Hoe en wanneer snoei je een pruimenboom?
Een pruimenboom is goed te onderhouden en is dus de ideale fruitboom als je een grotere tuin hebt. Pruimenbomen snoei je het liefst zo min mogelijk. Eén keer per jaar is voldoende en grondig snoeien zoals bij appel- en perenbomen is niet nodig. Het is wel belangrijk om je boom wat uit te dunnen.
Wanneer je pruimenboom snoeien?
Wanneer je jouw pruimenboom best snoeit, hangt heel erg af van de leeftijd en de soort van je boom.
Jonge pruimenbomen
Jonge pruimenbomen tot drie jaar oud moeten nog veel groeien. Daarom is het voldoende om ze slechts licht te snoeien in het vroege voorjaar, voordat de knoppen beginnen te openen. Zo voorkom je ziektes.
Oudere pruimenbomen
Oudere pruimenbomen daarentegen snoei of dun je het best uit direct na de oogst, in augustus of september. Dan zit het blad nog aan de boom en is de pruim minder vatbaar voor de gevreesde loodglasziekte, die bij wintersnoei gemakkelijk de wonden binnendringt. Loodglans is een ziekte die bijna niet te bestrijden is en tot diep in het hout doordringt. Controleer dus jaarlijks of je sporen ziet. Loodglasschimmel kan je herkennen aan de roodbruine kleur op de bladeren. Is jouw boom besmet? Snoei dan de besmette takken en alle beschimmelde vruchten weg. Zo voorkom je dat de besmetting zich verder verspreidt. Vergeet zeker niet het snoeigereedschap te steriliseren na het snoeien en wondafdekmiddel te gebruiken.
Loodglans is het minst actief in de nazomer. Het is dus een goed idee om je pruimenboom te snoeien op een warmere dag wanneer er geen regen voorspeld is. Zo kan de boom goed herstellen van snoeiwonden.
Tip: Ben je vergeten om je pruimenboom in de nazomer te snoeien? Dan is het beter om een jaar te wachten en de snoei eenmalig over te slaan.
Hoe snoei je een pruimenboom?
Ook de manier waarop je jouw pruimenboom best snoeit, hangt af van de leeftijd van de boom. Voor kleine takken gebruik je makkelijk een snoeischaar, voor grotere takken heb je al snel een klein snoeizaagje nodig. Gebruik altijd proper en scherp snoeigereedschap.
Andere handige tips voor je begint: snoei altijd op naar buiten gerichte knoppen, zodat er geen takken en scheuten naar binnen groeien. Zorg ervoor dat je de snoeischaar in een hoek van 45 graden op de tak of knop houdt.
Jonge pruimenboom snoeien
De eerste drie tot vijf jaar zijn de belangrijkste jaren om een pruimenboom te snoeien. Zo ga je te werk:
-
Snoei je nieuwe boom direct na het planten. Als je net een pruimenboom hebt gekocht, is de kans groot dat hij jonger is dan drie jaar. Van zodra je hem hebt geplant, moet je direct een gedeelte van de bovenkant afknippen, net boven een knop. Gebruik wondafdekmiddel om ziektes en infecties te voorkomen.
-
Kies in de eerste drie tot vijf jaar de vier gezondste takken uit (twee links en twee rechts) tijdens de rustseizoen. Deze moeten verdeeld zitten rondom de stam en op een verschillende hoogte ingeplant staan. Probeer een ladderpatroon te creëren (andere kant steeds een takje hoger) en snoei de andere takken weg. Deze vier takken snoei je terug totdat er op elke tak maar een of twee bloemknoppen zitten. Knip net boven de knoppen. Zorg ervoor dat de laatste knop waarboven je snoeit naar buiten is gericht, zodat de kroon zich naar buiten ontwikkelt en zo een open kroon vormt.
-
De vier sterkste takken die op verschillende hoogtes worden gesnoeid, vormen de basis voor jouw pruimenboom. Ze worden ook gesteltakken genoemd. Het beste staan gesteltakken met een hoek van 45 graden op de stam.
-
In de volgende jaren kies je opnieuw vier gezonde takken boven de vier takken die je in het vorige jaar hebt gekozen.
-
Snoei elk jaar de bovenkant van de pruimenboom 30 tot 60 centimeter af. Door de boom ook in de hoogte te snoeien, behoud je een mooie vorm.
-
Ga door met stap 2 en 3 totdat de boom de ideale hoogte heeft bereikt. Snoei ook takken die elkaar kruisen, zwakke en zieke takken.
Oude pruimenboom snoeien
Je boom is na drie tot vijf jaar een echte boom geworden. Je wil de boom nu zoveel mogelijk met rust laten en zorgen dat hij vruchten gaat produceren. Gebruik daarom een nieuwe snoeimethode. Snoei alleen nog maar waterloten (dunne, jonge twijgen die recht omhoog groeien) en de zieke of ongewenste takken.
Tip: Snoei zover mogelijk van de stam af. Begin onderop bij de dode en beschadigde takken en werk zo omhoog.
Verwilderde pruimenboom snoeien
Een verwilderde pruimenboom is heel gevoelig. Het is dus geen goed idee om de boom in één keer helemaal terug te snoeien. De boom kan verzwakken en misschien nooit meer volledig herstellen. Je moet het proces dus over een tweetal jaar verspreiden.
Je mag de boom maximaal een derde terugsnoeien. Een tak van een meter snoei je dus maximaal 33 centimeter.
De bloeitijd van een pruimenboom
Wanneer jouw pruimenboom bloeit hangt af van het ras. Soms kan je al heel vroeg in het voorjaar, rond maart, genieten van de lekker geurende witte of roze bloemetjes. De pruimenboom is één van de eerste fruitbomen die bloeit. De hoeveelheid bloesems geeft aan wat je zal kunnen verwachten van de oogst.
In de vroege voorjaar is er nog kans op nachtvorst. Hoewel de boom winterhard is, kan je de bloesems best beschermen. Dat kan bijvoorbeeld met een vliesdoek.
Aan het einde van de bloeitijd begint de groei van het blad.
De pruimenboom kan ongeveer 5 meter hoog worden. Afhankelijk van het ras kan je tussen half juli en eind september heerlijke zoete pruimen plukken.
Help! Mijn pruimenboom bloeit niet
Heb je goed gesnoeid en heeft je pruimenboom plots geen vruchten? Maak je dan geen zorgen, het kan zijn dat je boom in zijn vorige bloeiperiode teveel vruchten heeft geproduceerd en nu even moet bekomen. Andere oorzaken kunnen te weinig vocht bij de wortels of een late vorst in het voorjaar kzijn, wat de bloemen kan aantasten.
Heb je toch te sterk ingekort, dan krijg je geen pruimen want de vruchten ontstaan aan een- of tweejarige scheuten.
Bovendien is voeding heel belangrijk om je pruimenboom in topvorm te houden en om mooie grote vruchten te verkrijgen. Let op voor overbemesting: teveel stikstof zorgt bijvoorbeeld voor veel vegetatieve groei (blad en waterloten) en dat gaat altijd ten koste van de kwaliteit van de pruimen.
Tip: Bescherm je pruimen altijd tegen de pruimenmot en pruimenluis. In de maanden juni en juli is de aantasting meestal het grootst. De onderkant van de bladeren kan dan volledig bedekt zijn met luizen in een poederachtige waslaag. Pruimenmot zorgt voor wormpjes in het fruit.
Wil je jouw collectie fruitbomen aanvullen met een appelboom? Bekijk dan zeker ons artikel hoe en wanneer je een appelboom moet snoeien. |