Hortensia snoeien: hoe en wanneer?
Hortensia's zijn een aanwinst voor elke tuin. Ze bloeien in de nazomer en fleuren onze borders op als de andere planten in de tuin wat op de achtergrond beginnen te raken. Hortensia’s doen het heel goed in de schaduw en de mooie, grote bloemen van de hortensia gaan wekenlang mee. Ze zijn ook prima te gebruiken in een boeket droogbloemen.
Hortensia’s vragen weinig onderhoud. Jaarlijks hortensia’s snoeien zorgt ervoor dat ze mooi blijven en bloemen blijven geven. Volg onze eenvoudige handleiding voor het snoeien van hortensia's om het beste uit je planten te halen en leer alles over hoe en wanneer je het beste de verschillende types hortensia’s snoeit.
Waarom hortensia’s snoeien?
Door hortensia's te snoeien, blijven ze beheersbaar en krijgt de plant een mooie vorm. Ook stimuleer je de plant om nieuwe scheuten te maken. Door hortensia’s te snoeien komen de prachtige bloemen ook beter uit.
Snoei je hortensia’s op het verkeerde moment van het jaar, dan kan dit een negatieve invloed hebben op het aantal bloemen dat aan de plant verschijnt. Het is dus belangrijk om te weten wanneer je je hortensia’s moet snoeien.
Wanneer hortensia’s snoeien?
De meeste hortensia's worden in de late winter of het voorjaar gesnoeid, met uitzondering van klimhortensia's. Die snoei je in de zomer nadat ze uitgebloeid zijn. De verschillende soorten hortensia’s vereisen elk een andere snoeitechniek.
Het is heel makkelijk om de verschillende soorten hortensia’s aan de bloemen te herkennen. Als je dus niet zeker weet welke hortensia je hebt, wacht dan gewoon tot ze in de zomer bloeien. Als je zeker bent van het soort hortensai die je hebt, kun je het jaar nadien de bloem snoeien. Een hortensia een jaar niet snoeien, kan overigens geen kwaad.
Welke hortensia je ook kiest, als je wil genieten van mooie bloemen, hebben de planten wel wat voedingsstoffen nodig speciaal voor zuurminnende planten. Denk hierbij aan goede hortensiapotgrond en meststof voor hortensia's Ook na een snoeibeurt strooi je best wat hortensiameststof in korrelvorm.
Soorten hortensia’s
Onderstaande lijst laat je zien welke verschillende soorten hortensia’s je in tuinen kan aantreffen:
- De bolhortensia (Hydrangea macrophylla) is de bekendste hortensia. De populaire planten groeien uit tot middelgrote struiken met in de zomer grote ronde bloemkoppen. Deze zijn opgebouwd uit vele roze, blauwe of witte bloemetjes. De roze en blauwe bloemen veranderen van kleur afhankelijk van de bodem waarin ze worden gekweekt. Hortensia’s in een zure bodem krijgen blauwe bloemen en die in een kalkrijke bodem krijgen roze bloemen.
- Lacecap hortensia’s of schermvormige hortensia’s (ook een Hydrangea macrophylla) verschillen qua bloemvorm van de bolhortensia. Ze hebben schermvormige bloemen, die platter zijn dan die van de bolhortensia. In de kern van het scherm heeft deze hortensia hele kleine bloemetjes, die omringd worden door grotere, open bloemen.
- Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) vormt over het algemeen grotere struiken dan de bolhortensia en de schermvormige hortensia. Ze hebben grote, kegelvormige bloemen die lang aan de plant blijven zitten en vaak van kleur veranderen naarmate ze ouder worden.
- Hortensia arborescens (Hydrangea arborescens) is een middelgrote struik met zeer grote ronde bloemkoppen. De bekendste hiervan is Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, met enorm grote witte bloemkoppen. Deze zijn zo zwaar dat de takken van de hortensia onder het gewicht buigen.
- Klimhortensia (Hydrangea anomala sp. petiolaris) is een bladverliezende klimplant met in de zomer delicate witte bloemen die lijken op de schermbloemige lacecap-hortensia.
Hoe hortensia’s snoeien?
Hoe bolhortensia snoeien?
Bolhortensia's bloeien op de knoppen die zich het afgelopen jaar hebben gevormd. Ze mogen maar een beetje gesnoeid worden om te voorkomen dat deze knoppen afgeknipt worden. Verwijder alleen de uitgebloeide bloemen!
Wacht hiermee tot laat in het voorjaar, zodat de uitgebloeide bloemen de nieuwe knoppen kunnen beschermen tegen de late vorst.
- Verwijder uitgebloeide bloemen. Knip ze terug tot het eerste paar sterke knoppen onder een bloemkop.
- Knip alle dode, beschadigde of elkaar kruisende takken weg.
- Snoei bij oudere planten één of twee oude takken helemaal terug tot op de grond of de hoofdstam om de plant te stimuleren nieuwe uitlopers te produceren.
Hoe schermvormige hortensia’s snoeien?
Net als bolhortensia’s bloeien schermvormige hortensia's op de knoppen die het jaar voordien werden gevormd. Snoei ze dus ook op een vergelijkbare manier. Schermvormige hortensia’s (lacecap-hortensia's) zijn sterker dan bolhortensia’s en kunnen in de herfst of lente worden gesnoeid.
- Verwijder uitgebloeide bloemen. Knip ze terug tot het tweede paar sterke knoppen onder een bloemkop
- Knip alle dode, beschadigde of elkaar kruisende takken weg.
- Snoei bij oudere planten één of twee oude takken helemaal terug tot op de grond of de hoofdstam om de plant te stimuleren nieuwe uitlopers te produceren.
Hoe pluimhortensia’s en Hortensia’s arborescens snoeien?
Beide soorten vormen hun bloemen bij nieuwe groei. Snoei ze in het vroege voorjaar om de plant te stimuleren nieuwe bloemdragende stengels te maken.
- Verwijder alle dode, beschadigde of elkaar kruisende taken.
- Knip ongeveer een derde weg van de takken van vorig jaar, net boven een paar sterke, gezonde knoppen.
Hoe klimhortensia’s snoeien?
Klimhortensia's kunnen traag op gang komen. Het is daarom niet nodig om ze de eerste twee tot drie jaar na het planten te snoeien. Als ze eenmaal beginnen te groeien, kunnen het zeer krachtige planten worden, die meer dan 10 meter hoog worden. Snoei ze daarom na de eerste twee tot drie jaar elk jaar om de groei onder controle te houden.
- Snoei de klimhortensia zo snel mogelijk na de bloei in de zomer, om te voorkomen dat je per ongeluk nieuwe bloemknoppen afknipt.
- Kort alle lange, achterblijvende scheuten in en knip ze terug tot een paar gezonde, sterke lagere knoppen. Knip niet te veel weg van de bovenkant van de plant, want hier groeien de meeste bloemen.
Wanneer klimhortensia’s snoeien?
De klimhortensia inkorten doe je het beste in het voorjaar. Klimhortensia's kunnen goed tegen snoeien, maar na een jaar of twee krijg je meestal minder bloemen. Wil je de plant flink inkorten, doe dit dan verspreid over twee of drie jaar zodat de plant er niet te veel last van heeft.
Andere soorten hortensia’s, zoals de Fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en de Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) hoeven in het voorjaar maar licht gesnoeid te worden. Alleen om de plant een goede vorm te geven, eventueel dood hout te verwijderen en ze op de juiste hoogte te houden.
Hortensia's snoeien is heel makkelijk en het resultaat is de moeite waard. Volg onze handleiding en je kunt in de zomer genieten van prachtige bloemen.