Is je tuin aan renovatie toe of is je huis eindelijk klaar en snak je naar groen en bloemen om je heen? Maar weet je niet goed hoe er aan te beginnen? Met onze leidraad schiet je beslist al een stuk op.
Jouw verlanglijstje
Schrijf op wat er zeker in je tuin moet: terrassen, een (zwem)vijver, een speelgazon, een moestuin, … Wil je veel kleur of hou je het liever rustig groen? Wat wil je doen in je tuin: in alle rust ontspannen, feesten met een groot gezelschap of ravotten met de hond? Moet er een schommel, een zandbak of een hondenren in? Heb je een mooi uitzicht (waar je maximaal van wil genieten) of een lelijke muur, die weggestopt moet worden? Hoeveel privacy wil je? Kijk hoe de zon draait en plan zon- en schaduwplekken. Van welke tuinstijl en welke kleuren hou je?
De ene vindt een romantische rozentuin mooi, de ander een abstracte grassenhoek, strakke tuinkamers of een landelijke plek met bloemenweide en boomgaard. Weet dat voor kinderen een klein bosje met een boomhut veel spannender is dan een gazon. En, niet onbelangrijk, hoeveel tijd wil je aan je tuin spenderen? Een groot gazon, hagen, snoeivormen, borders en planten in pot zijn alleen geschikt voor wie bijna dagelijks wil tuinieren. Maak zelf al een paar schetsen, voor je met een tuinarchitect of - aannemer gaat praten.
Tuinarchitect of tuinaannemer?
Een tuinarchitect tekent het ontwerp en kan ook de werken begeleiden, die door een tuinaannemer worden uitgevoerd. Na een eerste vrijblijvende gesprek beslis je of je er al dan niet mee in zee wil. Hij of zij zal dan de tuin opmeten en je een of meerdere ontwerpen voorleggen. Hij zal aangeven voor welke werken een vergunning nodig is, en kan die ook voor jou aanvragen. Reken op zes weken tot drie maanden tussen het eerste contact en het definitieve ontwerp. Zo'n plan (zonder details van de beplanting) heb je al vanaf £1.35; in verhouding tot de uitvoering van de werken is dat een peulenschil.
Vraag de tuinarchitect vooraf een prijsinschatting te maken. Laat voor de aanvang van de werken de bodem analyseren; de Bodemkundige Dienst van België kan je daarbij helpen.
Stap voor stap
Een tuin aanleggen, kost geld. Pak het gefaseerd aan. Begin met het rond je huis comfortabel te maken. Start met bomen, struiken en hagen, en zaai de rest voorlopig in met gras. Paden en terrassen zijn de slokoppen in je budget. Voor de plekken waar je vaak komt, dicht bij je huis kan je duurdere natuursteen, kleiklinkers of keramische tegels kiezen; op minder zichtbare plekken grind, dolomiet; voor je oprit kan je grasdallen nemen.
Eens je structuur er staat, komt de invulling. Borders met vaste, meerjarige planten zorgen voor kleur van het voorjaar tot de vorst. Rozen passen overal en de keuze is enorm. Blauweregen, clematissen en kamperfoelie brengen kleur en geur op de muren.