Ben jij de gelukkige eigenaar van een moestuin? Dan kan je genieten van massa’s heerlijk verse groenten en fruit. De restjes kan je verwerken in taart, confituur en soep, maar wat met de grote overschotten? ‘I love my garden’ verzamelde een paar beproefde ideetjes voor je, zoals inmaken, invriezen en drogen in de oven. Dankzij deze eeuwenoude technieken kan je kruiden, fruit en groenten laaaaang bewaren.
Goed bewaarde geheimen
Geeft je moestuin je af en toe meer fruit en groenten dan je kan eten, dan kan je de restjes natuurlijk verwerken in gerechten. Rode vruchten zoals aardbeien, bessen en frambozen zijn bv. prachtige smaakmakers in taarten en confituur. Groenten kan je dan weer naar hartenlust combineren in de soep. Denk maar aan courgetten, tomaten, wortelen, prei en uien. Maar eigenlijk kan je van elke groente een heerlijke soep maken.
Als je grote overschotten aan fruit en groenten hebt, wil je die maanden bewaren zonder dat de kwaliteit verloren gaat. Dat doe je door het invriezen, inmaken of drogen van je moestuinoogst.
Methode 1: invriezen
Je kan vers fruit en groenten probleemloos invriezen zonder dat ze aan voedingswaarde verliezen. Maar dan moet je het wel goed doen. Leg je producten bv. zo snel mogelijk na de oogst in een vriezer van -24 °C. Om zoveel mogelijk kleur en vitamines te behouden, kook je je groenten een minuut of 2 voordat je ze invriest. Spoel ze gelijk daarna af onder de koude kraan. Fruit hoef je niet te blancheren. Verpak je groenten in kleinere, luchtdichte porties en zet op elk pakje een datum. Geblancheerde groenten kan je 8 tot 9 maanden bewaren. Eenmaal het fruit of de groenten ontdooid zijn, kan je ze niet meer opnieuw invriezen.
Methode 2: inmaken
Een bewaarmethode uit grootmoeders tijd die ideaal is voor superverse groenten en fruit is inmaken of wecken. Als je dit goed doet, kan je je voedingswaren nog maandenlang bewaren zonder dat er kunstmatige conserveermiddelen aan te pas komen. Je kan groenten inmaken met bewaarvloeistoffen zoals olie, suikersiroop, citroensap, wijn en azijn. Azijn is het meest effectieve bewaarmiddel, maar geeft natuurlijk een zure smaak. Varianten zoals wijnazijn en appelazijn zijn iets zachter.
Maak om te beginnen je groenten of fruit goed schoon, snijd ze in stukken en blancheer ze voor een minuut of 2 in kokend, gezouten water. Voeg vervolgens de inmaakvloeistof toe en verhit het mengsel een half uur lang op 85 °C. Na afkoeling giet je dit in gesteriliseerde (weck)potten die je in de koelkast bewaart.
Heb je bv. een overschot aan courgetten in je moestuin? Snijd deze groente dan in plakjes, gril ze en stop ze in een goed schoongemaakte pot, samen met wat verse kruiden zoals rozemarijn, tijm, zout en peper. Vul de pot verder aan met olie, zodat de courgetten volledig in de vloeistof staan.
Komkommers kan je een aantal weken bewaren in een mengsel van azijn, water en suiker. Breng voor 2 à 3 komkommers 750 ml azijn, 250 ml water en 2 eetlepels suiker aan de kook en giet dit mengsel daarna bij de gewassen komkommerschijfjes. Voeg eventueel verse kruiden toe, zoals takjes dille en rode peperringen.
Ook fruit kan je makkelijk inmaken. Heb je een perzikenboom in je tuin staan? Maak deze heerlijk zoete vruchten dan in met suikersiroop. Schil eerst 1,5 kilo perziken, verwijder de pitten en snijd ze in ‘achtjes’. Breng vervolgens 1 liter water aan de kook en laat hierin 750 suiker oplossen. Vul gesteriliseerde weckpotten met de perziken en vul deze tot de rand met suikerwater. Verhit de weckpot ten slotte 20 minuten lang op 80 °C.
Methode 3: drogen in de oven
De 3e methode is minder geschikt om fruit en groenten te bewaren, maar ideaal voor verse kruiden. Geeft je kruidentuin je meer kruiden dan je kan eten, dan kan je ze heel makkelijk drogen in de oven. Zo geef je kruiden als basilicum, oregano en peterselie een 2e leven en tonnen meer smaak!
Pluk ’s ochtends vroeg je kruiden, spoel ze af en dep ze voorzichtig droog met een schone handdoek. Verwijder vervolgens alle blaadjes van de steeltjes en leg ze op bakpapier. Verwarm de kruiden op 175 °C, maar zorg ervoor dat de ovendeur niet volledig gesloten is. Laat de kruiden ongeveer 1 uur in de oven zitten, afhankelijk van de soort. Zodra je de kruiden kan verkruimelen, zijn ze voldoende droog. Zijn ze klaar? Stop je kruiden in een luchtdichte pot en bewaar deze op een koele en droge plaats. Zo kan je tot een jaar lang genieten van je kruiden!
Help je moestuin een handje
Oogst je minder kruiden, fruit en groenten uit je moestuin dan je hoopte? Geef je planten een duwtje in de rug met Substral Naturen Moestuinmest. Deze natuurlijke meststof bevat gedroogd zeewier, dat de groei van je gewassen stimuleert. Substral Naturen heeft ook een meststof speciaal voor kruiden. Hun volledige assortiment vind je bij je dichtstbijzijnde tuincentrum.