurlijke vijand van veel insecten en hun larven.
Aaltjes dringen het lichaam binnen via natuurlijke openingen van de enderling. Daar geven ze een stof af die de keverlarve in een paar dagen doodt. Het aaltje eet de engerling vervolgens op.
Zorg dat je de grond goed nathoudt als je aaltjes gebruikt om enderlingen te bestrijden. Dus houd je gras vochtig voor minimaal twee weken en als je veel last hebt van engerlingen zelfs 4-6 weken. De aaltjes overleven namelijk niet in te droge grond.
Koop aaltjes online of bij het tuincentrum. Naast engerlingen, bestrijden aaltjes veel andere bodeminsecten. Denk aan de eerdergenoemde emelt!
Aaltjes gebruiken vanaf mei
De bodemtemperatuur moet boven de 10 graden liggen als je aaltjes wilt gebruiken tegen engerlingen. Dat is vaak pas vanaf mei.
Daarbij is het beste moment om engerlingen te bestrijden met aaltjes als de larven nog klein en zwak zijn. Dus wanneer ze net uit het ei kruipen. Dit verschilt per keversoort. De beste resultaten van bestrijding met aaltjes zien we tussen juni en oktober.
Zie hieronder wanneer je aaltjes het beste kunt inzetten om de verschillende soorten keverlarven te bestrijden.
Maanden | Keversoort |
april* – september | Sallandkever |
april* – oktober | Roestbruine mestkever |
mei – september | Meikever |
juli – september | Rozenkever |
augustus – september | Junikever |
Last na het bestrijden van engerlingen?
Last van naaktslakken?
Het bestrijden van engerlingen met aaltjes kan een vervelend effect hebben. Doordat je de grond vochtig moet houden, kan je last krijgen van naaktslakken. Lees hier meer over het bestrijden van naaktslakken