Kleurrijk bladertapijt
In de herfst verkleuren alle bladeren en verandert je tuin in een prachtig, kleurrijk schilderij waar je vanuit je living van kan genieten. Maar herfst betekent ook koude, regenbuien en felle wind. Slechte weersomstandigheden zorgen ervoor dat bladeren afgerukt worden en allemaal op je gazon, bloemenperken en moestuin terechtkomen. Laat je ze liggen of haal je ze weg? Lees snel verder en ontdek wat je met afgevallen bladeren kan doen.
Voer voor de winter
Tijdens de herfst trekken bomen, struiken en planten de voedingsstoffen uit hun bladeren om de wortels te voeden zodat ze gewapend zijn tegen de naderende winter. De samenstelling verandert waardoor de groene kleur verandert in gele, bruine of rode kleurtinten. Dit proces zorgt er bovendien ook voor dat de bladeren los gaan hangen. Als het regent, stormt of waait is er dus veel kans dat ze volledig loskomen en op de grond vallen. ‘I love my garden’ geeft je tips om afgevallen bladeren nuttig te gebruiken.
Haal ze weg
Of je afgevallen bladeren laat liggen of ze verwijdert is een persoonlijke keuze. Misschien hou je wel enorm van knisperende bladeren onder je voeten als je door je tuin wandelt. Maar zelfs als je ze laat liggen moet je ze wel altijd weghalen van je gazon en je vijver. Gras houdt namelijk van veel licht. Zet onder je bomen dus best bodembedekkers of andere planten die bestand zijn tegen bedekking door een laag bladeren. Op je gazon kan je bladeren verwijderen met een bezem, een hark of een bladblazer. In je vijver gebruik je best een bladerzeef.
Deken voor je bloemen
In principe kan je afgevallen bladeren gewoon in je border laten liggen. Het fungeert dan als een natuurlijk winterdekenvoor je vaste planten en bloemen. De laag mulch zorgt ook voor extra voeding en weert onkruid. Zorg er wel voor dat de laag bladeren niet dikker wordt dan 10 cm. Een teveel aan afstervende bladeren werkt (schimmel)ziektes in de hand die andere planten kunnen besmetten. Het geeft ongedierte ook de kans om te overwinteren, maar ook nuttige diertjes zoals regenwormen hebben dan een veilige plek voor hun winterslaap. En gewenst of niet, vogels profiteren optimaal van al het leven in je bladerdek.
Maak compost
Bladcompost bevat niet zoveel voedingsstoffen aangezien de bomen en struiken de meeste voedingsstoffen al hebben geclaimd, maar het is nog steeds geschikt om de bodem mee te verbeteren. Let op! Je kan wel niet alle soorten bladeren composteren. Eiken- en beukenbladeren verteren bijvoorbeeld zeer langzaam en gooi je dus best niet op je composthoop. Je kiest het best bladeren die snel verteren zoals die van een: Appelboom, Es, Populier, Vlier, Wilg, Kastanje, Linde.
Als je geen composthoop hebt dan kan je toch gemakkelijk zelf compost maken door volgende stappen te volgen:
- Stop afgevallen (liefst natte) bladeren in een grote vuilniszak
- Meng er wat kalk doorheen (dat versnelt het verteringsproces en verhoogt ook de zuurtegraad)
- Stamp de bladeren aan en bind de zak goed dicht
- Prik enkele gaten in de zak
- Laat de zak staan tot het voorjaar en geniet van je zelfgemaakte bladcompost!
Heb je de smaak te pakken?
Wil je nog meer weten over manieren om afgevallen bladeren in je tuin te hergebruiken? Ontvang handige tips door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, volg ons op Facebook of breng een bezoekje aan een van onze tuincentra. Onze groenexperts geven je met veel plezier professioneel advies.