Heilig bezoek
In het voorjaar kun je tot midden mei bezoek krijgen van de IJsheiligen. Dat klinkt misschien spannend, maar je let maar beter op voor je gewassen en lentebloeiers. De heiligen brengen nachtvorst met zich mee, waardoor ze je tuin en planten veel schade kunnen berokkenen. Wil je je wapenen tegen deze koele kikkers? Lees dan snel verder!
Wie zijn ze en wat doen ze?
Mamertus, Pancratius, Servatius en Bonifatius zijn 4 heiligen die op 11, 12, 13 en 14 mei hun naamdagen vieren. In de volksweerkunde zijn ze beter bekend onder hun verzamelnaam “de IJsheiligen”, wat symbool staat voor de laatste dagen in het voorjaar waar het ’s nachts nog kan vriezen. In de lente lopen de temperaturen overdag soms op tot 20°C, maar ’s nachts dalen ze dan weer tot het vriespunt. Deze grote temperatuurschommelingen vormen een gevaar voor je (pas geplante) planten en gewassen die net weer buiten staan en nu volop aan het bloeien zijn. Door de vorst bevriezen de bloemen en de jonge scheutjes namelijk waardoor ze groeiachterstand kunnen oplopen.
Hou je planten binnen
Aangezien het tot half mei nog flink koud kan worden, raden we aan om éénjarige bloemen en oranjerieplanten pas buiten te zetten na 15 of nog beter na 20 mei. Dit geldt bijvoorbeeld voor citrusplanten en vijgenbomen die erg gevoelig zijn voor vorst. Als je toch beslist om ze vroeger buiten te zetten, dek je je planten ’s nachts best af met beschermend vliesdoek of noppenfolie. Je stukje moestuin kun je gemakkelijk beschermen met een tunnelserre.
Hou je bodem vochtig
Overdag schijnt de zon en neemt de bodem warmte op die hij nadien weer uitstraalt. ’s ochtends net voor zonsopgang is die voorraad echter op omdat de lucht vlak boven de grond veel sneller afkoelt. Dat is ook net het moment waarop nachtvorst voorkomt. Maak je bodem nat en bestrooi ze met Naturen Hennepstrooisel. Je bodem wordt dan niet alleen verrijkt met organische stoffen, ze koelt ook veel minder snel af omdat vochtige bodem een betere warmtebuffer is dan droge grond. Je planten worden zo dus beter beschermd tegen vorst.
Zaai pas na hun vertrek
Vanaf maart of april kan je in principe al beginnen met zaaien of planten in volle grond, maar het is dikwijls nog erg koud waardoor je zaadjes en planten minder snel of niet zullen kiemen. We raden daarom aan om dit in een serre te doen. Wacht tot na IJsheiligen om je planten te verpotten naar volle grond. Belangrijk is dat je op dat moment de bestaande bodem mengt met potgrond en bodemverbeteraar, zoals Substral Naturen Potgrond en Substral Naturen Bodemverbeteraar. Zo kunnen de plantjes bij het aanplanten gemakkelijker wortelen in de grond. Geef je planten zeker ook genoeg Substral Naturen Universele Meststof om hun groei te verzekeren en behandel ze eventueel met brandnetelgier zodat ze beter bestand zijn tegen slakken, insecten en schimmels.
Nog meer weten?
Wil je graag nog tips om je tuin te beschermen tegen de IJsheiligen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief op onze homepage of spring eens binnen bij je dichtstbijzijnde tuincentrum. Onze groenexperts geven je met plezier professioneel advies.